Felsőháromszék

Útra keltek a kézdiszéki zarándokok (Csíksomlyói búcsú)

A kézdi-orbai főesperességi hivatal idén negyedik alkalommal szervezte meg a Gyula­fehérvári Főegyházmegye által meghirdetett Szórványév jegyében a felső-háromszéki három és fél napos, mintegy száz kilométeres gyalogos zarándoklatot a csíksomlyói búcsúra.

Bővebben...

Ki vigyázzon a közvagyonra? (Ez is Kézdivásárhely)

Mikor jutunk el oda, hogy mindenki megértse, hogy a település közvagyonára is ugyan úgy vigyázzon mint a sajátjára, hisz abba is pontosan úgy él mint a házban ami a tulajdona. Elődeink azért teremtették fel ezt a környezetet amibe beleszülettünk, hogy jól érezzük magunkat itt, és ha el is mentünk legyen hová visszatérni.

Bővebben...

Vajúdik a kézdivásárhelyi kórház finanszírozási pótléka

A berecki művelődési központban adott helyet a felső-háromszéki polgármesterek havi találkozójának. A megye előljárói mellett jelen volt jelen volt dr. Kelemen András főorvos, a kézdivásárhelyi kórház főigazgatója.

Bővebben...

Fejér László az RMDSZ kézdiszéki elnöke

Fejér László Ödön parlamenti képviselőt választotta meg az RMDSZ Kézdiszéki Szervezetének küldöttgyűlése a szervezet elnökének péntek délután, a Bereckben megtartott tisztújító gyűlésen. Május elsejéig minden széki és helyi alakulat átszervezésére sor kerül.

Bővebben...

Az EMNP elnöke szerint az erdélyi magyaroknak ma is harcolniuk kell szabadságukért

Az erdélyi magyaroknak ma is harcolniuk kell szabadságukért és azt kell megértetniük a többségi nemzettel, hogy a magyar szabadság nem a románok ellen van - hangoztatta vasárnap ünnepi beszédében Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.

Bővebben...

Lakóssági fórum Kézdivásárhelyen

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közös sajtótájékoztatón jelentették be kedden, hogy lakóssági fórumot szervez február 7-én pénteken 18 órakor a székház Erzsébet termében. Johan Taierling EMNT elnök és Balázs Attila EMNP elnök a sajtótájékoztatón kifejtették a fórum magszervezése azért vált időszerűvé mert többen megkeresték őket a Kézdivásárhelyen méltánytalanul bevezetett  fizetéses parkolás kapcsán.

Sz-h

Amíg meg nem kóstolom az oroszlánt addig nekem a disznó az állatok királya...

ezt lehetett olvasni bálványosiak (Somogy megye) sátrán, nem hazudtolták meg a jelmondatukat „királyi” volt amit elkészítettek. Ami szem szájnak ingere és disznóhúsból elé lehet állítani az mind ott volt a X. Bálványosi Disznótoros Fesztiválon. A jubileumi rendezvényen tizenhét csapat mindegy kétszáz tagja vett részt, köztük tíz magyarországi és hét hazai jelent meg.

Bővebben...

Főhajtás a hősök előtt (A Don-kanyarban elesett honvédekre emlékeztek a Katrosában)

A magyar történelem egyik legnagyobb véráldozattal járó ütközetére, a hetvenegy évvel ezelőtti doni katasztrófára emlékeztek szombaton a Katrosában tavaly felavatott nagyméretű kettős keresztnél, ahol mintegy százötven érdeklődő jelenlétében, a Kézdiszéki Székely Tanács szervezésében a Don-ka­nyar harcait idézték fel, és hajtottak fejet az ott elesett honvédek emléke előtt.

Bővebben...

Közösségi rendezvények Felső-Háromszéken (Van-e élet kultúrházainkban?)

A háromszéki kultúrotthonokban zajló eseményeket felleltározandó ezúttal Felső-Háromszéken néztünk körül, arra voltunk kíváncsiak, mi zajlik két nagyközség – Kézdiszentlélek és Kézdi­szent­kereszt – felújított művelődési házaiban

Bővebben...

Angustia Egyesület - Pályázati kiírások

 Az Angustia Egyesület, 2013 szeptember 30-án újabb pályázati kiírásokat jelentetett meg 4 intézkedés keretén belül, összesen 957.211 euro értékben.
A pályázati felhívás leírása kifüggesztésre került az egyesület székhelyén,  a térség Polgármesteri Hivatalainál, a Megyei Vidékfejlesztési Ügynökség, illetve a Halászati és Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökség székhelyén. A pályázási lehetőségek teljes leírását az egyesület saját honlapján is megjelentette: www.angustia.ro, ahol az érdeklődők részletesebben tájékozódhatnak.

Bővebben...

