Gelence

Segítsünk a haralyi templomon

Kedves Haralyból elszármazott testvérek! Szeretném megszólítani Önöket. Bizonyára rokonok, ismerősök, falusfelek részéről eljutott a hír Önökhöz is, hogy a haralyi ősi templomon nagyobb javítást szeretnénk eszközölni.

Bővebben...

Egyéves a Lila Akác Egyesület

Első születésnapját ünnepelte kedd este a gelencei Lila Akác Egyesület. A tagságot az egyesület elnöke és megálmodója, Kocsis Judit kultúrház-igazgató és községi könyvtáros köszöntötte, majd Cseh József polgármester kívánt eredményes munkát, létszámgyarapodást és jó egészséget.
Finta Magdolna panziótulajdonos és pár lelkes tag meglepetéssel is szolgált, rögtönzött vidám jelenetet adtak elő. A születésnapi megemlékezés közös énekléssel ért véget.  (iochom)

Háromszék

Működő képessé vált a a gelencei Nagycsoport Közbirtokosság

Több ellenük indított pert nyert meg gelencei Nagycsoport Közbirtokosság közel két év alatt. Tudtuk meg Ifj Cseh András elnök erdőmérnöktől a tegnap tartott sajtótájékoztatón az új székházban. Jelen volt még Dezső Csongor Attila Kézdivásárhelyi ügyvéd és Cseh József a község polgármestere. 

Bővebben...

Gelence - Épül a napközi otthon

Ha a jelenlegi ütemben dolgoznak, minden esély megvan arra, hogy december első hetében visszaköltözzenek az óvodások a felújított napközi otthonba – tudtuk meg Cseh József gelencei polgármestertől, aki szerint az épület külső vakolása jövőre marad, jelenleg a belső szerelési munkálatok zajlanak.

Bővebben...

Megalakult a Gelencei Ifjúsági Szervezet

December 14-én, vasárnap tartotta alakuló ülését a Gelencei Ifjúsági Szervezet, amelyen közel 50 fiatal vett részt. Az alakuló ülésen jelen volt Ilyés Botond, Gelencei RMDSZ elnök, aki 2012-ben a Háromszéki Ifjúsági Tanács által szervezett “100 fiatalt az önkormányzatokba” című projekt keretén belül jutott önkormányzati mandátumhoz.

Bővebben...

Épül, szépül Gelence község

Nem állt le az élet Gelencén még a nyári uborka szezonban sem. Mozgalmas nyár volt az idei.
Az aszfaltos utak foltozása késett ezért a szinte járhatatlan utakon a gödrökbe követ hordtak. A Közigazgatásilag Gelencéhez tartozó Haraly felé az utat, megjavították, valamint a temető bejáratánál ékeskedő idejét múlta, mint látvány is borzasztó zöld fémkaput lecserélték. A falú napok is sikeresek voltak a főtér bővült egy impozáns turul szoborral.

Bővebben...

Korszerűsítik a gelencei piacot

A gelencei önkormányzat az esztelneki székhelyű Angustia Egyesületnél sikeresen pályázott a piac korszerűsítésére, májusban aláírták a támogatási szerződést, augusztus közepén pedig a kivitelezővel is szerződtek.

Bővebben...

Csak úgy repült az idő (Cserkésztábor Gelencén)

Idén a felső-háromszéki cser­kész­csapatok egy része a gelencei hegyekben táborozott. Au­gusztus 7–10. között a gelencei, a szentkatolnai és a torjai csapatok ta­nyáztak együtt, az egész szervezést a gelenceiek vállalták Ilyés Bo­tond csapatparancsnok vezetésé­vel.

Bővebben...

160 éve született Jancsó Benedek a a Székely Nemzeti Tanács egyik alapítója

Emléküléssel kezdődött az elismert erdélyi nemzetiség kutató, Jancsó Benedek születésének 160. évfordulójára szervezett ünnepségsorozat. A példamutató munkásságú székely tudósra négy napon át különböző programokkal emlékeztek Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és szülőfalujában, Gelencén. A székelység közéletének egyik vezető alakja volt a Székely Nemzeti Tanács egyik alapítójaként és elnökeként.

