Autonómia

Semmisnek tekintett beadvány (Válaszolt a Minisztérium)

A kötelező harminc nap helyett jó másfél hónap eltelté­vel válaszolt a belügyminisztérium ellenőrző testülete a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, Gazda Zoltán levelére. Mint írják, semmi kivetnivalót nem találtak Sebastian Cucu prefektus március 10-én tanúsított viselkedésében.

Bővebben...

Jövőre születhet ítélet a Székely Nemzeti Tanács luxemburgi perében

Várhatóan 2015 első felében ítélet születhet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) régiók Európájáról szóló polgári kezdeményezésének elutasítása miatt indított luxemburgi perben. Erről csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón beszéltek az SZNT képviselői.

Bővebben...

"Ha nekünk is lenne egy nagy medvénk"

akkor másképp  tárgyalnánk az autonómiánkról. Mennyivel biztonságosabban követelőznek Ukrajnában azok akik követelik az autonómiát. Legutóbb Odesszában létrehozták „Besszarábia Népi Tanácsát”, egy oroszbarát szervezetet, melyet az ukrán biztonsági szervek máris szeparatistának minősítettek.

Bővebben...

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Az etnikai együttélés normalizálására szólította fel a magyarság képviselőit a Kovászna, Hargita és Maros megyei Román Civil Fórum (FCRCHM) hétfőn, a románság nemzeti ünnepe alkalmábó

Bővebben...

Tőkés: Iohannis és a Securitate


A román belügyminisztérium a saját honlapján tette közzé március 23-án a 2015-2020-as időszakra vonatkozó közrendvédelmi és közbiztonsági stratégia tervezetét, alig tíz napot szánva a törvény által előírt közvitára, mielőtt a kormány a dokumentumot elfogadná. A kormányhatározat nyomán jogszabállyá váló „stratégia” a polgárok biztonságát fenyegető veszélyek között első helyen említi „a rasszizmust, idegengyűlöletet, szélsőségességet és az intolerancia minden más formáját, amely etnikai autonómia elérését célozza egyes térségek vagy régiók számára”. Magyarán a dokumentum a közbiztonsági veszélyforrások közé sorolja az etnikai autonómia követelését. 

Bővebben...

Összefog a nemzeti oldal? (Az MPP nagygyűlésére toboroz az EMNP)

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) egyesülését szorgalmazzák a két politikai alakulat sepsiszentgyörgyi vezetői, a Néppárt sepsiszéki szervezete is támogatja a kezdeményezést – jelentette be Bedő Zoltán, ez utóbbi elnöke.

Bővebben...

Románia nem tekintheti veszélyforrásnak legnagyobb kisebbségét

Elutasította a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakciója szerdán elfogadott állásfoglalásában, hogy veszélyforrásnak tekintsék Romániában az autonómia követelését.

Bővebben...

Az autonómia nemzetpolitikai ügy

 Az SZNT továbbra is a testület által tíz évvel ezelőtt elfogadott autonómiastatútumot tekinti alapdokumentumnak, de módosítására hajlandóak, február végéig várják az RMDSZ javaslatait. Ha kezdeményezésük süket fülekre talál, elkezdik az aláírásgyűjtést, hogy polgári kezdeményezésként terjesszék a parlament elé. Marosvásárhelyen gyűltek össze az SZNT küldöttei tizen­egy éves fennállásuk tizenhetedik ülésére.

Bővebben...

Az unió is sunyít az autonómia kérdés kapcsán

Az Európai Unióban az autonómia kérdése akta tologatássá silányodott. Nem óhajtanak Európa politikai vezetői kényes kérdésekben mint az autonómia nyilatkozni. Mert ha a székelyföldi autonómia kapcsán állást foglalnak akkor a baszkok, katalánok, skótok követeléseiben is állást kellene foglaljanak.  Ezért aztán egyik asztalról tolják a beadványokat a másikra. Példa erre a tegnapi döntés az Európa Tanács (ET) keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának monitoring bizottsága nem találta illetékesnek magát abban, hogy a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatairól döntsön, ezért az ügyet visszautalta a kongresszus állandó bizottságának.

Bővebben...

Andreas Gross: a székelyeknek demokráciaharcként kell bemutatniuk autonómiaküzdelmüket

Andreas Gross svájci parlamenti képviselő szerint a székelyek eredményesebben küzdhetnek az autonómiáért, ha küzdelmüket a demokráciáért való harcként jelenítik meg, és példaértékűen kezelik a székelyföldi román kisebbség gondjait.

Bővebben...

A románok megint magyarellenes törvényen gondolkodnak

Azt, hogy a  románok még a szótárból törölnék-e az autonómia kifejezést nem tudhatjuk, de az kezd körvonalazódni a "demokratikus Romániában", hogy még a szándékát is gyökerestől akarják ki irtani. ezt célozza meg a legutóbbi belügyminiszteri akció. Egyenesen xenofóbnak(*) nevezik az autonómia törekvést. Szerintük a polgárság biztonságát veszélyezteti minden olyan megnyilvánulás mely az etnikai autonómia elérését célozza meg, elképzelhető, hogy kemény megrovást is kilátásba helyez a tervezet.  "Nesze neked demokrácia és szólás szabadság". 

