Antal Árpád devizás ötlete

 

Antal Árpád űjabb ötlettel állt elő a devizahitelesek gondjainak enyhítésére, miután szerdán a parlament költségvetési bizottsága elzárkózott a korábbi RMDSZ-es javaslat elől. A parlament költségvetési bizottsága szerdai ülésén több érv hangzott el az mellett hogy a devizahitelek lejes konverziója nem lehetséges. Javaslata szerint a bankok váltsák át lejre a devizahiteleket, a veszteséget pedig egyforma mértékben osszák el az állam, a pénzintézetek és az ügyfelek között. Az új javaslat, amit februárban nyújtanak be a parlamentbe, valójában egy európai uniós ajánláson alapszik.

Antal Árpád szerint ugyanakkor tisztességtelen a kormány, a jegybank, a parlament költségvetési bizottságának hozzáállása, amikor azt mondják, hogy a jelenleg kialakult helyzet orvoslása nem az ő feladatuk, oldják meg a bankok és az ügyfeleik, „hiszen kimutatható a kormány és a Román Nemzeti Bank felelőssége”.

Alternatív javaslat, amely nem feltételez konverziót, de megoldja a devizahitelesek problémáját: kötelezni a kereskedemi bankokat kamatkorrekció alkalmazására: akkora kamatlábakat alkalmazzanak a devizahitelekre, amelyek legfeljebb 20%-os részletnövekedést eredményeznek.

A mostani svájci frankos hitelek eseteben ez sokkal alacsonyabb, esetenként akár negatív kamatlábakat is feltételezhet.

A kisebb vagy negatív kamatláb mértéke akkora kell legyen, hogy ellensúlyozza az árfolyam módosulását. A csökkentett kamat alkalmazása utáni havi kötelezettség lejes értéke nem lehet több 20%-al a hitel felvétele utáni első törlesztőrészlet lejes értékénél.

A Robor kamathoz hasonlóan periodikusan, például háromhavonta felülvizsgálandó, es az árfolyam módosítása szerint változnia kell, abból a célból, hogy a lejbe átszámolt törlesztőrészletek ne haladhassák meg a szerződéskori lejben kifejezett törlesztőrészlet 120%-át.

Mindez csak a szerződési kötelezettségeket betartó ügyfelek lehetősége lehetne, megvédve ezáltal a bankokat is a hátralékok kialakulásától, és elősegítve az adósok fizetési fegyelmét.

A javaslat betartja a 17/2014/EU direktíva előírásait, abból a tekintetből, hogy megvédi az adósokat a 120%-nál nagyobb árfolyamkockázatoktól.

 

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com