Jelentősen megugorhat a cukor ára

Böjtje lehet a mostani jelentős cukorárcsökkenésnek – nyilatkozták piaci szereplők a Napi Gazdaságnak. Úgy vélik: amennyiben nem sikerül megoldani az unióban a kereslet-kínálati kilengéseket, az árak hullámvasúton maradnak.
Sokkal olcsóbb lett a cukor: sok magyarországi üzletláncban már kilónkénti 160 forint körüli áron is megtalálható. A világpiaci nyerscukorárak három éve csökkenő tendenciát mutatnak, ám az elemzők ennek a trendnek a lassú kifutását jósolják – írja a Napi Gazdaság.

A név nélkül nyilatkozó piaci szereplők szerint a világpiaci kínálat szűkösségével és az Európai Unió rugalmatlan szabályozásával indokolt 2011-es ársokk után egy lassú visszarendeződés vette kezdetét. Az árak a legnagyobb áruházláncokban egy éven belül 300 forint alá csúsztak vissza, ám a csökkenés itt nem állt meg – hívják fel a figyelmet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint utoljára 2002-ben volt ilyen alacsony a bolti cukorár.

Ugyanakkor a csökkenés mértéke nem hozható összefüggésbe a világpiaci árak vagy az árfolyamok alakulásával, sokkal inkább az unióban érvényes speciális szabályok és a közösségen belül kialakult piaci folyamatok döntenek – emelték ki a szakértők a lapnak.

Európai Bizottság: a készlet 865 ezer tonnára csökkenhet

„Az EU átlagos piaci fehércukor-ára az egész közösségben másfél éve folyamatosan csökken, a tonnánkénti 700 euró feletti tartományból immár 450 euró alá esett.” A tényleges termelői árak pedig még ennél is alacsonyabbak: a jelenlegi árszint hazánkban és a környező országokban tonnánkénti nettó 400 euró körüli árnak felelnek meg – teszik hozzá.

Kiemelték, hogy ezek az értékek azt sugallják: az európai piaci mozgások mögött a belföldi túltermelés és hatalmas felesleges készletek húzódhatnak meg. Azonban az unió cukorkészletei – legalábbis kvótacukorkészletei – nem magasak, importálni pedig a jelen helyzetben nem éri meg. Az Európai Bizottság mindezek alapján előrejelzésében arra jutott, hogy import nélkül a következő kampányig az EU kvótacukorkészletei 865 ezer tonnára csökkenhetnek.

Az eredmény újabb áremelés lehet

A szakértők úgy vélekednek: az európai piacot kiegyensúlyozó import addig nem élénkülhet meg, amíg vagy további drámai világpiaci árzuhanás nem történik, vagy Európában nem kezdenek emelkedésbe az árak – olvasható a Napi Gazdaság cikkében. „Ha mindkettő elmarad, könnyen lehet, hogy a piac megint csak akkor kapcsol, amikor a készletek elfogytak, vagyis ismét áremelés lesz a vége” – hívják fel a figyelmet.

forrás: MNO/Napi Gazdaság,

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com