Romániában hátrányba kerül az a község ahol dolgoznak

Victor Ponta miniszterelnök mikor az idei elképzelésében új költségvetést beharangozta, amely szerint „ezután nem a helyi bárók” (ahogyan nevezni szokás román körökben a megye vezetőket) osszák a pénzt, hanem egy algoritmus szerint a pénzügyminisztérium utalja ki . (Ennyit a decentralizálásról román módra Bukarest dönt mindenben). A miniszterelnök úr amikor büszkén bejelentette az új elképzelést hozzátette, hogy remélhetőleg nem lesz település Romániában ahol a csatornázási és a közutak helyzetét nem tudják javítani.

Bővebben...

A 24. Székely Határvadász Zászlóaljra emlékeztek

A Székely Nemzeti Tanács szervezésében megtartott eseményen augusztus 31-én, szombaton leplezték le azt a keresztet, melyet a 24. Székely Határvadász Zászlóalj elesettjei tiszteletére állítottak. Az egykori erődrendszer északi részén, a valamikori laktanya századpontjának a
helyén, a csodálatos szépségű Katrosában emlékeztek az egybegyűltek azokra a hősökre, akik a végsőkig küzdöttek az ellenséggel szemben.

Bővebben...

Víz- és szennyvízhálózat kiépítéséről szavaztak

Rendkívüli tanácsülésen döntött Kézdivásárhely Helyi Tanácsa a városhoz tartozó három falu víz- és szennyvízhálózatának kialakításáról. A munkálatot az első Környezetvédelmi és Szektoriális Operatív Program (POSMediu 1.) keretében végeznék el, amelynek határideje 2015 decemberében lejár. A határozat értelmében, ha a kivitelező cég nyolc hónap alatt nem tudja befejezni a munkálatot, a fennmaradó részt az önkormányzatnak átvállalja. Bokor Tibor polgármester úgy véli, a kockázatot vállalni kell, mert félő, hogy az elkövetkező hét évben nem lesz lehetőség ilyesfajta munkára pályázni.

Bővebben...

Tanácskoztak a felsőháromszéki polgármesterek

Nem fizetnek a Polgármesteri Hivatalok nem különben a megyei tanács, egyesület a kézdivásárhelyi kórház megsegítésére, visszaszolgáltatási törvény témák körül forgott a megbeszélés a Gelencén megtartott polgármesterek találkozóján. Házigazda Cseh József községgazda volt, a találkozón még részt vett Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke, Henning László, a megyei önkormányzat alelnöke, Ambrus Attila, az Adó- és Pénzügyi Hivatal megyei igazgatója és Fejér László Ödön parlamenti képviselő.

Bővebben...

Büntetnének a gyászlobogók miatt

Felfújta a bukaresti sajtó a román nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén kifüggesztett fekete zászlók ügyét, az újságírók még tegnap is a „bűnösök” megbírságolását követelték. Kovászna megye prefektusa a média kényszere alatt bizottságot hívott össze, amely kivizsgálja az esetet, elemzi az érvényes jogszabályokat, és felméri, büntethetőek-e valamilyen cikkely alapján az elkövetők. Marius Popica ugyanakkor mit sem tudott arról, hogy az Új Jobboldal is kiviselte magát Sepsiszentgyörgyön.

Bővebben...

Hibaigazítás

Tegnapi lap­számunkban a kézdiszéki plébánosok áthelyezéséről szóló cikkbe sajnálatos hiba csúszott. Drócsa László kézdikővári plébánost nem Csík­szent­domokosra, hanem Csík­szent­miklósra helyezték. Az érintett elnézését kérjük. (iochom)

Ne kényszerítsék a polgárokat az aláírásra!

Balázs Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kézdivásárhelyi elnöke arra sajtótájékoztatón  kérte a városban lévő nagy cégek tulajdonosait és vezetőit, hogy ne befolyásolják beosztottjaikat arra, hogy valamely párt államelnökjelöltjének írjanak alá a gyár területén belül.

Bővebben...

Új lelkészek Kézdiszéken

Kézdiszentlélek katolikus temploma. A szerző felvétele

Idén több egyházközségben is új plébánosok kinevezéséről és régiek áthelyezéséről döntött augusztus elsejei hatállyal a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség. Kézdiszéken Kézdiszentlélekre, Lemhénybe, Kézdi­kővárra, Alsócsernátonba és Kézdisárfalvára érkezik új plébános, illetve új segédlelkész Kézdivásárhelyre. Az áthelyezéseket az érsekség honlapján a hét végén hozták nyilvánosságra.

Bővebben...

Meghiúsult zászló-újrafelvonás

Tegnap a Kézdiszéki és Kézdivásárhelyi Székely Tanács vezetői megkísérelték, hogy székely lobogókat vonjanak fel a Gábor Áron-szobor melletti tartórudakra. A végleges táblabírósági ítélettel eltávolított székely zászlók helyére ugyanakkorákat szándékoztak felhúzni Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke jelenlé­tében, ám kísérletük kudarcot vallott.

Bővebben...
config
configTurbó linkmegosztás - TurboBookmark.com