Esztelnek

Jubileumi Mária-év, a Csíksomlyói Segítő Szűzanya kegyszobrának másolata Esztelneken

Az esztelneki Mária-év köszöntőjére 2015. március 24-én, kedden került sor, a falu Ferencrendi Templomában. Mintegy ötszáz érdeklődő vet rész, a későbben érkezők már csak a sekrestyében és az udvaron kaptak helyet. A jubileumi Mária-év kapcsán, a Csíksomlyói 500 éves Segítő Szűzanya kegyszobrának másolatát Esztelnekre hozták a 265 éves Esztelneki Madonna „szülőföldjére”.

Bővebben...

Születésnapi köszöntés a 100 éves Jancsó János tiszteletére

Családias hangulatú ünnepségen köszöntötte Varga Attila Esztelnek község polgármestere a 100 esztendős kurtapataki Jancsó Jánost, aki február 7-én  életének a második évszázadába lépet.

Bővebben...

Megszentelt Élet Világnapja Esztelneken

Gyertyaszentelő Boldogasszony napján immár második alkalommal ünnepeltük meg az esztelneki ferences templomban a Megszentelt Élet Világnapját a régiónkban élő, dolgozó és imádkozó szerzetes nővérekkel. Ennek keretében közösen adtunk hálát a hivatás nagy ajándékáért, erőt és kegyelmet kérve annak további megéléséhez és ugyanakkor újabb szerzetesi és szerzetesnői hivatásért imádkoztunk és erre kértük a szép számban megjelent híveket is, és erre kérjük eme sorok olvasóit is.

Bővebben...

Esztelnek, RHM: generációváltás Dr. Dietrich Bock & Partner cégcsoportnál

Az utóbbi években a Dr. Dietrich Bock & Partner cégcsoport vállalatai folyamatosan növekedtek, a kliensek bizalma illetve a termelési kiválóságunknak köszönhetően.
A fejlődés további biztosítása érdekében, kibővítették a vezetőtanácsot, melynek során a két új ügyvezető igazgatót választottak a vezetőség tagjai közé Urs-Stefan Kintinget  és Jörg Bauersachst – közlik a cég szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztatójában.

Bővebben...

Első a csatornázás (Esztelnek)

Esztelnek idei legfontosabb célkitűzése a szennyvízcsatorna-rendszer és az ülepítőállomás építésének befejezése – tájékoztatott Varga Attila polgármester. Tavaly erre 1,7 millió lejt költöttek, amit a Környezetvédelmi Alaptól utaltak számlájukra, de a községi önkormányzat is jelentős önrésszel járult hozzá a költségekhez. 2012 végén kezdték építeni, és tervek szerint idén november 27-ig átadják a rendszert és az ülepítőállomást.

Bővebben...

Új ferences szerzetesek Esztelneken

A betegeskedése és idős kora miatt Csíksomlyóra áthelyezett 85 esztendős páter Tarziciusz helyére a provinciális atya előterjesztésére november 16-tól fráter Szilveszter és Sebestyén testvér, valamint Zoltán terciárius került az esztelneki ferences kolostorba. Szilveszter testvért, a kolostor elöljáróját a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség templomigazgatói tisztségbe is kinevezte. Esztelneken vele beszélgettünk.

Bővebben...

Esztelneken vallásos turizmusra ­pályáznak

Egy év alatt igyekeztek gazdaságossá tenni az esztelneki kolostor földjeit, hogy ebből megélhessenek, talpon maradhassanak és jövedelmük is legyen belőle – nyilatkozta lapunknak Szilveszter testvér – világi nevén Kakucs Béla –, a ferences kolostor elöljárója.

Bővebben...

Éledezik a pályázási kedv

Az Esztelneken bejegyzett Angustia Egyesület indulása óta eltelt több mint három esztendő során megvalósult eredményeikről számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján a szervezet vezetősége.

Bővebben...

Aszfaltoztak Esztelneken

December 6-án délután ötszáz méteres szakaszon aszfaltoztak Esztelnek egyik mellékutcájában, a Közbérc felé vezető úton...

Bővebben...

Az Angustia Egyesület SAJTÓKÖZLEMÉNY

A  LEADER program keretén belül pályázatokat lehet benyújtani Felsőháromszék területéről a 121-es (Mezőgazdasági egységek korszerűsítése), 312-es (Mikró vállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatása) intézkedés keretén belül.
    
