Romániában hátrányba kerül az a község ahol dolgoznak

Victor Ponta miniszterelnök mikor az idei elképzelésében új költségvetést beharangozta, amely szerint „ezután nem a helyi bárók” (ahogyan nevezni szokás román körökben a megye vezetőket) osszák a pénzt, hanem egy algoritmus szerint a pénzügyminisztérium utalja ki . (Ennyit a decentralizálásról román módra Bukarest dönt mindenben). A miniszterelnök úr amikor büszkén bejelentette az új elképzelést hozzátette, hogy remélhetőleg nem lesz település Romániában ahol a csatornázási és a közutak helyzetét nem tudják javítani.

De azért valami hibádzik például a kormány elöljárójának a logikájában. Torja estében község rosszul jár, hogy a helyi költségvetések kiegyensúlyozására szánt összeget 2015-től nem a megyei önkormányzatok, hanem a pénzügyminisztérium osztja el. A négyezernél több lakosú Torja önkormányzatának 2014-ben 9,9 millió lejt osztottak vissza – idén az új módszerrel csak 5,1 millió lejt kaphatnak. A veszteség, a 4,4 millió lej. Az algoritmus szerin, amit kitaláltak minél kevesebb önrészt tud felmutatni egy település annál több pénzt kap a minisztériumtól (szerk. megjegyzése). Torján a különbözetet  szerették volna a csatornázás községre eső önrészének a kifizetésére szánni, hiányával nem tudják lehívni a környezetvédelmi alaptól az utolsó részletet. Fejtette ki Daragus Attila polgármester. Véleménye szerint azok a települések járnak jól akik a pénzügyi terveiket nem teljesítették, vagyis kevesebbet dolgoztak. „A rendelkezéssel arra késztetnek – magyarázta a polgármester –, hogy idén ne dolgozzam, hiszen munkám jutalma az, hogy nem kapok pénzt az állami költségvetésből.”
Azt sem vették figyelembe, hogy Torján hat iskola működik, nagy az úthálózat, s minél nagyobb a bevétel, úgy nő a kiadás. „Nem tudom eldönteni, mit tegyünk, üljünk a karosszékben, és ne dolgozzunk semmit, várjuk, hogy a kormánytól pénz kapjunk, vagy pedig dolgozzunk tovább, mint eddig, és ne kapjunk semmit” – fejtette ki Daragus.

Szék-helyek

Tóth

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
configTurbó linkmegosztás - TurboBookmark.com