Bővebben...

Jancsó Benedek emlékezete - Beszélgetés Jancsó Antallal, a Jancsó Alapítvány kuratóriumának elnökével

Jancsó-találkozó Gelencén Iochom István archív felvétele
Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány kuratóriumának elnöke Erdély és szűkebb pátriánk, Háromszék kiváló ismerője és szerelmese. Ahányszor teheti, eljön ide kikapcsolódni, segíteni, erőt meríteni.
Bővebben...

Cserkésztábor Gelencén

Augusztus elsején kezdődött, vasárnap délután szentmisével és zászlólevonással ér véget a gelencei Zernye alján szervezett cserkésztábor, melyet két helyszínen – egy magánterületen sátortáborozással és a panzióban – szerveztek meg kétszáz, illetve száz cserkész, rower és öregcserkész részvételével.
A panzió udvarán hatvan kézdivásárhelyi, 39 gelencei és egy almási kiscserkész táborozik Kerekes László római katolikus plébános, cserkészparancsnok vezetésével.
A felső-háromszéki cserkészcsapatok nyolcadik közös táborába a csapatok Kézdivásárhelyről, Torjáról, Gelen­céről, Kézdialmásról és Kézdiszent­lélekről érkeztek, és egy pomázi (magyarországi) cserkészcsapatot is vendégül láttak. Az egyik tábor a Kalózok szigete, a másik, a kiscserkészeké pedig a Nils Holgersson csodálatos kalandjai a vadludakkal című svéd keretmesére épül fel.
A táborozás ideje alatt a cserkészek kézműves-foglalkozásokon és környzetvédelmi előadásokon vettek részt, a tíz tábornap pedig a tíz cserkésztörvényre épült.

Iochom István

Háromszék

Turulmadaras emlékművet avattak Gelencén

Turulmadár-avatás

A tizennegyedik gelencei falunapok legkiemelkedőbb eseményére, a Bodor György Művelődési Otthon előtt felállított turulmadár-avatásra tegnap került sor a Bereczi István plébános által a Szent Imre-templomban celebrált ünnepi szentmise után.

Bővebben...

Gelenceinapok és óvodaavató

A 2014-es tizenötödik falunapok kiemelkedő eseményei az európai mércének is megfelelő óvodaavató és a cserkészavatás volt.

Bővebben...

Tervek Gelencén

Cseh József, Gelence polgármestere

Az eltelt húsz év alatt takaros településsé fejlődött Gelence, sem a polgármester váltás, sem a gazdasági válságnak nem  sikerült megtörnie a folyamatos fejlődést. Az elkövetkezendő fél év elképzeléseiről kérdeztük  Cseh Józsefet Gelence polgármesterét.

Bővebben...

Régi-új óvoda Gelencén

A  gelencei ovisok áprilist a teljesen felújított napköziotthonban kezdték. A régi óvoda kibővítésével Felsőháromszék egyik legkorszerűbb napközijévé vált az épület.

Bővebben...

Felújított síremlékénél emlékeztek a székely tudósra, Jancsó Benedekre

Az 1930. június 27-én elhunyt kiváló székely tudósra, Jancsó Benedekre emlékezett a tudós szellemi hagyatékát gondozó Jancsó Alapítvány, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, a Nemzeti Örökség Intézete, a család, és a tisztelők.

Bővebben...

Kalauz a gelencei Szent Imre templomhoz (Fotógaléria)

Inkább kis füzet mint könyv a hiánypótló kiadvány, eddig még hasonló kalauz nem jelent meg Felsőháromszék leglátogatottabb műemlékéről, mondta bevezetőként a könyvbemutatón Jánó Mihály művészet történész a kötet szerzője.

Bővebben...
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com