A pályázatokat munkanapokon 09:00 – 14:00 óra között lehet benyújtani az Angustia Egyesület székhelyén (Esztelnek, 167 szám, Kovászna megye). A benyújtás határideje: 2013 december 7, 14.00 óra.

Az intézkedések részletes leírása megtalálható a Angustia Egyesület honlapján: www.angustia.ro vagy a Mezőgazdasági és Halászati Kifizetési Ügynökség honlapján: www.apdrp.ro

A pályázással kapcsolatosan érdeklődni az egyesület székhelyén, munkaidőben vagy a 0741050024 - es telefonszámon lehet.

Angustia

Esztelnek, 2013. november 7.

ANGUSTIA EGYESÜLET SAJTÓKÖZLEMÉNY

  Az Európai Unió és a Román Kormány által finanszírozott program

Az esztelneki székhelyű Angustia Egyesület 2014 október 31-én pályázati kiírást hirdetett a 421-es Együttműködési projektek kivitelezése - intézkedés keretében:

Bővebben...

Felsőháromszéken pályázhatnak a falvak felújítására

Az Angustia Egyesület közleménye

A  LEADER program keretén belül a felső-háromszéki falvak Almás, Bereck, Csernáton, Esztelnek, Gelence, Kézdiszentkereszt, Lemhény, Ozsdola, Torja, Szentkatolna, Kézdiszentlélek és Zabola október 21-től kezdődően ismét pályázhatnak a falvak felújítására, fejlesztésére, a gazdasági és lakossági alapszolgáltatások javítására és a vidéki örökség értékesítésére a 322-es intézkedésen belül. A pályázók köre: a fent említett falvak, jogi képviselőjüken keresztül, valamint az ezekben a falvakban működő civil szervezetek és természetes személyek. Ezen intézkedés költségkerete összesen 381.114 euró. Egy projekt megvalósítására maximálisan 100.000 eurót lehet kérelmezni.

Bővebben...

Iskolabővítés Esztelneken

Ünnepélyes keretek között avatták fel tegnap az esztelneki Nagy Mózes-iskola új épületszárnyának tetőtéri három osztálytermét, olvasótermét és két irodahelyiséget. Az iskolában az idei tanévben az óvodásoktól nyolcadik osztályig kétszáztízen tanulnak.

Bővebben...

Támogatási lehetőségek Felső-Háromszéken

Az Angustia Egyesület, a Leader Program megvalósítója a felső-háromszéki községekben (Almás, Bereck, Csernáton, Esztelnek, Gelence, Kézdiszentkereszt, Lemhény, Ozsdola, Torja, Szentkatolna, Kézdiszentlélek és Zabola), 2013 augusztus 15-én újabb pályázati kiírásokat jelentetett meg 9 intézkedés keretén belül, összesen 1.216.346 euro értékben.
A pályázati felhívás leírása kifüggesztésre került az egyesület székhelyén, a térség Polgármesteri Hivatalainál, a Megyei Vidékfejlesztési Ügynökség, illetve a Halászati és Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökség székhelyén. A pályázási lehetőségek teljes leírását az egyesület saját honlapján is megjelentette: www.angustia.ro, ahol az érdeklődők részletesebben tájékozódhatnak. A pályázáshoz szükséges összes információt az intézkedéseknek megfelelő pályázati útmutatók (románul: Ghidul Solicitantului) tartalmazzák, amelyek megtalálhatók az egyesület előbb említett honlapján, illetve a Kifizetési Ügynökség honlapján: www.apdrp.ro, és amelyeket érdemes áttanulmányozni.

A pályázatok munkanapokon 09:00 – 14:00 óra között nyújthatóak be az Angustia Egyesület székhelyén (Esztelnek, 167 szám, Kovászna megye). A benyújtás határideje: 2013 szeptember 16, 14.00 óra.