Bővebben...

Brassópojána = Neptun? (Román-magyar egyeztetések)

Amerikai közvetítéssel elkezdődött, Székelyföldről szóló román-magyar tárgyalásokról számoltak be hétfőn egy sajtótájékoztatón Sepsiszentgyörgyön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi vezetői.

Bővebben...

Akarunk mi egyáltalán autonómiát?

Nem úgy tűnik. 22 éve autonómiázunk, ebben már profik vagyunk, de mi ennek a gyakorlati eredménye?
Az, hogy autonómiát kiáltva már egészen jól tudjuk utálni azt a nemzettársunkat, aki más intenzitással akarja vagy kiáltja az autonómiát, a közember pedig egyfajta tanult tehetlenség miatt még azokat az eszközöket, jogokat sem használja, amelyek adottak

Bővebben...

Mi kell az autonómiához? (Kerekasztal-beszélgetés Izsák Balázzsal, Szilágyi Zsolttal, Toró T. Tiborral)

Mi kell az autonómiához? (Kerekasztal-beszélgetés Izsák Balázzsal, Szilágyi Zsolttal, Toró T. Tiborral)
Használ-e az autonómiamozgalomnak, hogy az RMDSZ előállt saját statútumával, összefogással vagy értelmes munkamegosztással lehet előbbre vinni az önrendelkezés ügyét, mire van még szükség céljaink eléréséhez? – ezeket a kérdéseket boncolgatta az Autonómiatervezetek és regionalizmus a politikai képviselet asztalán című marosvásárhelyi konferencia zárásaként zajlott, Farkas Réka, a Háromszék munkatársa által moderált kerekasztal-beszélgetésen...

Bővebben...

A székelyföldi autonómiáért tüntettek Isztambulban

A törökök nem csak szavakban állnak ki Székelyföld autonómiája mellett. Szombaton több százan vonultak az isztambuli román nagykövetség elé, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a székelyekkel.

Bővebben...

Tőkés: a román–magyar párbeszéd kapcsán (hogyan jutott vakvágányra az autonómia kérdés)

Húsz évvel a rossz emlékezetű Neptun-gate után, idén júniusban az egykori titkos tárgyalások főszereplői Brassó-Pojánán adtak kézfogót egymásnak, hogy felelevenítsék az akkori találkozókat, és „leltárt készítsenek” azok eredményeiről. Közel négy hónapra rá Allen H. Kassof egykori főtárgyaló, a Project on Ethnic Relations (PER) volt főigazgatója tűnt fel újból, immár Sepsiszentgyörgyön, hogy a Kovászna Megyei Tanács által szervezett „beszélgetésen” új párbeszédet kezdeményezzen az RMDSZ és a román pártok között.

Bővebben...

Egyesek szerint romániában a tudományt csak románul lehet művelni

Nesze neked, autonómia!

Egyszerűen kitiltották a megyeszékhely polgármesterét a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatáról.

Bővebben...

A vita nem pofozkodás

Nyílt levélben kérte fel Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltjét Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) választmányi elnöke arra, hogy ne tekintse "pofozkodásnak" a Székelyföld területi autonómiájával kapcsolatos magyar-magyar vitát. A választmányi elnök szerint szükség van a nyilvános vitára, az érvek ütköztetésére.

Bővebben...

Mi történik Székelyföld autonómiatervezetével?

Két autonómiatervezete is van immár a székelyföldi magyarságnak, ám a patthelyzetet nem sikerül feloldani, nincs olyan jogszabály, melyet minden szervezet, párt hajlandó lenne felvállalni, támogatni. A székelyföldi autonómia kivívásáért létrejött Székely Nemzeti Tanács tizenegy évvel ezelőtt, 2004. január 17-én fogadta el a Csapó József által kidolgozott statútumot, és azóta is azt tartják alapdokumentumuknak, az egyetlen hiteles tervezetnek, mely megfelelő autonóm státust biztosíthatna Székelyföldnek.

Bővebben...

VÁLASZ SALAT LEVENTÉNEK — Az RMDSZ-es autonómiatervezet kritikájának kritikája – Transindex

Márton Árpád (a képen) szerint Salat Levente olyan cikkelyeket kritizál a leghevesebben, amelyeket a működő dél-tiroli törvényből emeltek át.

Az elmúlt időszakban az RMDSZ által közvitára bocsátott székelyföldi autonómia-törvénytervezetet nagyon sok, olykor szélsőségesen megfogalmazott támadás érte, mind a nacionalista román politikai körökből, mind pedig a Székely Nemzeti Tanács és Erdélyi Magyar Néppárt holdudvarához tartozó személyek részéről. A román politikusok és pszeudo-politológusok részéről ért támadás nem lep meg, hiszen e személyek nem tudnak szabadulni az egységes nemzetállam intoleráns dogmatikájából, ...

Bővebben...
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com