Bereck

Véget ért a Gábor Áron Emlékév (Kihelyezett Megyei Tanácsülés)

Tegnap délután Bereckben, Gábor Áron szülőfalujában a községháza dísztermében tartotta soros, kihelyezett ülését a megyei önkormányzat. Dimény Zoltán, Bereck polgármestere köszöntötte a jelenlevőket, valamint Dusza Lászlót és Ott Mihálynét, a két magyarországi testvértelepülés, Ragály és Ellend polgármesterét. A kihelyezett ülést Henning László alelnök vezette.

Bővebben...

Bereck: Tatarozzák a katolikus templomot

Zajlik a berecki 204 éves Szent Miklós római katolikus templom bádogtetőzetének festése. A 31 méter magas torony bádogkupoláját a kivitelező cég alkalmazottjai újrafestették.

Bővebben...

Készenléti munkapont Bereckben

Újabb munkapontot létesít a megyei sürgősségi felügyelőség, így vasár­naptól már Bereckben is hivatásos tűzoltók segítik a térség önkéntes alaku­latainak munkáját – ismertette György Alfons Gheorghe ezredes.

Bővebben...

Bereckben ünnepeltek (Idősek világnapja)

Tegnap a kedvezőtlen időjárás miatt nem a beharangozott helyen, a felsőlemhényi iskola udvarán, hanem a berecki művelődési központ nagytermében tartották meg második alkalommal a Gyulafehérvári Caritas Kovászna megyei otthoni beteggondozó szolgálata által szervezett ünnepséget, melyen mintegy száz, tizenegy felső-háromszéki településről, valamint Zaboláról érkezett nyugdíjas vett részt.

Bővebben...

Kettőskereszt-avatás Ojtozban

Vasárnap a délelőtti szentmisét követően a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kettős keresztet avatott Ojtoz­ban a hármashalomnál.

Bővebben...

Berecki falunapok tizedszer

A szerző felvétele

Bereck Polgármes­teri Hivatala és önkormányzata szombaton és va­sár­nap az egykori sörkertben szervezte meg a falunapokat.

Bővebben...

Orbán Árpádra emlékeztek Bereckben

Emléktáblát avattak az egykori megyei tanácselnök, Orbán Árpád emlékére Bereckben augusztus 10-én, vasárnap. Az ő támogatásával épült művelődési központ épületén elhelyezett, Petrovits István képzőművész által elkészített plakettet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Orbán Árpádné Paizs Mária és Dimény Zoltán, a község polgármestere leplezték le.

Ferenczi László, nyugalmazott iskolaigazgató az eseményen kifejtette, hogy a település sokkal tartozik annak az embernek, aki a falujáért több évtizeden keresztül áldozatos munkát fejtett ki. „Ha igazán meg akarunk emlékezni Orbán Árpádról meg kell tanulnunk a leckét, amire ő tanított: nekünk kell szeretni, alkotni, építeni és mások gondját viselni. Nekünk kell élhető, szeretetteljes világot teremteni, olyant, amelyben jó élni és amelynek van értelme. Az emléktáblát, amelyet a hálás faluközösség állított befedheti a múló idő, de szellemi hagyatékának gazdagsága arra kötelez, hogy annak értékeit megőrizzük és tovább adjuk, mint szellemi örökséget.”

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke beszédében kiemelte: „Bereck egyik nagy szülötte, Orbán Árpád egy erélyes, keménykezű, de ugyanakkor egy jó szívű ember volt. Építő ember volt, aki a bírálatok ellenére is előre tekintett, hiszen sokan kiálltak mellette: a ’90-es évek elején nem volt könnyű vezetni egy közösséget, mint ahogy most sem, de Orbán Árpád talpraesettségének köszönhetően sokat alkotott, megyeszinten több kulturális vagy gazdasági intézmény, valamint emlékhely fűződik a nevéhez.” Az elnök felszólalásában az elődéhez fűződő személyes kapcsolatáról is beszélt: „Orbán Árpád és felesége, Marika néni közel két évtizeddel ezelőtt sokat segítettek a szakmai pályám elindításban, mint erdész technikus és mint politikus. Az ők közbenjárásuknak magánemberként is sokat köszönhetek.”

Dimény Zoltán, Bereck község polgármestere felszólalásában az egyetértés fontosságát hangsúlyozta, amely a településen is megmutatkozik.

A megemlékező család tagjai közül Orbán Mária mondott köszönetet az egybegyűlteknek: „Árpád tudta, hogy Bereck lakosságának szüksége van a művelődési központra és lelkesen dolgozott annak megvalósításán. Mindig fontosnak tartotta, hogy valami konkrét maradjon utána, szerette a szülőföldjé,t ezért is akart itt végső nyugalomra térni.”

Az emlékplakettet Máté Róbert-Béla római katolikus plébános áldotta meg. Az eseményt a helyi oktatási intézmény kórusa, valamint Sárosi Réka szavalata tette még ünnepélyesebbé.

Ojtozi falunap kapuavatással

Vasárnap az ojtozi falunapon a reggeli ünnepi szentmisét követően székely kaput avatnak az 1824-ben épült római katolikus templom bejáratánál. A díszkaput, a martonosi ikertestvérét Farkas Róbert fafaragómester készítette.

Bővebben...
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com