A pályázással kapcsolatos kérdésekben az egyesület technikai csapata áll minden érdeklődő rendelkezésére az egyesület székhelyén, munkaidőben a 0741050024 - es telefonszámon, a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email-címen

 

Az Angustia Egyesület, a Leader Program megvalósítója a felső-háromszéki községekben (Almás, Bereck, Csernáton, Esztelnek, Gelence, Kézdiszentkereszt, Lemhény, Ozsdola, Torja, Szentkatolna, Kézdiszentlélek és Zabola), 2013 augusztus 15-én újabb pályázati kiírásokat jelentetett meg 9 intézkedés keretén belül, összesen 1.216.346 euro értékben.

A pályázati felhívás leírásakifüggesztésre került az egyesület székhelyén, a térség Polgármesteri Hivatalainál, a Megyei Vidékfejlesztési Ügynökség, illetve a Halászati és Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökség székhelyén. A pályázási lehetőségek teljes leírását az egyesület saját honlapján is megjelentette: www.angustia.ro, ahol az érdeklődők részletesebben tájékozódhatnak. A pályázáshoz szükséges összes információt az intézkedéseknek megfelelő pályázati útmutatók (románul: Ghidul Solicitantului) tartalmazzák, amelyek megtalálhatók az egyesület előbb említett honlapján, illetve a Kifizetési Ügynökség honlapján: www.apdrp.ro, és amelyeket érdemes áttanulmányozni.

 

A pályázatok munkanapokon 09:00 – 14:00 óra között nyújthatóak be az Angustia Egyesület székhelyén (Esztelnek, 167 szám, Kovászna megye). A benyújtás határideje: 2013 szeptember 16, 14.00 óra.

 

A pályázással kapcsolatos kérdésekben az egyesület technikai csapata áll minden érdeklődő rendelkezésére az egyesület székhelyén, munkaidőben a 0741050024 - es telefonszámon, a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email-címen

 

 

Az alábbi táblázat tartalmazza az aktuális pályázati felhívás egy részletét az érdeklődők számára:

 

Intézkedés megnevezése

Jogosult pályázók

 

A támogatási alap

 

A támogatás maximális értéke/ pályázat

41-111 L – Szakképzési és tájékoztatási tevékenységek

 • Olyan szakmaiképzést, ismeretterjesztő és tájékoztatási tevékenységeket szolgáltató, állami- vagy magánszervezet, amely a felnőttképzés és/vagy az ismeretátadás területén működik, és amely eleget tesz az eligibilitási és kiválasztási előírásoknak.

 

 • Törvényesen megalakult mezőgazdasági egyesületek, mezőgazdasági termelő-, avagy értékesítő szövetkezetek, termelői csoportok, mezőgazdaság területén működő civil szervezetek.

5.238

5.238

41-112 L – Fiatal gazdák támogatása

 • Azok a 40 év alatti mezőgazdasági termelők, akik első alkalommal hoznak létre saját gazdaságot vagy gazdaságot vesznek át és a gazdálkodási tevékenységének fejlesztése érdekében üzleti tervet készítenek.

További követelmények:
•    az Angustia kistérség területén fejti ki tevékenységét
•    a gazdaság mérete 6 és 40 UDE közötti
•    a gazda szerepel az APIA (Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség) Egyedi Azonosító Nyilvántartásban illetve a mezőgazdasági nyilvántartásban

20.850

20.850

41-121 L – Mezőgazdasági egységek korszerűsítése

 • fizikai személyek; engedélyezett fizikai személyek; egyéni vállalkozások; családi vállalkozások; közkereseti társaságok; betéti társaságo; részvénytársaságok; betéti részvénytársaságok; korlátolt felelősségű társaságok (Kft.-k); magántőkéjű kereskedelmi társaságok; mezőgazdasági társaságok; mezőgazdasági szövetkezeti társaságok; termelői csoportok; mezőgazdasági szövetkezetek

66.332

66.332

41-123 L – Mezőgazdasági és erdészeti termékek értéknövelése

 • mikro-, kis- és közepes vállalkozások;

 • más, mikro-, kis- és közepes vállalkozásnál nagyobb cégek,;

 • mezőgazdasági termékeket feldolgozó mezőgazdasági szövetkezetek;

 • értékesítő szövetkezetek;

 • családi/egyéni vállalkozások;

 • termelői csoportok, melyeknek az a célja, hogy a mezőgazdasági és faipari termékeket közösen értékesítsék

215.590

30.000

41-125 L – Mezőgazdasági és erdészeti infrastruktúra fejlesztése és javítása

 • szervezetek/ közhasznú szövetségek melyek tagjaimezőgazdasági földterületek tulajdonosai/birtokosai

 • közigazgatási területi egységek, amelyek mezőgazdasági területtel rendelkeznek vagy mezőgazdasági egységek hozzáférési infrastruktúrájának tulajdonosai, jogi képviselőik által.

