Kézdiszentlélek

Erdély címerei és térképei

Gróf László Oxfordban élő térképtörténész, ny. egyetemi tanár és Feiszt György szombathelyi történész-levéltáros, címerkutató Erdély címerei és térképei címmel tartott előadást kedd délután a kézdiszentléleki felújított közösségi házban.

Bővebben...

A csendőrség megint büntetett

A szeptember 2-án kiállított jegyzőkönyv alapján  ezer lejre büntette a Kovásznai Csendőrség Barabás Dénes Csaba motorost, 15 napon belül felebezhet.  Barabás  részt vett az  augusztus 27-én délután Kézdiszentléleken a Goj magyarországi motorosok által szervezett halálos kimenetelű motoros tragédia megemlékezésen. Az eseményre mintegy 200 csendőr és rendőr volt kivezényelve.

Bővebben...

Kiskászon megoldást keres (Zárt megbeszélés a késelés után)

A Kiskászon, Erdély nyílt Facebook-oldalon pénteken este 18 órára falugyűlésre hívták a kiskászoniakat a művelődési otthonban a február 26-án este a Bakk boltban történt késelés kapcsán. Az eseményen mintegy negyven helybeli jelent meg, újságíróként mi is szerettünk volna részt venni a megbeszélésen, ám a felső-háromszéki sajtó munkatársait – a Háromszék tudósítóján kívül a Székely Hírmondó, a Profi Rádió, illetve a Polyp Televízió munkatársát – nem engedték be.

Bővebben...

Kézdiszentlélek - Elköltözött az áldozat családja

Az augusztus 10-ei kézdiszentléleki motorosbalesetet során megsérült lány, a 12 éves M. A. családja a tragédia másnapján a cigányszerről ismeretlen helyre költözött – tájékoztatott Bándi Levente községi jegyző.

Bővebben...

A cigányok megint támadtak Felső-Háromszéken

A múlthéten csütörtök este fél nyolc körül  Kiskászonban (Kézdiszentlélek község),  cigány fiatalok megsebesítettek két magyar embert. A kis település élelmiszer üzletében vita alakult ki meséli Tóth-Bakk Katalin üzletvezető, előkerült a bicska is és ekkor sebesítettek meg két falubeli férfit. A rendőrségi kivizsgálás és a tettesek kiderítése folyamatban van.

Bővebben...

A csendőrök megvertek három embert Kézdiszentléleken

Valódi „csendőrei” voltak jelen Kézdiszentléleken, legalábbis ez derül ki annak a három fiatal embernek az elbeszéléséből, akik megkeresték a sajtót panaszukkal. Ugyan is a falú sportpályáján két kászoni és három helybeli fiatalember összeszólalkozott mire a csendőrei  „gumibottal beléjük fojtotta  a szót úgy hogy csend lett egy csapásra”.

Bővebben...

Farsangtemetés Kézdiszárazpatakon

A farsangtemetésnek régi hagyománya van Kézdiszárazpatakon, de évtizedekig megszakadt a népszokás. Mígnem ezelőtt tíz esztendővel az Ópra Benedek-iskola pedagógusai betanítottak egy farsangi szokást a tanulóknak, amit aztán hamvazószerda előtt elő is adtak a faluban. Így a hagyomány kezdett újjáéledni. Az ősi farsangi maszkázást viszont csak egy évvel ezelőtt Fülöp Erika és Benkő László kezdeményezésére mutatták be a kézdiszárazpataki fiatalok.

Bővebben...

Bekamerázzák Kézdiszentléleket és a rendőrség struccpolitikája

Kovászna Megye Tanácsa augusztus 28-i soros ülésen részt vett a megyei rendőrség főkapitánya, Ion Popa is, aki a hátba szúrt fiatalember nyilatkozatai után is azt tartja, hogy a rendőrség korrekt módon járt el (pedig mai napig nem szembesítettek az elkövetőkkel, szerk. megj).  (Itt hallgatható meg a nyilatkozat.) A testület  34.500 lejt irányzott elő és szavazott meg a kamerák beszerzésére Kézdiszentléleken. Ebből a pénzből a Katrosa felé vezető úton és a Kővári útelágazáshoz szerelnek fel kamerákat. 

