Csernáton

Rekordot döntöttek az ikafalvi cserkészek

Saját szemétszedési rekordjukat döntötte meg április 14-én a 140-es Jánossy Zoltán cserkész csapat tizenkét cserkésze. Amíg a legtöbb gyerek pihenéssel, kirándulással töltötte a szünidőt, addig a cserkészek hasznos munkára vállalkoztak. Az Ikafalva feletti dombon végighúzódó árokból összegyűjtöttek több mint tizenkétezer liter szemetet.

Bővebben...

Veszélyben a hagyományos termékvásár (Kézdiszéki polgármesterek találkozója)

Csernátonban tartották tegnap a felső-háromszéki polgármesterek találkozóját, melyen meghívottként Marius Popică kormánymegbízott is jelen volt. A rendezvényen részt vett Tamás Sándor megyeitanács-elnök, Henning László alelnök, Fejér László Ödön képviselő és Kozma Béla, a Kovászna Megyei Agrár­kamara vezetője is.

Bővebben...

Maszkások a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban

Hagyományteremtő szándékkal hívták életre három évvel ezelőtt a Maszkások névre keresztelt múzeumpedagógiai foglalkozást, a csernátoni a Haszmann Pál Múzeumban. 

Bővebben...

Hagyományos tojásírás Csernátonban

Az Iskola másként programba az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeum is bekapcsolódott, hétfőtől péntekig, illetve jövő hétfőn, kedden és szerdán 10–14 óráig hagyo­mányos tojásírásra tanítanak előre bejelentkezett csoportokat.

Bővebben...

Molnár Vilmos Csernátonban

A zord időjárás ellenére telt ház előtt mutatta be péntek délután a Márai Sándor-díjas Molnár Vilmos csíkszeredai író Az ördög megint Csíkban című novelláskötetét az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeum Cseh Tibor Könyvtártermében. Az író a Haszmann Pál Közművelődési Egyesület meghívására látogatott el Csernátonba. A szerzővel Dimény-Haszmann Árpád költő beszélgetett.

Bővebben...

Magyar Örökség Díjas az alsócsernátoni Haszmann család

Ismét átadják a Magyar Örökség Díjakat. Az elismerést hét kiemelkedő kulturális, tudományos személyiség, illetve intézmény veheti át életművéért, köztük az alsócsernátoni Haszmann család, a Fonó Budai Zeneház, Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illetve Szelényi Károly fotóművész. A díjat szombaton adják át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Bővebben...

A felsőcsernátoni Bod Péter Népházban elő-karácsonyt ünnepeltek

Szerdán este a az osztrák Zauner cég munkatársai megajándékozták a felsőcsernátoni gyermekotthon és napközi kis iskolásait.

Bővebben...

85 éve alakult az Ikafalvi Nőszövetség

December 15-én, vasárnap délután megalakulásának 85. éves évfordulóját tartotta az Ikafalvi Református Egyházközség Nőszövetsége. Erre az alkalomra Ikafalvára látogattak a mikóújfalusi nőszövetség tagjai is, Bálint Csongor lelkipásztor vezetésével.

Bővebben...

Mozsika-tábor Csernátonban

Vasárnap kezdődött és szombaton ér véget a felsőcsernátoni Hanna Panzióban negyedik alkalommal megszervezett Mozsika háromszéki népzenei tábor. Az egyhetes eseményt a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezte, a résztvevők nyolcvan-kilencven százaléka az előző esztendőkben is itt táborozott.

Bővebben...

Figyelmeztették Csernáton polgármesterét

A hosszabb ideje Spanyolországban élő, mindenkit feljelentő Dan Tănasă figyelmét nem kerülte el a csernátoni sportcsarnok sem, melyen szerinte csak magyarul szerepel a létesítmény neve. Tănasă ez év február 11-én beadványban panaszolta be Bölöni Dávidot, Csernáton község polgármesterét ezért.

Bővebben...

Orbán Viktor díjazta a csernátoni múzeumot

Augusztus 19-én az Országház Vadásztermében államalapító Szent Királyunk ünnepe alkalmából Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át Dimény-Haszmann Orsolya muzeológusnak a Külhoni Magyarságért díjat, melyet Orbán Viktor miniszterelnök adományozott a csernátoni Haszmann Pál Múzeumnak.

Bővebben...

Újra áll az ikavári csonka torony

Csernáton község vezetősége 2010-ben önerőből kezdte el az Ika pataka és Nagypatak találkozása fölötti ikavári csonka torony restaurálását, amit régészeti feltárás előzött meg. A restaurálást Derzsi Sámuel baróti vállalkozó szakemberei végezték, a felújítási terveket Fekete Márta sepsiszentgyörgyi építész készítette el.

Bővebben...

Cseh Tibor hazatért (Újabb könyvtárat avattak Alsócsernátonban)

Kettős esemény zajlott szombaton az alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeumban: bemutatták Cseh Tibor Csernátontól a Reménység taváig. Válogatott írások című posztumusz könyvét, és jelképesen felavatták a mintegy kétezer kötetes Cseh Tibor Emlékkönyvtárat. Mindkét rendezvény házigazdája D. Haszmann Orsolya muzeológus volt.

Bővebben...

Néptánctalálkozó Csernátonban

Sikeres néptánctalálkozót szervezett tegnap az egykori Ika-vári néptáncfesztiválok hagyományát követve az alsócsernátoni sportpályán az Ika Ifjúsági Egyesület és Csernáton Polgármesteri Hivatala. A hirtelen érkezett záporeső több alkalommal is megzavarta a rendezvényt.

Bővebben...

Szobrot emelnek Sylvester Lajosnak

Pünkösd vasárnapján, azaz június 8-án, a csernátoni Sylvester Lajos Községi Könyvtár névadójára emlékeztek. Az ünnepi eseményen Haszmann Pál helytörténész bejelentette: Csernáton község szobrot emel a község híres szülöttének.

Bővebben...

Csernáton - Bedő-borvíz a díjazott

Csernaton - Aquarius borvízünnepen (Fotó: Henning J)

A mikóújfalusi Bedő-borvíz nyerte a székelyföldi ásványvizek versenyét a szombaton hetedik alkalommal megrendezett Aquarius borvízünnepen.

Bővebben...

Csernáton: Tető kerül a csonka toronyra

Csernáton Polgármesteri Hivatala 2010-ben önerőből kezdte el az Ika pataka és Nagypatak találkozása fölötti ikavári csonka torony restaurálását, amit régészeti feltárás előzött meg.

Bővebben...

Ingyen lehet árusítani (Újból nyit a csernátoni piac )

A piac megnyitásakor tapasztalt érdeklődést kell visszahozni (fotó: hirmondo.ro)

A csernátoni piacot 2012 májusában nyitotta meg az önkormányzat, nagy reményeket fűzve a 11-es nemzetközi út mellett létrehozott, korszerű létesítmény jövőjéhez. Akkor mintegy száz árus jelent meg, de azóta kihasználatlan a 120 m2-es tér, ezért az önkormányzat szombattól ingyenesen bocsátja az árusok rendelkezésre a piacot.

Bővebben...
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com