Megszűnik az uniós tejkvóta

Már csak néhány nap és megszűnik az EU-ban a tejtermelés mennyiségi szabályozására harmincegy évvel ezelőtt létrehozott kvótarendszer, április elsejétől már csak a tagállamok lehetőségei és képességei szabnak határt a termelésnek.

A közvetett hatásokkal azonban számolnunk kell, hiszen számos olyan tagállam van az unióban, amelyek már eddig is elérték vagy meg is haladták a kvótájukat. Az elmúlt évben az unió termelése 4-6 százalékkal emelkedett, a következő években pedig további bővülés várható.

A jelenlegi brüsszeli álláspont szerint az így keletkező többletet nem az uniós, hanem harmadik országok piacán kívánják értékesíteni a tagállamok, ugyanakkor, ha ez a „felesleg” bent ragad, az jelentős árleszorító hatással járhat. A szakmaközi szervezet szerint bár az uniós kvóta kivezetése hordoz némi kockázatot az ágazat jövőjével kapcsolatban, az általuk javasolt feltételek teljesülésével a termelés szinten maradhat, sőt, enyhén emelkedhet is a következő években. – Ugyanakkor ahhoz, hogy a tejtermék ára is versenyképes legyen a piacon, elengedhetetlen a feldolgozás korszerűsítése – Olvashatjuk a MNO oldalán,

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com