Moldova egy fegyveres lázadás küszöbén áll? – Deutsche Welle

A gagauz autonómia (hivatalos nevén – Gagauz-Yeri ATE) egyre aggasztóbb jelzéseket küld Kisjenőnek (Chişinău).

Miután azzal fenyegetőzött, hogy Gagauzia elszakad Moldova Köztársaságtól, ha Kisjenő aláírja a társulási megállapodást az EU-val, a régió kormányzója, Mihail Formuzal arra utasította az autonómia polgármestereit, hogy a következő két hétben alkossák meg a „népi gárdák” listáját. Moldova Köztársaság Hírszerző és Biztonsági szolgálata (SIS) kiadott egy közleményt, amiben az ország északi (Bălţi város) és déli (Komrat város) részében megfigyelt „elszakadáspárti megmozdulások”-at említ.

FRISSÍTÉS: A Gagauz-Yeri ATE baskánja, Mihail Formuzal, Mihail Garbuz, a Moldova Hazafijai Párt (PPM) vezetője és a bălţi-i és făleşti-i püspök, Markel szerdán Kisjenőben találkoztak és aláírták a „moldovai identitás megerősítését szolgáló paktum”-ot, mellyel vállalták, hogy közösen harcolnak a „moldovai unionisták ellen”. Az eseményre meghívták az összes nemzeti kisebbség vezetőjét. Arra bíztatták őket, hogy minden rajonban szervezzenek gyűléseket és konferenciákat a polgároknak, ahol az ország államiságáról és semlegességéről beszéljenek nekik. Moldova államiságának úgynevezett védelmezői úgy döntöttek, hogy létrehozzák a „Nagy-Moldova népi mozgalmat”. A mozgalom első kongresszusát idén ősszel tartják meg, amikor a tervek szerint a nemzeti kisebbségek is megemlékeznek „a moldovai államiság 665. évfordulójáról”.

A kisjenői sajtó kedden közölt fényképeket a feltételezett diverzionista csoport vezetőinek egyik titkos találkozójáról. A találkozóra június 5-én került sor Bălţi-ban és felkeltette a SIS érdeklődését. A titkos találkozón részt vett Mihail Garbuz (a Moldova Hazafijai Párt vezetője), a Gagauz-Yeri ATE baskánja, Mihail Formuzal (a Régiók Pártja vezetője), a bălţi-i és făleşti-i püspök – Markel (az Orosz Pátriákiának alárendelt ortodox egyház), Szvjatoszlav Mazur (az Indigo Lotos Információs központ vezetője), Vjacseszlav Perzsu (az Ifjúsági Kezdeményezéseket Támogató Központ, a Moldova 2113, a Moldova Stratégiája Szakértői Klub, az Új Nemzedék Moldova szervezetek vezetője). Az adevarul.md portál azt írja, hogy a helyzet destabilizálását célzó sémában még helyet kap a Szocialista Párt vezetője és Moldova föderalizálásának híve, Igor Dodon, valamint a Szociáldemokrata Párt vezetője, Viktor Selin. Más tájékoztatási források idesorolják még a volt kommunista ideológust, Mark Tkaciukot is, akit további két kommunista képviselővel, Grigorij Petrenkoval és Iurie Munteannal együtt a múlt héten zártak ki a Kommunisták Pártjából, miután sikertelen kísérletet tettek a párt megkaparintására.

A diverzionisták ötölés-hatolása

Arra a kérdésre, hogy miről volt szó az összejövetelen, Vjacseszlav Perzsu azt mondta, nem tud semmit és már január óta nem járt Bălţi-ban, de amikor a deschide.md portál riportere megmutatta neki a fényképeket, elismerte, hogy részt vett a titkos összejövetelen, de azt mondta, hogy nem Moldova destabilizálásáról beszéltek, hanem a középkori Moldova állam megalakításának 665. évfordulójáról.

A deschide.md portál szerint, mely azt állítja, hogy biztos információk birtokába került arról, mi volt a bălţi-i megbeszélések tárgya, a diverzionisták csoportja kidolgozott „egy részletes tervet a helyzet destabilizálására, amit egy központi hatalom elleni fegyveres lázadás követ”, mely terv abban csúcsosodott volna ki, hogy Moldova Köztársaságot négy föderációra osztották volna (így! – E-RS): Moldova Köztársaságra, Kisjenő fővárossal; dnyeszteri moldovai köztársaságra (a kisbetűs írás az eredeti szöveg szerint – E-RS), Tiraszpol fővárossal; gagauz népköztársaságra, Komrat (Comrat) fővárossal; észak-moldovai köztársaságra, Bălţi fővárossal.

