Kárpát-medence

Dr. Molnár Annamária zágoni orvos egyik nyertese „Az év praxisa a Kárpát medencében” díjnak

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár és Balogh Sándor/ OTH/ OALI/ a zsűri elnöke átadták „Az év praxisa a Kárpát medencében” díjait a hazai és a határon túli háziorvosoknak és munkatársainak az Emberi Erőforrás Minisztérium Arany János utcai épületében.

Bővebben...

Magyarországon vásárolják a szlovák cukrot a szlovákok

 Komáromban 70 cent egy kiló kristálycukor, míg Szlovákiában 1,5 euró, taxival egy euróért lehet átjutni a hídon, ami már két kiló cukor vásárlásakor megtérül. A gyenge forint feltámasztotta a bevásárlóturizmust.

Bővebben...

Új védjegy a Kárpát-medencében Made in Banat

Made in Banat védjeggyel láthatják el a termékeiket csütörtöktől az egykori Bánság területén működő romániai és szerbiai cégek, amennyiben megfelelnek bizonyos feltételeknek – közölte a Timis Online portál.

Bővebben...

Malina Hedvig ügy nem csitul Felvidéken

Malina Hedvig Magyarország természetes kötelességét teljesíti azzal, hogy a magyar állampolgárság és a magyarországi letelepedés által menedéket biztosít Malina Hedvignek és családjának - közölte a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön.

Bővebben...

Budapesti és bukaresti irodát nyit a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara

Egy bukaresti és egy budapesti iroda megnyitásáról döntött elnökségi ülésén a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara - közölte a kamara az MTI-vel.

Bővebben...

Egység keleten

Kína vonatkozásában beérni látszik az idehaza sokszor túl hangos politikai retorika övezte keleti nyitás. Bukarestben a kelet-közép-európai országok és Peking csúcstalálkozóján megjelentek az első, nagy horderejű gazdasági jellegű megállapodások.

Bővebben...

Kettős állampolgárság a környező országokban

A Magyarországgal szomszédos országok más-más jogi gyakorlatot követnek a többes állampolgárság megszerzésének kérdésében: néhol tiltják és szankcionálják a többszörös állampolgárság megszerzését, máshol pedig némi korlátozásokkal lehetővé teszik.

Bővebben...

2014 – Pósa Lajos emlékév Pósa Lajos Emlékbizottság alakult

2014-ben emlékezünk meg „Az Én Újságom” c. gyermeklap alapító szerkesztőjeként íróbarátaival új anyanyelvkúltúrát teremtő Pósa Lajos halálának 100. évfordulójáról. A centenáriumi év célja költőnk életművének, minél teljesebb körű megismertetése a magyar irodalmat, kultúrát szerető közönséggel.
Az emlékév lehetőséget kínál arra, hogy az évfordulóhoz csatlakozó intézmények bemutassák a népi-nemzeti irodalmi irányzat jeles képviselőjének munkásságát, életpályáját amelynek számos részlete ismeretlen az olvasók előtt.

Bővebben...

Adjátok vissza a Monarchiámat!

Közép-Európa nincs, egy fikció ő, megszűnt majdnem száz évvel ezelőtt, akkor, amikor ízekre szedték az Osztrák–Magyar Monarchiát. Hogy miért teszek mégis úgy, mintha létezne, magam sem tudom pontosan. Olvashatjuk a cink.hu oldalán. Lehet azért mert otthon érezzük magunkat benne és másrészt a a világ túl nagy, és nem elég egy emberöltő, hogy megnézzük az egészet. Igazat kell adni a szerzőnek, keressük a világ minden pontján az érdekes, izgalmas helyeket de nem ismerjük környezetünket, a Kárpát-medencét. Pedig mi felénk is vannak várak, múzeumok, városok és benne érdekesebbnél-érdekesebb helyek.

Bővebben...

Digitális kultúra fejlesztése pályázat a határon túli magyarok körében

A BGA Pro Transilvania Kft. a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. megbízásából, a Bethlen Gábor Alap terhére2013. október 28-tól meghirdeti a „Digitális kultúra fejlesztése a határon túli magyarok körében” című nyílt pályázatát.

Bővebben...

Közép-Európa 1989 - A Páneurópai piknik

    Közép-Európa 1989 - Orbán Viktor: szabadságharcos nép vagyunk
    "Moszkva nem tiltakozott"
    Közös európai teher a diktatúrák öröksége
    A Páneurópai piknik az Európai Levéltári Portálon

Bővebben...

Az elmúlt hét Felvidéken


Krasznahorka olyan lesz, mint rég - de mikor?

Kisebbségi jelentés és kisebbségi valóság

Magyar-szlovák kerekasztal a megbékélésről

Párhuzamos történetek - Budapest és Kassa

Bővebben...

Külhoni magyar vezetők a Kárpát-medencei fejlesztési lehetőségekről tanácskoztak

A Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési lehetőségeket tekintették át külhoni magyar szervezetek képviselői szerdán a Kárpát-haza Fejlesztési Fórumon, a Parlamentben.

Bővebben...

Ukrajna: Timosenkot az EU csatlakozásért cserébe

Úgy tűnik, hogy Kijev és Brüsszel megegyeztek a Timosenko-ügyben: a volt ukrán miniszterelnök Németországba utazik kezelésre, cserébe Ukrajna aláírhatja az EU csatlakozással kapcsolatos megállapodást. Timosenko pedig többet nem vesz részt az ukrán politikai életben.

Bővebben...

Nemzeti összetartozás napja: Tőkés László üzenete

Az európai politikai aktualitás jegyében a Nemzeti Összetartozás Napjának idei üzenetét Tőkés László 4 pontba foglalta össze   az Európai Parlamentből.

Bővebben...

Október 23. - Több ezer Kárpát-medencei fiatal a Rákóczi Szövetség rendezvényein

Több ezer Kárpát-medencei fiatal kapcsolódik be idén a Rákóczi Szövetség október 23-ai rendezvényeibe - közölte a szervezet az MTI-vel.

Bővebben...

Vajdaság példát mutat Európa számára a kisebbségi kérdés kezelésében

A Vajdaság példaként szolgálhat az Európai Unió számára a kisebbségi kérdés kezelésében, Szerbia a kisebbségi jogok tiszteletben tartása tekintetében az elsők között foglal helyet - mondta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter Újvidéken, miután megbeszélést folytatott Pásztor Istvánnal, a tartományi parlament és a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével.

Bővebben...

Aradi vértanúkra emlékeztek a Kárpát-medencében

Tőkés László: az erdélyi magyaroknak példát kell venniük hőseikről

Az önrendelkezésért és a kisebbségi jogokért való áldozathozatalt szorgalmazta vasárnap Nagyváradon Tőkés László európai parlamenti képviselő az aradi vértanúk emlékére szervezett megemlékezésen - derült ki az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közleményéből.

Bővebben...

Ukrajnáról tárgyalnak a közép-európai külügyminiszterek ma Budapesten

  Ukrajnáról is tárgyalnak a visegrádi országok külügyminiszterei román, bolgár és görög kollégáikkal ma Budapesten.

Bővebben...

Segíteni kell a szórványt, hogy gyarapíthassa az összmagyarságot

Bármennyire kevés magyar is él a szórványvidékeken, nem szabad elengedni a kezüket, meg kell adni a segítséget a szórványban felnövekvő fiataloknak, hogy megőrizzék magyar identitásukat, és ezzel gyarapítsák az összmagyarságot - nyilatkozta az MTI-nek Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, miután az erdélyi Segesváron felszólalt a Kárpát-medencei magyar szórványkollégiumok találkozóján.

Bővebben...
config
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com