Hatásos volt a Heineken Románia bojkottja?

Három százalékkal, 1,08 milliárd lejre csökkent tavaly a Heineken Románia árbevétele - közölte csütörtökön a vállalat. A vezetőség szerint a versenyhelyzet és az adó emelés miatt.

Ugyanakkor a cég jövedelmezősége két számjeggyel javult a költséghatékonyság növelésének, a termékek sokszínűségének és az innovációnak köszönhetően. A vállalat nem közölt pontos adatokat a jövedelmezőségre vonatkozóan. Az árbevétel csökkenését a kedvezőtlen időjárás és a versenyhelyzet éleződése okozta.
A vállalat jelentése szerint tavaly 5 százalékkal csökkent az eladások volumene.
A Heineken Romániának négy gyára van - Craiován, Konstancán, Marosvásárhelyen és Csíkszeredán - és több mint ezer alkalmazottat foglalkoztat.
Tavaly Romániában 14,9 millió hektoliter sör fogyott el, ami 8,6 százalékos csökkenést jelent 2013-hoz képest. Egy lakosra évi 74 liter sör jutott, kevesebb az egy évvel korábban jegyzett évi 81 liternél. A fogyasztás csökkenését azzal magyarázzák, hogy a román kormány 2013 januárjában 16 százalékkal növelte a jövedéki adót.
A Heineken Románia portfóliójába tartozik a Ciuc premium sörmárka is, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. A Heineken az idén pert indított a Lixid Project Kft. ellen, amely a Csíki Sör Manufaktúra termékeként piacra dobta az "Igazi Csíki Sör" márkanevet. A holland multinacionális cég szerint az új termék elnevezése nagyon hasonlít a csíkszeredai üzemében palackozott Ciuc premiumhoz. A márkanév használatra vonatkozó jogi eljárás még folyamatban van, és várhatóan évekig eltart. A per miatt közösségi oldalakon székelyföldi magyarok bojkottot hirdettek a holland cég termékei ellen. (mti)

 

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com