Csíkszék

Sajátos oktatási problémákkal foglalkozó intézetre lenne szükség

Regionális szinten is szükség lenne egy neveléstudományi intézetre, amely sajátos helyi problémákkal foglalkozna, mint amilyen a székelyföldi magyar ajkú gyerekek románoktatása – hangzott el azon a tanácskozáson, amelyet Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére szerveztek meg a csíkszeredai megyeházán május 7-én, csütörtökön. 

Bővebben...

Törvénymódosítás az érintettek véleményének figyelembevétele nélkül?

Kifogásolja Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, hogy a vadászatról és a vadak védelméről szóló 2006/407-es törvény módosítása előtt nem vették figyelembe a megyei tanács elemzőcsoportja által a vadkárokról készített, hosszú konzultációsorozat nyomán véglegesített helyzetjelentést, pedig az javaslatokat tartalmazott a jogszabályok tekintetében is, és belefoglalták az illetékes szakhatóságok, szervezetek, erdőtulajdonosok, erdőkben és mezőn gazdálkodók, illetve a közösségek vezetőinek meglátásait.

Bővebben...

A román kormány mellőzi a csíkiakat

Előzetes eljárási beadvánnyal fordult Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Liviu Dragnea regionális fejlesztési és közigazgatási miniszterhez, mivel egyetlen megyei út felújítását sem foglalták bele a kormány 2015-ös Helyi Fejlesztési Programjába (PNDL).

Bővebben...

Hargita megyében készült el az ország első megyei műemlékvédelmi stratégiája

Egyedinek számít Romániában a Hargita Megye Tanácsa megbízásából készült, műemlékek védelméről szóló stratégia, amelyet a legutóbbi tanácsülésen fogadtak el, és február 24-én, kedden mutatta be a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a stratégia készítője, Tövissi Zsolt építész.

Bővebben...

Csíkszeredai előljáróknál kutakodik a korrupcióellenes ügyészség

Házkutatást tartott a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerda reggel Ráduly Róbertnél, Csíkszereda polgármesterénél, Antal Attila és Szőke Domokos alpolgármestereknél, valamint csíkszeredai városházán – közölte a Mediafax hírügynökség. Ráduly Róberttel és Szőke Domokossal Bukarestbe indultak az ügyészek.

Bővebben...

Aszfaltozás kérdőjelekkel, a DNA kutakodik

Az Átlátszó Erdély oknyomozó blog ismerteti a Hargita megye tanácsa viseltes dolgait egy aszfaltozás kapcsán, ahivatal több beosztottja és más személyek ellen 2013 májusában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által indított vizsgálat megállapításait.

Bővebben...

Pályázati lehetőségekről tartottak műhelymegbeszélést Csíkszeredában

Rengeteg pénz van, csak tudni kell lehívni

Az előttünk álló európai uniós támogatási időszakkal kapcsolatban tartottak előadásokat a csíkszeredai megyeházán április 28-án, kedden, Hargita Megye Tanácsa szervezésében. 

Bővebben...

Ismét lesz Kerge Olimpia Hargitafürdőn

A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata, közösen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatával, idén újból megszervezi az elmúlt években elmaradt, viszont korábban már hagyománynak számító és nagy népszerűségnek örvendő Kerge Olimpiát 2015. március 7-én a hargitafürdői Ózon Szállodánál.

Bővebben...

Felújítják a csíksomlyói Hármashalom-oltárt

A Makovecz Imre tervei alapján 19 évvel ezelőtt készült Hármashalom-oltár a pünkösdi zarándoklat búcsús szentmiséjének helyszínéül szolgáló építmény felújítása mára elkerülhetetlenné vált.

Bővebben...

Nem csupán álom egy Budapest–Csíkszereda-repülőjárat

 Reális alapokon nyugszik a csíkcsicsói repülőtér fejlesztési terve, egy már létezőt szeretnénk fejleszteni – jelentette ki január 20-i, keddi csíkszeredai sajtótájékoztatóján Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke 30–50 férőhelyes, közepes méretű repülőgéptípusokat is bemutatott, köztük olyat, amelyik füves pályán is képes leszállni, és olyat is, amelyik aszfaltozott pályát igényel.

