Közösségi rendezvények Felső-Háromszéken (Van-e élet kultúrházainkban?)

A háromszéki kultúrotthonokban zajló eseményeket felleltározandó ezúttal Felső-Háromszéken néztünk körül, arra voltunk kíváncsiak, mi zajlik két nagyközség – Kézdiszentlélek és Kézdi­szent­kereszt – felújított művelődési házaiban.

Kézdiszentlélek község négy településének művelődési háza közül eddig kettőt – a községközpontit és a kézdikővárit – újítottak fel kívül-belül, idén folytatják a kézdiszárazpataki tatarozását. A község művelődési hajlékaiért és a múlt év végén átadott közösségi házért Csüdör Katalin, a Kemény Zsigmond Köz­ségi Könyvtár könyvtárosa felel.
Felső-Háromszék legkorszerűbb mű­velődési háza a községközpontban található, és 2010-es felújítása óta Petőfi Sándor nevét viseli. Tatarozása a megyei és helyi önkormányzat anyagi támogatásával történt, a terveket a kézdiszentléleki tanács felkérésére Tódor Előd képzőművész készítette el. A nagyteremben általában négyszáznegyven szék kap helyet, de ha szükséges, az ülőhelyek számát ötszázra tudják növelni. Csüdör Katalin beszámolója szerint a művelődési házat halotti torok, esküvők és eljegyzések lebonyolítására veszik igénybe a téli időszakban, de évek óta közös szilvesztert is szerveznek itt. Külön­féle műsoroknak is helyet adnak: idén elsőként január 10-én a csíkszentgyörgyi Székely Góbék léptek színpadra telt ház előtt, osztatlan sikert aratva. Az előadásra négyszáznegyven jegy kelt el, pedig a produkciót aznap Kézdikőváron is bemutatták. A farsangi kosaras bált február 7-ére időzítették, 14-én pedig az ünnepi szentmisét követően a huszonöt, ötven- és hatvanéves házassági évfordulókat ünnepelik meg. Az emeleti kisteremben filmvetítést tartottak. Amióta átadták a Hősök emlékműve közelében található száz férőhelyes közösségi házat, azt leginkább torokra bérelik ki, de a Perkő Néptáncegyüttes ruhatára is ott kapott helyet. Egyelőre a fűtés jelenti a legnagyobb gondot, a földgázzal történő melegítésre még nem sikerült beszerezni a szükséges jóváhagyást. A böjt időszakában nem szerveznek rendezvényt.
A kézdikővári művelődési otthon felújítása szintén Tódor Előd munkáját dicséri. Az egyik kézdiszárazpataki Potsa-kúriában kapott helyet, és a megyei tanácsnál meghirdetett felújítási pályázaton elnyert pénzből és önerőből kezdték tatarozni. Télen a helyi fiatalság színdarabot tanul. Idén központi fűtést szerelnek, konyhát és belső illemhelyet alakítanak ki, és elvégzik a belső felújítási munkálatokat – tájékoztatott Balogh Tibor polgármester.
Kézdiszentkereszt művelődési otthonában a megyei önkormányzat támogatásával a múlt év végén szereltek központi fűtést. Tavaly kicserélték a villanyhálózatot, idén a belső meszelés, új függönyök és székek beszerzése következik. Akárcsak a többi háromszéki köz­ségben, itt is a könyvtáros látja el a kultúrfelelős munkáját. Boldizsár Erzsébet elmondta, a művelődési otthon szárnyai alatt működő Tisztás Nép­táncegyüttes 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy a polyáni fiataloknak tartalmasabb időtöltést biztosítsanak. A táncpróbákat hétvégeken tartják. Az együttesnek jelenleg három korcsoportban – óvodások, I–IV. osztályosok és középiskolások, valamint ifjak huszonöt éves korig – negyven tagja van, népviseletre a megyei tanácsnál pályáztak sikeresen (a helyi mellett mezőségi, Küküllő menti és szatmári népviseletet is beszereztek). Minden évben kosaras farsangi és karácsonyi bált szerveznek, közös szilveszteri mulatságra nem volt igény. A helybeli Trefán Leonárd-iskola is rendszeresen elkéri a művelődési otthont rendezvényei megtartására. A felújítás és a böjt miatt a legközelebbi rendezvényük március 15-én zajlik. Azt is megtudtuk, hogy a Tisztás Néptánc­együttes oktatói, Ürmösi-Incze Hunor és felesége, Mária Terézia 2008 óta foglalkozik a három korcsoport táncosaival.

Iochom István

Háromszek

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
configTurbó linkmegosztás - TurboBookmark.com