 • közigazgatási egységek közösségek közötti fejlesztési társulásai (ADI), amelyek mezőgazdasági területtel rendelkeznek, vagy hozzáférési infrastruktúrájuk van a mezőgazdasági egységekhez.

 • magán erdő tulajdonosok/ birtokosok (használati joggal), fizikai és jogi személyek

 • tulajdonosi társulatok/ magán erdőtulajdonosok

 • közösségek közötti fejlesztési társulásai (ADI)

 • Az Állami Erdészeti alapkezelő Nemzeti Erdészeti Hivatal ROMSILVA

80.000

80.000

41-221 L – Mezőgazdasági földterület első erdősítése

 • mezőgazdasági területek magántulajdonosai

 • helyi önkormányzatok, amelyek mezőgazdasági területtel rendelkeznek

33.349

33.349

41- 312 L – Támogatás mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére

 • mikro-vállalkozások

 • fizikai személyek

32.662

32.662

41- 313 L Turisztikai tevékenységek ösztönzése

 • mikro-vállalkozások

 • fizikai személyek

 • községek jogi képviselőik által és a községek közti fejlesztési egyesületek (ADI);

 • civil szervezetek (ONG);

313.007

50.000

41- 322 L – Falvak felújítása, fejlesztése, gazdasági és lakossági alapszolgáltatások javítása és a vidéki örökség értékesítése

 • adminisztratív-területi egységek jogi képviselői (önkormányzatok);

 • interkommunitáris fejlesztései egyesületek;

 • nem kormányzati szervezetek;

 • olyan fizikai és jogi személyek, amelyek a kulturális/természeti örökség tulajdonosai vagy kezelői

449.318

88.386

 

 

Szalagvágás a felújított esztelneki nadrággyárnál

A múlt hét végén megszervezett esztelenki falunapok alkalmával szombaton délelőtt adták át a felújított RHM Pants nadrággyárat, mely huszonkét esztendővel ezelőtt létesült és ez volt a rendszerváltás után az első vidéki nadrággyár és megyeszinten az első német tőkéjű gyár a „nadrágok völgyének”  becézett Háromszéken.

Bővebben...

Ötven új munkahely (Esztelneki nadrággyár )

Fejér Melinda és Esther Droste (a szerző felvétele)

Háromszék első, német tőkével alapított nadrággyára, az esztelneki RHM Pants fennállásának huszonegyedik esztendejébe lépett, jelenleg mintegy hétszáz alkalmazottat foglalkoztat. Tegnap Esther Droste, a gyár termelési igazgatója sajtó­tájékoztatón ismertette az újdonságokat.

Bővebben...

Gombapaprikással, gömblövedékkel, és focival megspékelt falunap

Immár a tizennegyedik falunapot szervezték meg az úrnak 2014 évének június havában az utolsó hét végén Esztelneken. A Polgármesteri Hivatal RHM Pants Kft. és a Nagy Mózes-iskola közös szervezése nagy sikert aratott. A rendezvényt Segesd testvértelepülés küldöttsége is megtisztelte Péntek László polgármester vezetésével.

Bővebben...

Esztelneki napok BAO-BAO-val (képek)

Kurtapatakon búcsús szentmise

Kurtapatakon az 1874-ben épített kápolnában búcsús szentmisével vette kezdetét Esztelnek község ünnep napjai.

Bővebben...

Esztelnek: Megújul a művelődési otthon

Elkészült az esztelneki művelődési otthon felújítási terve, melynek kivitelezésére az önkormányzat az Angustia Egyesületnél pályázott sikeresen.

Bővebben...

Új pályázati lehetőségek a felsőháromszéki Leader Program keretében

Az esztelneki székhelyű Angustia Egyesület a Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében hat új pályázati lehetőséget hirdet 1.579.900 Euró értékben – mondta el sajtótájékoztató keretében Mátyás Katalin, az egyesület munkatársa.

Bővebben...
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com