Anyaországban és határon túl is megemlékezéseket tartottak március 15-én

Országszerte tartanak ünnepi rendezvényeket, családi programokat ma, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. A fővárosban a Parlament előtti Kossuth Lajos téren Magyarország lobogójának felvonásával kezdődnek meg a központi ünnepségek. Orbán Viktor miniszterelnök a Múzeumkertben mond beszédet, s számos kormánytag és ellenzéki politikus is felszólal egy-egy rendezvényen. Délután 3 órakor az ország több száz településén tízezrek szavalták el egy időben a Nemzeti dalt. Budapestre délutánra civilek tüntetést szerveztek.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) által szervezett központi programsorozat reggel 9 órakor, a hagyományokhoz híven Magyarország lobogójának felvonásával kezdődik. Ezután ünnepi díszmenet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol a Múzeumkertben Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester mond ünnepi beszédet.

Délután az Országház Kupolatermében Áder János államfő, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében átadják a Széchenyi- és a Kossuth-díjakat.

Családi programok a budai Várban

A budai Várban egész nap ingyenes családi programok lesznek: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Forradalmi forgatag elnevezésű programsorozattal, három színpadon koncertekkel – köztük a Ghymes együttes fellépésével – és gasztrokulturális sétánnyal is várják az ünneplőket. A Táncsics-börtönbe szervezett játékos vetélkedőn a gyerekek hétpróbás huszárokká válhatnak. (Jelenlegi formájában vasárnap lesz utoljára látható a Táncsics-börtön, március 16-án ott a Hauszmann-tervnek megfelelően nagyszabású régészeti feltárás kezdődik.)

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában korabeli papírbáb- és kokárdakészítéssel, tematikus történeti sétával készülnek a szervezők, míg a Magyarság Háza katonadalok tanulásával, huszárviseleti és fegyverbemutatóval készül az ünnepre. A Magyar Nemzeti Galériában a többi állami múzeumhoz hasonlóan az összes állandó kiállítás ingyenesen lesz látogatható. Szintén ingyen lehet megtekinteni a teljes Várkert Bazárt és az ottani Csók István-kiállítást is.

 Londonban is lesz megemlékezés

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke Londonban, az angliai magyar közösség szervezeteinek képviselőivel közösen köszönti a nemzeti ünnepet, és állampolgársági eskütételen is részt vesz. Harrach Péter frakcióvezető választókerületében Őrbottyán megemlékezésén vesz részt, Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke pedig Csorna ünnepi megemlékezésén mond beszédet március 15-én délután – tájékoztatták az MTI-t.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője Pad Ferenccel, az MSZP tapolcai országgyűlési képviselőjelöltjével koszorúz Ajkán, majd sajtótájékoztatót tartanak. Délután az MSZP is csatlakozik civilek – a Százezren az internetadó ellen, valamint a 60 ezren a magánnyugdíjukért közösség – Facebookon szervezett budapesti demonstrációjához, amelynek résztvevői 15 órakor indulnak a Keleti pályaudvartól, és a tervek szerint 16 órakor érkeznek az Astoriához.

Az ellenzéki pártok is emlékeznek

A Jobbik az V. kerületi Március 15. téren tart megemlékezést 15 órától. A párt elnöke, Vona Gábor Gyöngyösön mond ünnepi beszédet.

Az LMP vasárnap 10 órától a fővárosi Pilvax kávéházban emlékezik, beszédet mond Schiffer András társelnök-frakcióvezető is.

A Demokratikus Koalíció elnöksége délelőtt koszorút helyez el a Pilvax kávéháznál, ahol Gyurcsány Ferenc pártelnök politikai nyilatkozatot tesz. A DK-sok is csatlakoznak a civilek által szervezett délutáni tüntetéshez. Az Együtt alelnöke, Pápa Levente a fővárosi Március 15. téren mond beszédet délután kettőkor. A Párbeszéd Magyarországért délelőtt a budai Várban, a Táncsics-börtönnél tart rendezvényt. A Magyar Liberális Párt szintén a Pilvax kávéháznál tartja megemlékezését, délután kettőkor Fodor Gábor pártelnök mond beszédet.