Bővebben...

Halogatják a Kézdiszentléleken megvert fiatalemberek perét

Megint immár másodszor halasztottak a kézdiszentléleki Páll Zoltán ügyében a kézdivásárhelyi bíróságon. A fiatal ember volt az egyike annak a három embernek akiket a múlt év augusztus 23-án a brassói mozgó csendőr alakulat emberei megvertek a falunapok alkalmával. A megvert fiatalember másik két társa, Kovács Levente és Kovács Gábor tárgyalását január 15-ére, illetve 21-ére tűzték ki. 

Bővebben...

Interjú a Kézdiszentléleken hátba szúrt motorossal Pál Tamással (audió)

A budapesti Gój Motoros Egyesület augusztus 27-én Kézdiszentléleken gyertyagyújtással emlékezett a meglincselt szovátai motorosra. Ebből az alkalomból jött a faluba Pál Tamás az elhunyt Sebestyén Attila motoros társa akit a cigányok hátba szúrtak. Elmondása szerint az életét annak köszönheti, hogy tudott védekezni és a rendőrség aránylag hamar megjelent, hanem őt is meglincselik a cigányok.
Hallgassák meg Pál Tamással a kézdiszentléleki Polgármesteri Hivatalnál készült hangfelvételt:

Bővebben...

A kézdiszentléleki Székely Helyőrség

„Ha a hatóságok nem tudják megakadályozni a megélhetési bűnözést, megtesszük mi törvényes keretek között, élhető, biztonságos, békés településsé tesszük ismét községünket” fejtették ki a Székely Helyőrség Egyesület alapító tagjai a Petőfi kultúrotthonban  első alkalommal megrendezett fórrumon.

Bővebben...

A Gój motorosok megemlékezése Kézdiszentléleken, és a hatalom erődemonstrációja

Óriási erődemonstrációval várta rendőrség és a csendőrség a magyarországi Gój Motoros Egyesület két tagját, és a székelyföldről a megemlékezésre ide érkezett több mint 20 motorost. Két autóbusznyi és több kis busznyi csendőr volt jelen Kézdiszentléleken a „fogadáson”. A karhatalom több mint száz embere foglalta el állását a faluban kora reggel. Ez délutánra kiegészült még a rendőrség alkalmazottaival és további csendőrökkel. Megsaccolni pontosan nem lehetett a létszámot de közel járt a kétszázhoz.  Az az erő fitogtatás, ami nagyobb volt mint az augusztus 13-ai megemlékezéskor (amikor 700 motoros volt jelen), inkább az emberek megfélemlítésére szolgált, mintsem a cigányokat megvédeni attól a húszon egynéhány motorostól akik a faluba jöttek. Úgy fest a helyzet, hogy megmutatták, ők az urak itt és van hatalmuk, erejük és képességük, ahhoz, ha netán valami olyat lép a közösség, ami a hatalomnak nem tetszik rögtön közéjük tudnak csapni, és ha kell erőszakkal is felléphetnek.

Bővebben...

Székely Helyőrség Kézdiszentléleken

A három magánszemély alapította kézdiszentléleki Székely Helyőrség  egyesületet a bíróság október közepén jegyezte be. A politikamentes civilszervezet alapítói Tamás Róbert elnök, Tamás Tibor alelnök és Ráduly Róbert titkár.

Bővebben...

Focival és Bródy Jánossal ünnepeltek (Kézdiszentléleki falunapok)

A hét végén megtartott kézdiszentléleki falunapok legjelentősebb eseménye a Perkő futballcsapat hatvanadik születésnapjának megünneplése volt, de a két nap programjából a szórakoztató műsorok, a kézműves-foglalkozások, a vetélkedők sem hiányoztak. A kézdiszentlélekiek Bródy Jánosnak is tapsolhattak.

