Merkel és Putyin nem értenek egyet

A Molotov-Ribbentrop-paktummal szemben Angela Merkel német kancellár vasárnapi moszkvai látogatásán illegitimnek minősítette Lengyelország felosztását és a balti államok szovjet annexióját, amelyekről a szovjet-német megnemtámadási szerződés titkos záradéka rendelkezett.

A két vezető a közös moszkvai sajtótájékoztatón beszélt a XX. századi európai történelemnek e kulcsfontosságú momentumáról, egy nappal a náci Németország felett az európai hadszíntéren aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából rendezett moszkvai ünnepségeket követően.

1939 őszén a náci Németország és a Szovjetunió megnemtámadási szerződést - az úgynevezett Molotov-Ribbentrop-paktumot - kötött egymással, amelyben semlegességről biztosították egymást abban az esetben, ha a másikat valaki megtámadná. Ezen felül a szerződés titkos záradéka felosztotta Lengyelországot a két ország között, valamint rendelkezett arról is, hogy a szovjet csapatok annektálhatják a balti országokat.


Az ötven éven keresztül letagadott záradékot csupán 1989-ben hozták nyilvánosságra Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár vezetése idején.

Részben még ma is ez a dokumentum ad magyarázatot a lengyelek és a balti államok lakosságának Oroszországgal szembeni bizalmatlanságára.

"A Szovjetunió számos erőfeszítést tett arra, hogy megfelelő feltételeket teremtsen a náci Németországgal szembeni kollektív ellenállásra, és hogy egy antifasiszta blokkot hozzon létre Európában" - mondta Putyin. "Az erőfeszítéseket azonban nem koronázta siker" - tette hozzá.

"Mihelyt a Szovjetunió szembesült azzal, hogy magára maradt Hitler Németországával szemben, lépéseket tett a közvetlen összetűzés elkerülésére, és aláírták a Molotov-Ribbentrop-paktumot" - vélte az orosz elnök.

Merkel ezzel szemben úgy vélte: "nehéz megérteni a paktumot, ha nem vesszük figyelembe a titkos záradékot". A német kancellár hozzátette, hogy ebből a szempontból nem volt helyes és "illegitim alapokon nyugodott" a szerződés.

2009-ben az akkoriban miniszterelnöki pozíciót betöltő Putyin még így vélekedett a szovjet-német megnemtámadási szerződésről: "a náciknak a különféle szerződésekkel és paktumokkal 1934 és 1939 között megkísérelt féken tartása erkölcsileg elfogadhatatlan".

Merkel vasárnap amiatt utazott az orosz fővárosba, hogy lerója tiszteletét a második világháború orosz áldozatainak emléke előtt. (mti)

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com