Exit poll: Cameronék győztek

A 2010 óta kormányzó Konzervatív Párté lesz a legnagyobb frakció a londoni alsóházban – ezt jelezte a nagy-britanniai parlamenti választások végeztével, csütörtök késő este közzétett exit poll. A felmérés eredményeit ugyanakkor több politikus is megkérdőjelezte.
Ha a 22 ezer választó megkérdezésére alapuló exit poll megfelel a végleges eredményeknek, a toryknak 316 alsóházi képviselőjük lesz. Ez kilenccel több a 2010-es választások utáni konzervatív frakció létszámánál, de önmagában még nem lenne elég az önálló többségi kormányalakításhoz.

Az eddigi koalíciós partnernek, a Liberális Demokratáknak viszont 10 képviselői helyet mutat az exit poll. Ez ugyan rendkívüli, 47 fős visszaesés lenne, de a két frakció együttes létszáma így is éppen elég lehet a minimális abszolút többséghez a 650 fős alsóházban, vagyis elvileg a két párt ismét képesnek bizonyulhat koalíciós kormány megalakítására.

Összefogás?

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt az exit poll szerint 239 képviselőre számíthat, 19-cel kevesebbre, mint eddig.

A Skócia függetlenné válására törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) - ha a felmérés helytállónak bizonyul - rendkívüli mértékben, az eddigi hatról 58-ra növelhette alsóházi frakciójának létszámát. A brit parlament alsóházában Skóciát összesen 59 hely illeti meg.

Az SNP vezetője, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a választási kampány kezdete óta többször is felajánlotta Ed Milibandnek, a Munkáspárt vezetőjének, hogy a választások után az SNP és a Munkáspárt együttes erővel akadályozza meg a konzervatívok újabb kormányalakítását, Miliband azonban eddigi nyilatkozataiban elzárkózott bármiféle kormányzati együttműködéstől a skót nacionalistákkal.

A Munkáspártnak és az SNP-nek mindazonáltal együtt sem lenne elég mandátuma ahhoz, hogy megakadályozza egy újabb konzervatív-liberális koalíció megalakítását, feltéve, hogy az exit poll helyesnek bizonyul.

Nem hisznek benne

A felmérés helytállóságát ráadásul még Nicola Sturgeon is megkérdőjelezte. A skót kormányfő csütörtök éjjel a Twitteren azt írta, hogy bár jó eredményre számít, az 58 alsóházi mandátumot "valószínűtlennek" tartja, és a becslést egyelőre "óriási óvatossággal" kezeli.

Lord Paddy Ashdown, a Liberális Demokraták volt vezetője, a brit politikai közélet egyik legtekintélyesebb szereplője ugyanakkor a liberálisok összeomlásszerű visszaesését jelző exit poll eredményt nevezte teljesen valószínűtlennek. "A nagy nyilvánosság előtt megeszem a kalapomat, ha ez az exit poll helytálló" - mondta Lord Ashdown a BBC televíziónak.

MTI

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com