Bővebben...

A medvét jobban védik, mint az embert?

A kézdikővári medvetámadás után kérdeztük Kis Attilát, a Katrosa Vadászegyesület elnökét és Balogh Tibort, Kézdiszentlélek polgármesterét: miben látják a megoldást, és hogy a nagyközségben mekkora az idei vadkár.
Kis Attila elmondta: tizennégy éve foglalkozik vadgazdálkodással. A Kézdi­szentlélektől Katrosáig és Esztelnekig 8700 hektárt magában foglaló területen öt-hat medvére kaptak kilövési engedélyt ezelőtt tíz évvel is – amikor sokkal kevesebb élt ezen a területen, mint ma – és most is.

Bővebben...

Elszaporodó cigánybűnözés Székelyföldön (a kézdiszentléleki cigányok lincselése kapcsán)

Két borzalmas hír borzolta fel a kedélyeket a nyáron székelyföldön - eddig legalábbis. A gyergyóditrói fatolvajok fejszés gyilkossága (Egy fatolvaj gyilkolt Székelyföldön) és a kézdiszentléleki motoros-lincselés. Motoros a célkeresztben (A feldühödött cigányok meglincseltek egy motorost Sz-h megjegyzése.)

Bővebben...

A baleset okozta a motoros halálát (Kézdiszentléleki tragédia)

Lezárta a rendőrség a kézdiszentléleki motoros balesetben elhunyt Sebestyén Attila ügyében zajló kivizsgálást, és átküldte az iratcsomót a kézdivásárhelyi ügyészségre – jelentette be tegnap Ioan Popa megyei rendőrparancsnok, hangsúlyozva: ez csak a közúti balesetre vonatkozó része a történteknek, a többit illetően tovább folyik a nyomozás.

Bővebben...

Furmányos rendőrségi intézkedés *

 

A cigányok lincselnek, a magyar ifjakat félemlíti meg a hatóság cikkben írtam arról a módozatról ahogyan a kézdiszentléleki cigány lincselés kapcsán szervezett gyertyagyújtással egybekötött békés megemlékezés egyik falubeli szervezőjét Tamás Róbertet a rendőrség megfenyegette, esetleg meg szeretné félemlíteni.

Attachments:
Download this file (LEGE-Nr.61.pdf)61/1991-es törvény[ ]106 kB
Bővebben...

Kézdiszentléleken meglincselt motoros emlékére gyújtottak gyertyát magyar és román motorosok

Több ezer romániai motoros vonult szombaton délután Kézdiszentléleken követelve az elhunyt társuk balesetének tisztességes kivizsgálását.
„Ne csak egy személyt vegyenek elő és csukjanak le, mert egy személy nem tud lincselni, nem tud ezért az egész történetért felelni. Ki volt az, aki minket ütlegelt, ki volt az, aki engem megszúrt,  kik voltak a lincselők?” Nyilatkozta a szeptember 20-ai motoros megemlékezés előtt Kézdiszentléleken a baleset napján megkéselt Pál Tamás az elhunyt  Sebestyén Attila barátja.

Bővebben...

Lakossági fórumot hívnak össze a kézdiszentléleki lincselés kapcsán

Kézdiszentlélekieket a hivatalos kivizsgálás nem nyugtatta meg, azért sem mert a falúban  cigánysornak becézett részen a helyzet nem változott. A cigányok továbbra is az úton töltik a napjukat, néha - enyhén szólva - molesztálják az ott közlekedőket. Három fiatal Tamás Róbert, Tamás Tibor és Ráduly Róbert  összefogott, hogy megoldást keressen a pattanásig feszült helyzetre a cigányok és magyarok között. Kezdeményezésükre péntek délelőtt 10 órakor a kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Házban lakossági fórumot tartanak a megyei és helyi önkormányzat, a rendőrség és a roma közösség képviselői jelenlétében.

Bővebben...
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com