Felvidék

A Benes-dekrétumok ma is hatályban vannak! A felvidéki kitelepített magyarokra emlékeztek

A felvidéki magyarság a szlovákiai zsidó és német közösségekhez hasonlóan várja, hogy a szlovák állam adjon számára erkölcsi elégtételt a kollektív büntetéssel sújtás és szülőföldről való száműzetés miatt - mondta az Országgyűlés elnöke a felvidéki kitelepítettek emléknapján Komáromban, a képviselő-testület ünnepi ülésén, vasárnap.

Bővebben...

Aktualizálni kellene a magyar-szlovák alapszerződést

Felül kellene vizsgálni és a megváltozott körülményekhez igazítani a magyar-szlovák alapszerződést, amelynek megkötésére csaknem húsz éve került sor - jelentette ki Berényi József a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke hétfőn Pozsonyban.

Bővebben...

Felvidéken sem képesek összefogni a magyarok

Hirül adtuk, hogy Felvidéken megvalósulhat a magyar-magyar összefogás (Erdélyi magyar elöljáróink tanulhatnának a felvidékiektől). Mára kiderült, hogy a kis gittrágások, a magán érdekek nem engedik felvidéken se, hogy az ésszerűség érvényesüljön. Nem tudnak összefogni, ahogyan mi se. Úgy látszik saját magunknak vagyunk a hóhéra és beigazolódni látszik a legenda a turáni átokkal. 

Bővebben...

II. Ősök sarjai ünnepe a Baranta-völgyben

Gömörpéterfalán, a Baranta-völgyben (Felvidék) a II. Ősök sarjai ünnepét a nyári napfordulókor rendezték. A találkozó jelmondata: „Az Őseink hagyatéka bennünk éljen tovább" feladatot adott, és a két nap számos érdekes programot tartogatott az idelátogatók számára.

Bővebben...

Erdélyi magyar elöljáróink tanulhatnának a felvidékiektől

Háromoldalú találkozó jöhet létre szlovákiai magyar szervezetek között az egységes parlamenti képviselet érdekében.  Már a héten találkozó jöhet létre szlovákiai magyar civil és politikai szervezetek között azzal a céllal, hogy megteremtsék a felvidéki magyarság egységes parlamenti képviseletét.

Bővebben...

Öleléssel a krasznahorkai várért

Különleges Guiness- rekord kísérlettel zárulhat az idei nyár legnagyobb szlovákiai magyar ifjúsági rendezvénye, a Gombaszögi Nyári Tábor.  A fesztivál ebben az évben, július 15-20 között kerül megrendezésre, amelynek záróeseménye a krasznahorkai vár szimbolikus átölelése, élőlánccal való körbevétele lesz.

Bővebben...

Felvidéki zászló! Amely mindannyiunkat összeköt!

A felvidéki civilek és hagyományőrzők ajánlásai alapján megalkottuk Felvidék zászlaját. Minden népnek, nemzetnek megvannak a maga jelképei, melyek által az emberek kifejezhetik együvé tartozásukat, hazaszeretetüket. 

Bővebben...

Az EMNP felülvizsgálná a román-magyar alapszerződést

Az 1996-ban kötött román-magyar alapszerződés felülvizsgálatát kezdeményezte egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.

Bővebben...

Visszaadja az elvett állampolgárságot Szlovákia

A szlovák belügyminisztérium 2015-től visszaadja az állampolgárságot azoknak, akiket a szigorú törvény értelmében másik állampolgárságuk miatt fosztott meg attól – írja a TASR hírügynökségre hivatkozva a Slovak Spectator.

Bővebben...

Diszkriminatív marad a szlovák állampolgársági törvény

A Szlovákiában élő, a magyar állampolgárságukat nyíltan vállalók számára továbbra is diszkriminatív lesz a szlovák állampolgársági törvény, annak módosítása után is - mondta Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) elnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatón.

Bővebben...

