Emlék az 1916-ban elhurcoltaknak és azoknak akik a nagy háborúban harcoltak

Sorozatot indítunk abból a célból, hogy kutassuk fel mindazokat akiket elhurcoltak Háromszékről, az első világháborúban a román betöréskor. Keressük azokat a háromszéki honfitársainkat akik elestek a az első világégéskor és nem s nem a szülőföldben nyugszanak. A publikálással szeretnénk emléket állítani ezeknek az embereknek.

Minél több adatot és képet szeretnénk összegyűjteni és közölni. A sorozatot a kedves olvasóval együtt szerkesztenénk. Kérjük ha valakinek birtokában van abból az időszakból fénykép, napló vagy esetleg ismer történetet küldje el címünkre This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bárhonnan fogadunk képeket és adatokat, melyeket közlünk. Azért emeltük ki felsőháromszéket mert portálunk elsődlegesen ennek a régiónak a híreivel és történéseivel foglalkozik.

Az írott anyagot, fotót közöljük a forrás és/vagy a tulajdonos megnevezésével.

A sorozat folyamatosan jelenik meg a kutatásaink eredményeivel és az Önöktől kapott anyaggal.

Képeket közlünk az első világháborúból ezt folyamatosan bővítjük. Kérésünk ha valaki felismer egy arcot közölje velünk a nevét, esetleg leszármazottjai ha élnek vagy ismerősei azoknak az elérhetőségüket legyenek szívesek tudassák velünk. (A képek és a leírások folyamatosan bővülnek.)

E-mail címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; posta 525400 Kézdivásárhely, 42-es udvartér 1sz. Tel: +40 742 210 505

Az eredeti kép Beke Ernő gyűjteményében található meg.

Nagyításhoz és további képek megtekintéséhez kattintson a képre!

 

Kézdivásárhelyről 1916. október 10-én Raducanen-be elhurcolt református egyházközösség hívei, akik nem élték túl a az embertelen körülményeket és hastífuszban elhunytak. (A folytatáshoz kattintson ide.)

 

 

1916-ban elhurcolt dr. Balog Vendel ügyvéd naplótöredéke

 Dr. Balog Vendel ügyvéd 1917-ben halt meg a răducăneni-i fogolytáborban 1916. október 10-én hurcolták el a román
betörés után visszavonuló katonák. A naplótöredék megjelent: Botlikné Kárász Aranka „Megbűnhődte már e nép…”
Emlékezések a XX. századról könyvében. Köszönjük  a megjelenéshez a hozzájárulását. A folytatáshoz kattintson ide 1916-ban elhurcolt dr. Balog Vendel ügyvéd naplótöredéke

 

 Szabó Károly tartalékos tüzér hadnagy hagyatékából (képek)

Szabó Károly első világháborúban mint tüzér hadnagy vett részt. A képeken látható a tüzér, ágyúja és a tábori konyha. Édesapját Szabó Lajos Kereskedőt 64 éves korában a románok hurcolták el Kézdivásárhelyről. Dr. Kállay István budapesti nyugalmazott jogász küldte a fotókat szerkesztőségünkbe. Szabó Lajos öregapja kézdivásárhelyi kereskedő, vasüzlete volt a Főtéren. (Aldobolyi és Brassó-i lakos is, mert mindhárom helyen volt a családnak háza, Brassóban a Kapu utca 58 sz. alatt.) A folytatáshoz kattintson ide Szabó Károly tartalékos tüzér hadnagy hagyatékából (képek)

config
config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com