A nagy háború (Kézdivásárhely 1916)

Konferencia az első világháború katonai bordélyházairól

 

Az első világháború egy eddig kevéssé vizsgált aspektusáról, a katonai bordélyházakról, valamint a frontok és a hátország szexuális szokásairól tartottak történészkonferenciát Budapesten a Habsburg Történeti Intézet és a XX. Század Intézet szervezésében csütörtökön

Bővebben...

1916-ban a románok hurcolták el Kézdivásárhelyről.

Kézdivásárhelyről 1916. október 10-én Raducanen-be elhurcolt református egyházközösség hívei, akik nem élték túl a az embertelen körülményeket és hastífuszban elhunytak.

Bővebben...

1914. december 25. - Karácsony a fronton

„Semmiért sem hagytam volna ki ezt az egyedülálló és furcsa karácsonyt […] Kiszúrtam magamnak egy német tisztet, azt hiszem, hadnagy lehetett, és közöltem vele, hogy meg akarom szerezni a gombjait […] Kivittem a drótvágómat, és pár gyors nyisszantással levágtam néhányat belőlük, és eltettem a táskámba. Cserében otthagytam neki kettőt az enyémek közül […] Az utolsó, amit láttam, az volt, hogy az egyik géppuskásunk, aki civilben amatőr fodrász volt, az egyik könnyen kezelhető német természetellenesen hosszú haját vágta…”
(Bruce Bairnsfather angol humorista és karikaturista)

Bővebben...

Emlék az 1916-ban elhurcoltaknak és azoknak akik a nagy háborúban harcoltak

  Sorozatot indítunk abból a célból, hogy kutassuk fel mindazokat akiket elhurcoltak Háromszékről, az első világháborúban a román betöréskor. Keressük azokat a háromszéki honfitársainkat akik elestek a az első világégéskor és nem s nem a szülőföldben nyugszanak. A publikálással szeretnénk emléket állítani ezeknek az embereknek.

Bővebben...

Szabó Károly tartalékos tüzér hadnagy hagyatékából (képek)

Szabó Károly első világháborúban mint tüzér hadnagy vett részt. A képeken látható a tüzér, ágyúja és a tábori konyha. Édesapját Szabó Lajos Kereskedőt 64 éves korában a románok hurcolták el Kézdivásárhelyről. Dr. Kállay István budapesti nyugalmazott jogász küldte a fotókat szerkesztőségünkbe. Szabó Lajos öregapja kézdivásárhelyi kereskedő, vasüzlete volt a Főtéren. (Aldobolyi és Brassó-i lakos is, mert mindhárom helyen volt a családnak háza, Brassóban a Kapu utca 58 sz. alatt.)

Bővebben...

100 éve készült képek és igaztörténetek

 A két világháborúban elhunyt vagy elhurcolt felsőháromszéki honfitársainkra szeretnénk emlékezni, (de nem csak, bárhonnan fogadunk képeket és adatokat, melyeket közlünk. Azért emeltük ki felsőháromszéket mert portálunk elsődlegesen ennek a régiónak a híreivel és történéseivel foglalkozik). Minél több adatot és képet szeretnénk összegyűjteni és az interneten közzétenni.

Bővebben...

1916-ban elhurcolt dr. Balog Vendel ügyvéd naplótöredéke

Dr. Balog Vendel ügyvéd 1917-ben halt meg a răducăneni-i fogolytáborban 1916. október 10-én hurcolták el a román
betörés után visszavonuló katonák. A naplótöredék megjelent: Botlikné Kárász Aranka „Megbűnhődte már e nép…”
Emlékezések a XX. századról könyvében. Köszönjük  a megjelenéshez a hozzájárulását.

Bővebben...
config
config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com