Bővebben...

Orbán Balázsra emlékeznek halála 125. évfordulóján

Kétnapos rendezvénysorozat keretében emlékeznek meg szombaton és vasárnap Orbán Balázsról, Székelyföld 19. századi nagy krónikásáról, halála 125. évfordulója alkalmából Székelylengyelfalván, Szejkefürdőn és Székelyudvarhelyen.

Bővebben...

Bojkottot hirdettek a székelyek a Heineken termékeire

Összejöhet az első rendes termékbojkott Székelyföldön. Ha nem sikerül, akkor csak úgynevezett lesz, szólunk előre.
Közel 300-an lájkolják azt a Facebook-csoportot, amely bojkottot hirdetett a Heineken termékeire Székelyföldön.

Bővebben...

Folytatódik a pereskedés a csíki sör márkanévért

Folytatódik a pereskedés a csíki sör márkanévért a Ciuc Premiumot gyártó Heineken Románia és az Igazi Csíki Sört gyártó Lixid Projekt Kft. között – közölte szerdán a maszol.ro portál.

Bővebben...

A multicég tönkre akarja tenni a székelyföldi manufaktúrát

A romániai magyar sajtó élénk érdeklődéssel követi azt a pert, amelyet a Heineken Románia társaság indított a Lixid Project Kft. ellen ahol az Igazi "Igazi Csíki Sör" néven gyártanak folyékony kenyeret. A vád, hogy nagyon hasonlít "Igazi Csíki Sör" márkanév a "Ciuc premium" (Csíki prémium) sörmárkával amelyet a holland multi gyárt Csíkszeredában. 

Bővebben...

Vajjal a fejen: Nyílt levél Klaus Johannisnak, Románia elnökének

Tisztelt uram!
Nemrég egy hazánkfia azt mondta, hogy Romániában képletesen fogalmazva hetente fejeznek le alapvetõ emberi jogokat, ezért joggal állítható az, hogy Románia a 21. század Európai Uniójának az Iszlám Állama. A mondat egy egyszerû állampolgár szájából hangzott el, ennek ellenére a román külügyminiszter diplomácia botrányt próbált kelteni belõle, hivatalos tiltakozást adott ki és telefonon is felhívta magyar kollégáját, hogy tiltakozzon

Bővebben...

Szorosabbra fűzi együttműködését Hargita és Pest megye

A Hargita és Pest megyei együttműködésről tárgyalt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa, valamint Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke január 16-án, pénteken Budapesten. A Pest megyei elöljárónak megyeelnöki minőségében ez volt az első találkozója székelyföldi kollégájával, ugyanis a tavaly őszi önkormányzati választáson nyerte el tisztségét.

Bővebben...

Székely termékek és hungarikumok

Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke meghívásának eleget téve Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is részt vett pénteken a hungarikumokkal és az erdélyi értékek népszerűsítésével kapcsolatos megbeszélésen Kolozsváron.

Bővebben...

Újraválasztották Borboly Csabát a Régiók Bizottsága romániai küldöttségébe

Továbbra is lesz képviselete az erdélyi magyarságnak az EU felsőházában. A Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége (UNCJR) hat személyt delegál a Régiók Bizottságába (RB), erről döntöttek a január 12-i, hétfői ülésükön. A voksolás nyomán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke folytathatja tevékenységét a testületben, póttag Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának RMDSZ-es alelnöke.

Bővebben...

Az "Igazi Csíki Sör" a nyertes

A romániai suceavai táblabíróság szerdán jogerős ítéletben utasította el a Heineken Románia keresetét, és állapította meg, hogy jogosan nevezi az Igazi csíki sörnek a termékét a székelyföldi Lixid Project Kft.

Bővebben...

A magyar kormány támogatásával újul meg a madéfalvi vérengzés emlékműve

A magyar kormány támogatásával újulhat meg a székelyföldi Madéfalván a Siculicidium emlékműve – jelentette be szerdán a vérengzés 251. évfordulóján tartott megemlékezésen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.

Bővebben...
config
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com