Büntetnének a gyászlobogók miatt

Felfújta a bukaresti sajtó a román nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén kifüggesztett fekete zászlók ügyét, az újságírók még tegnap is a „bűnösök” megbírságolását követelték. Kovászna megye prefektusa a média kényszere alatt bizottságot hívott össze, amely kivizsgálja az esetet, elemzi az érvényes jogszabályokat, és felméri, büntethetőek-e valamilyen cikkely alapján az elkövetők. Marius Popica ugyanakkor mit sem tudott arról, hogy az Új Jobboldal is kiviselte magát Sepsiszentgyörgyön.
 
Szomorúan vette tudomásul Kovászna megye prefektusa, hogy a központi média kizárólag a botrányra volt vevő, egyáltalán nem érdekelte őket, „milyen szépen ünnepeltünk a megye több településén, milyen sok ember áldozatos munkájának köszönhetően sikerült mindezt megszervezni”. Úgy véli, a kézdivásárhelyihez hasonló gesztusoknak nem szabadna ilyen túlzó jelentőséget adni. „Meg­győződésem, egyáltalán nem jellemzi az itt élő magyarok gondolkodását, és nem is válik az országban élő magyarság becsületére az, ami Kézdivásárhelyen történt” – mondotta.
Szabad országban élünk, de a demokrácia nemcsak jogokkal, hanem kötelezettségekkel is jár, a törvényeket mindenkinek be kell tartania – hangsúlyozta Popica. Hogy milyen törvény tiltja a gyászlobogó kifüggesztését, azt nem tudta megmondani, de sajnálatát  fejezte ki, hogy a büntető törvénykönyvből törölték az állami jelképek megsértésére vonatkozó cikkelyt, mert a román nemzeti ünnepen kifüggesztett fekete zászló véleménye szerint odasorolható lenne. Egyelőre nem tudott választ adni arra, milyen jogszabályt sértettek, mint mondta, lehet, hogy a zászlók kifüggesztésére vonatkozót, de az is megtörténhet, hogy a reklámpannók kihelyezését szabályozót. „Létre­hozzuk a bizottságot, amely kivizsgálja az ügyet, nagyon alaposan elemezzük, és azt követően pontosan tudjuk majd, kik az elkövetők, és milyen törvény alapján, milyen intézkedést hozhatunk ellenük.” Az illetők megbírságolása a kézdivásárhelyi városi rendőrség, illetve a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozik – mondotta. Tegnap délelőtt a megyei rendőrség hárította a felelősséget, azt nyilatkozták, nem tartozik hatáskörükbe a kézdivásárhelyi eset.
Újságírói kérdésként érkezett a felvetés, hogy az elvárt kölcsönös tisztelet jegyében megbírságolják-e azokat az Új Jobboldal színeiben felvonulókat, akik magyarellenes jelszavakat skandáltak Sepsiszentgyörgyön, többek között azt is, hogy Ki a magyarokkal az országból. Marius Popicának erről nem volt tudomása, mint mondotta, ő csak a Mihai Viteazul-szobornál tartott ünnepségen vett részt, és ott a jobbosok „csendben voltak, rendesen viselkedtek”. „Én egyetértek azzal, hogy őket is megbüntessék, ha van bizonyíték arra, amit önök mondanak” – kezdte véleményét, majd kissé elbizonytalanodott, és függőben maradt a lehetőség. Azt azért még kifejtette, hogy minden szélsőséges megnyilvánulást, kisiklást bírságolni kellene, függetlenül attól, melyik oldalról érkezik.

Farkas Réka

Háromszék

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
configTurbó linkmegosztás - TurboBookmark.com