Főhajtás a hősök előtt (A Don-kanyarban elesett honvédekre emlékeztek a Katrosában)

A magyar történelem egyik legnagyobb véráldozattal járó ütközetére, a hetvenegy évvel ezelőtti doni katasztrófára emlékeztek szombaton a Katrosában tavaly felavatott nagyméretű kettős keresztnél, ahol mintegy százötven érdeklődő jelenlétében, a Kézdiszéki Székely Tanács szervezésében a Don-ka­nyar harcait idézték fel, és hajtottak fejet az ott elesett honvédek emléke előtt.
 
Az eseményen a Székely Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Moz­galom, a Kézdivásárhelyi Nők Egye­sülete, a Magyar Ifjúsági Nemzeti Tanács (Minta), az Erdélyi Magyar Ifjak, az Erdélyi Vitézi Rend Országos Törzs­kapitánysága, a Történelmi Vitézi Rend székelyföldi állománya, a Történelmi Vitézi Rend sepsiszéki és kézdiszéki állománya, a Történelmi Vitézi Rend Bar­doc-Miklósvárszéki állománya, a bélafalvi Tuzson János Hagyományőrző Egyesület és az ozsdolai Láros Köz­birtokosság is képviseltette magát. Díszőrséget állt Boldizsár Béla ha­gyományőrző százados és egyik gyalogos katonája, valamint két honvéd egyenruhába öltözött ifjú.
Hetvenegy esztendővel ezelőtt a Don-kanyarban napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres II. Magyar Királyi Hadsereg. 1943. január 12-e reggelén indult a II. világháború számunkra sorsdöntő ütközete. A min­dent elsöprő szovjet rohamnak a magyar honvédek – amíg tehették – ellenálltak, de a túlerővel nem bírtak. Pontos adatot ma sem lehet tudni, de hadtörténészek szerint 100–150 ezer magyar katona esett el, került fogságba vagy sebesült meg a harcokban és a mínusz negyven fokos orosz télben a visszavonulás során.
Idén harmincheten gyalogtúrával is lerótták kegyeletüket a doni ütközetben elesett hősök emléke előtt. Huszonheten – zömében vármegyések – a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szobortól indultak, és megtették a 24 kilométeres utat. Kézdiszárazpatakon négy kézdiszentkereszti és hat szárazpataki csatlakozott hozzájuk. A legfiatalabb gyalogtúrás a kilencéves Beke Norbert István volt. A Katro­sa Csárda előtt találkoztak, ahonnan a jár­művekkel érkezőkkel együtt indultak a megemlékezés helyszíne felé. Útközben a lövészárkok közelében Szima Csaba helytörténész, az Árpád-vonal kiváló ismerője az Árpád-vonal kiépítéséről, a 24. határvadász zászlóalj második erődszázadáról és a Bellő-tető környékén zajló harcokról és a védművek felrobbantásáról tartott ismertetőt.
A kettős keresztnél a megemlékezés a Szózat eléneklésével kezdődött, majd Bíró Levente, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke szólt az egybegyűltekhez, köszönetet mondva a résztvevőknek, amiért fontosnak tartották együtt emlékezni a doni áttörésben elesett magyar honvédekre. A doni tragédiáról és annak előzményeiről Szima Csaba tartott rövid előadást, majd a kézdiszentléleki Se­bestyén Rita tanuló erre az alkalomra írt, Don-kanyari hősök című versét szavalta el. A hatvannégy vármegyések nevében Tóth Bálint méltatta a doni hősök helytállását. „Aki lehajtja fejét, az megérdemli a szolgaságot, annak hadd zörögjenek láncok végtagjain – de akinek szívét átjárják a jégbe zárt doni lel­kek, az álljon egyenesen, mint a szálfa, és meg ne hajoljon, bármekkorát is vágnak bele a gonosz kezek által fogott fejszék” – mondotta a vármegyések szóvivője. Lupán Kriszta EMI-tag Krulik Zoltán A Don-kanyar felöl című dalát adta elő, gitáron Costiuc Edwin kísérte. Az ünnepi beszédeket vitéz Vad László, a Vitézi Rend főkapitány-helyettese zárta, aki az összefogás korparancsára hívta fel a hallgatóság figyelmét, örömét fejezve ki azért, hogy együtt emlékeznek a doni hősökre különböző politikai pártok és civil szervezetek képviselői. „Hála Istennek, a doni hősöknek már temetőt is állíttatott a legyőző, elismerve ezzel, hogy mennyire bátrak voltak” – hangsúlyozta beszéde végén a Magyar Nemzetőrség ny. dandártábornoka.
A megemlékezés a magyar és a székely himnusz eléneklésével, valamint koszorúzással ért véget. A Bellőről való levonulás után a szervezők zsíros kenyérrel és forralt borral kínálták meg a résztvevőket. A rendőrség éber figyelemmel, de távolról követte a megemlékezést.

Iochom István

Háromszék

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
configTurbó linkmegosztás - TurboBookmark.com