Gagauziába teleportált krími kozákok

Az idézett forrás azt is írja, hogy több gagauziai településen „Oroszországból és a Krímből érkezett kozák osztagok jelentek meg, melyek az úgynevezett ’népi gárdák’ fedezékében fognak cselekedni. Ezeket arra képeznék ki, hogy olyan belső konfliktusokat okozzanak, melyek aztán a komrati és bălţi-i etnikai kisebbségeknek a központi kormány elleni lázadásává fajulhatnak”.

A SIS hivatalból eljárást indított és kiadott egy közleményt, melyben arról tájékoztat, hogy a SIS folyamatosan erőfeszítéseket tesz kiiktassa az „elszakadáspárti mozgalmakat” és „a feszültség eszkalálására” tett kísérleteket, melyeket az „eurázsiai vektor hirdetői” tervelnek ki és kész kiiktatni „a lehetséges félkatonai csoportokat, vagy a szélsőséges ideológiák híveit”. „A SIS felkészült az állam identitási értékei elleni lehetséges agressziók kivédésére, melyek autonomista-szeparatista akciókban öltenek testet, beleértve az egyes szélsőséges elképzelésekkel rendelkező lehetséges félkatonai csoportok részéről származó biztonsági kockázatok és fenyegetések megelőzését és leküzdését”.

Oroszország hagyni fogja Moldovát aláírni a társulási megállapodást az EU-val

A moldovai külügyminiszter-helyettes, Valeriu Chiveri kedden, az egyik tévéadónak azt nyilatkozta, hogy a kisjenői hatóságok számítanak bizonyosfajta nyomásgyakorlásra az Orosz Föderáció részéről, de csak a Moldova–Európai Unió társulási megállapodás aláírása után. „Nem hiszem, hogy a megállapodás aláírásáig lesznek még provokációk Oroszország részéről. Megpróbáljuk megérteni az üzeneteiket. De utólag nőhet a nyomás”, mondta Valeriu Chiveri megemlítve, hogy „Moldova Köztársaság függ az Európai Unió politikai biztonsági ernyőjétől”.

A Moldovai Liberális Demokrata Párt (PLDM) vezetője, Vlad Filat a gagauz autonómiához tartozó provokátorok gyors és kemény megbüntetését kérte. „Látjuk, hogy az autonómiában élők, itt nem az egyszerű emberekre utalok, elfogadják az Európai Unió és az AEÁ által nyújtott segítségeket, de Oroszország Vámunióját és a saját érdekeiket hirdetik. Mindezeknek a provokátoroknak semmi közük nincsen Moldova Köztársaság érdekeihez. Csak a saját és az őket irányító erők érdekeit nézik. Azért fogadnak el fekete pénzeket, hogy kárt okozzanak Moldovának és az igazságügyi szerveknek erre azonnal reagálniuk kell”, mondta Filat.

Gagauz képviselő: Fegyverhez folyamodunk, mint 1990-ben

Ezt azután nyilatkozta, hogy a komrati Népgyűlés képviselője, Ilia Uzun a Kisjenőbe akkreditált külföldi nagykövetekkel folytatott találkozója keretében kijelentette, konfliktus robbanhat ki a gagauz autonómiában és az ottani lakosok fegyvert ragadhatnak. „Vissza fogunk térni a 90-es évek Moldovájához. Vannak fiataljaink, akik értenek a fegyverhasználathoz. A saját földünkön fogunk meghalni, mert a mi földünk Bugeac tartomány, amelyet Oroszország cárja adott nekünk. Moldova területe Cimişliaig tart”, említette a helyi választott.

Moldova Köztársaság büntető törvénykönyve szerint, az alkotmányos rend megdöntésére, vagy erőszakos megváltoztatására történő felhívások, vagy Moldova területi integritásának megsértése 12.000 moldovai lejig (640 euróig) terjedő bírságot, vagy 2 és 5 év közötti börtönbüntetést von maga után, illetve 20.000 leji (1.080 euróig) terjedő bírságot és 8 és 15 év közötti börtönbüntetést, ha ezekre a felhívásokra ismételten kerül sor.

Vitalie Călugăreanu

Eredeti cikk: Moldova, în pragul unei rebeliuni armate?

Forrás: eurocom.wordpress.com

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com