A felvidéki Debrőd is kérte belépését az SZNT luxemburgi perébe

A felvidéki Debrőd (ahol Szent László vizet fakasztott) község is kérte, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) oldalán lépjen be az Európai Unió luxemburgi bíróságán zajló perbe, amelyet az SZNT képviselői az Európai Bizottság ellen indítottak a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésük elutasítása miatt.

Bővebben...

A Felvidék "magyartalanítása"

A Felvidék "magyartalanítása" száz év alatt szinte teljesen sikerült, de "vigasz", hogy a Trianon után egyesek által vizionált nemzethalál nem következett be, és az továbbra is elkerülhető - mondta Popély Gyula történész Felvidék 1918-1928 című könyvének budapesti bemutatóján csütörtökön.

Bővebben...

Ahol a magyar államnak nincs keresnivalója

Provokatív témával indult a Gombaszögi Nyári Tábor első napján "a nemzetpolitika jelene és jövője az elkövetkezendő négy évben" című kerekasztal beszélgetés. Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztal vezetője moderálásával Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Prőhle Gergely nemzetközi és Európai Uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár beszélgettek.

Bővebben...

Nemzeti összetartozás napja - Emléktáblát avattak gróf Esterházy Jánosnak a felvidéki Léván

Felvidék-szerte több településen, köztük Léván, Révkomáromban és Dunaszerdahelyen tartottak és tartanak megemlékezéseket a nemzeti összetartozás napja alkalmából szerdán. A lévai rendezvényen gróf Esterházy Jánosnak avattak emléktáblát.

Bővebben...

Felvidék: a szlovákok nem tudják lenyelni Csáky Pál EP-képviselőt

Két Smeres képviselő, Ján Podmanický és Juraj Blanár felszólították Csáky Pál EP-képviselőt arra, hogy árulja el, felvette-e a magyarországi állampolgárságot, és ha igen, akkor mikor tett úgy. Podmanický szerint az Magyar Közösség Párti (MKP) képviselő több megnyilvánulása és lépése kételyeket ébreszt: nem tudni melyik ország pártján áll az Európai Parlamentben.

Bővebben...

Bemutatták a Felvidék fejlesztési tervét, a Baross Gábor Tervet

Szakmai konferencia keretében mutatták be csütörtökön a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen a Baross Gábor Tervet, amely a dél-szlovákiai régió és a felvidéki nemzetrész fejlesztési terve.

Bővebben...

A magyar nyelvű plakát kiszúrta a szlovák nacionalisták szemét

A szlovák államnyelvtörvény abszurditása
Nem tudjuk kinek hogy hangzana a Tankcsapda, az Intim Torna Illegál, vagy a Punnany Massif szlovák fordításban, tény, hogy a Gombaszögi Nyári Tábort, amely nem mellesleg a legnagyobb felvidéki ifjúsági találkozó, többek között a fenti együttesek neveit tartalmazó magyar nyelvű plakátjai miatt jelentették fel - tájékoztatott a bumm.sk.

Bővebben...

Felvidék: két magyar párt is bejutna a parlamentbe

Ha most tartanák a parlamenti választásokat, Radoslav Procházka Sieť (Háló) nevű, még meg sem alakult pártja a második helyen végezne, a szavazatok 11,4 százalékával. Bejutna mindkét magyar párt.

Bővebben...

Szerdán kezdődik a felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvénye

Szerdán kezdődik és vasárnap estig tart a felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvénye, a Martosi szabadegyetem, amelyet az erdélyi Tusványos mintájára hagyományteremtő és hiánypótló céllal, tavaly először rendeztek meg a Révkomáromhoz közeli Martos község Feszty parkjában.

Bővebben...

Felvidéki magyarok - Kerekasztal: 12 pont és Malina Hedvig

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) március 15-e előtt 12 pontban foglalta össze követeléseit a hatalom irányában, amelyek a felvidéki magyarság gyarapodását és fennmaradását szolgálnák.  Az államfő választási kampány miatt azonban ez a dokumentum visszhangtalan maradt. Terveik szerint  a közeljövőben visszatérnek  a követelésekhez.

Bővebben...
config
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com