Egyedi kezdeményezés

Mindemellett országszerte számos településen tartanak megemlékezéseket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Szente Vajk és Németh Kristóf a Mi március 15-énk című kezdeményezése nyomán délután 3 órakor több száz településen ezrek szavalják el egy időben a Nemzeti dalt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője Csongrád megyében, Hódmezővásárhelyen és Makón mond beszédet mond az önkormányzatok díszünnepségén.

A szegedi önkormányzat megemlékezésén Botka László polgármester, az MSZP országos választmányának elnöke mond beszédet.

Vas megyében, Szombathely belvárosában táncos felvonulással, huszárokkal kezdődik az ünnepi megemlékezés. Fél 10-kor a Petőfi-szobornál lesz koszorúzás, majd katonai tiszteletadás mellett felvonják az országzászlót. Ünnepi beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor délután a párt debreceni rendezvényén szólal fel. Juhász Péter alelnök a Talpra Pécs! rendezvényen vesz részt.

Erdély ünnepel

Erdély-szerte megünnepli március 15-ödikét a magyarság: a magyar pártok, történelmi egyházak, önkormányzatok és helyi civil szervezetek megemlékezések, koszorúzások, ünnepi műsorok százait rendezik vasárnap az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján – néhol közösen, másutt külön-külön.

Szatmárnémetiben az Ormos-ház falán lévő Petőfi-emléktábla megkoszorúzása után délben az ünneplők – lovas-huszárok és fúvószenekar vezetésével – a Petőfi-szoborhoz vonulnak, ahol a magyar kormány képviseletében Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter mond beszédet.

Sepsiszentgyörgyön a szabadságharc emlékhelyeinek megkoszorúzása után délben a város több pontjáról indul menet a Szabadság téri központi ünnepségre, amelynek főszónoka Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Tőkés Nagyváradon

Nagyváradon délelőtt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a Szacsvay-szobornál rendez megemlékezést, amelyen Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke mond beszédet.

Szilágyi Zsolt, a EMNP elnöke a háromszéki Maksán, Gábor Áron síremlékénél tiszteleg a szabadságharc hőseinek emléke előtt.

Marosvásárhelyen kora délután a Petőfi-szobornál (az EMNP-EMNT szervezésében), délután pedig a Postaréten, a Székely Vértanúk emlékművénél (az RMDSZ szervezésében) lesz ünnepi megemlékezés.

Kolozsváron közösen ünnepelnek a magyar politikai szervezetek: 11 órától a Protestáns Teológiai Intézet elől vonulnak a főtérre, majd – a Szent Mihály-templomban tartandó ökumenikus istentisztelet után – az egykori Biasini Szálló elé, ahol ünnepi rendezvényt tartanak.

Székely lovasok vonulnak Kézdivásárhelyen

Idén sem marad el Kézdivásárhelyen a székelyföldi hagyományőrző lovas csapatok, valamint a környékbeli falvak szekeres felvonulása a céhes város Gábor Áronról elnevezett főterén. (Március 15 Kézdivásárhelyen)

Csíkszeredában a Vár téren tartanak megemlékezést délután az RMDSZ szervezésében, Kelemen Hunor szövetségi elnök részvételével.

Székelyudvarhelyen délben A szabadságharc ereklyéi című kiállítást nyitják meg a Haáz Rezső Múzeumban, este fáklyás felvonulás indul a művelődési háztól a Márton Áron térre, ahol ünnepi műsort rendeznek.

Aradon kora délután a Szabadság-szobornál rendezik meg a civil szervezetek vásárát, majd fél öttől kezdődik a megemlékezés és koszorúzás. Este hattól a színházban Éljen a magyar! címmel ünnepi műsort ad elő a Tihanyi Vándorszínpad.

A Magyar Polgári Párt (MPP) szombat este tartotta központi rendezvényét, amelyen Biró Zsolt pártelnök az erdélyi magyar közösség összezárásának szükségességérről beszélt. Az MPP marosvásárhelyi gálaműsorán a Háromszék Táncegyüttes Gábor Áron című táncdrámáját mutatta be.

Forrás MTI

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com