Menekülnek a húzóemberek az RMDSZ-től?

A romániai magyar sajtóban uralgó állapotokról beszél az, hogy Ráduly Róbert Kálmánnak, Csíkszereda polgármesterének a Székelyhon.ro portálon megjelent, Kozán Istvánnal folytatott évértékelő beszélgetését „ártatlannak tűnőnek,” értsd: leleplezőnek minősíthetjük, holott egyszerűen az állapotokról beszél, arról, hogy szétesik a szövetség, ha nem néz szembe önmagával.

Néhány részletet a beszélgetésből, amelyik az RMDSZ-ben zajló eseményekről szól, az interjút készítő Kozánnal való egyeztetés után ide másoltunk, az alcímek tőlünk származnak.

Ami után minden megváltozott

Az úgynevezett szekus-ügy következtében sok minden gyökeresen megváltozott, állítja a polgármester, azóta sokan úgy kerülik őt (rendőröket is beleértve), mint ördög a tömjént. Ráduly kereken kijelenti, őt ilyen módszerekkel nem lehet térdre kényszeríteni. Aztán kitér az év további eseményeire:

„2013-nak csak egy része ez a szekus-ügy. Ezzel párhuzamosan jó néhány elöljárót adott pillanatban már fogva is tartottak, ezt követően pedig vádat emeltek ellenük. Ezt az állapotot a politikai elitünk nem menedzseli jól. Az ártatlanság vélelmét senki nem kérdőjelezheti meg, amíg ennek ellenkezője nem bizonyítódik be, de egy közszereplő, amikor ellene vádat emelnek, azonnal le kell mondjon. Tehát aznap, amikor vádat emeltek a megyei elnök úr, a megyei önkormányzati képviselőtársa, illetve az egyik polgármestertársunk ellen, ezeknek az embereknek, legalább hármuknak azonnal le kellett volna mondaniuk. Nem futni kellett volna jobbra-balra mindenkihez könnyes szemekkel, és úgymond a szabadságunkért elvszerű vagy elvtelen kompromisszumokat kötni a közösség bőrére.

– Fél mondatban említette a politikai elit rossz „menedzsmentjét”. Emellett ne menjünk el!

– (…) Itt már nem az ártatlanság vélelméről kell beszélnünk, hanem a zsarolhatóság vélelme áll fenn néhány köztisztviselővel szemben. Ha megnézzük az utólagos jogcselekményeiket, látszik, hogy milyen pálfordulás ment végbe a ténykedésükben az ügy előtt és után. Ezzel szemben én magamban úgy érzem, hogy a szekus-ügyem óta nem volt nálam semmilyen pálfordulás. De ha úgy alakul, én is veszem a kalapom és botom, és egyszerű emberként fogok küzdeni, mert úgy sokkal jobban lehet.

A kiszolgáltatottságról

– Számomra erős belső dilemma, hogy amennyiben az RMDSZ nem tudja nagyon gyorsan a normális erkölcsi mederbe visszaterelni a folyamatokat, akkor ez azt jelenti, hogy ez az RMDSZ az elmúlt hat esztendőben valóban dezintegrálódott, messze letért arról az útról, ahol volt jó néhány évvel ezelőtt, ami a politikai erkölcsösség elvárásait illeti, és nagyon gyorsan szembesítenem kell magam azzal a ténnyel, hogy van-e helyem egy ilyen típusú szervezetben. De ami még ennél is sokkal fontosabb, hogy van-e helyem egy ilyen típusú közéletben, ahol gyakorlatilag mindenkivel mindenféle kompromisszumot köthetünk a saját személyes szabadságunk szavatolása érdekében. Az már csak egy igen súlyos mellékzöngéje a kialakult helyzetnek, hogy a megyei önkormányzat gyakorlatilag ízeire van szakadva, onnan mindenki menekül. Ez Székelyföldre nézve akkora csapás, mint a kilencvenes év márciusi eseményei.

– Mit értsünk azon, hogy menekülnek az alkalmazottak a megyei önkormányzattól?

– A komoly, tapasztalt húzóemberek menekülnek, mert erkölcsi válság van, és ezt a helyzetet nem tudják vállalni. Ennél súlyosabb dolgot nem tudok elképzelni. Maradva a hajós példánál, most a megye hajója mindenféle kormányzás nélkül hánykolódik, sodródik” – állítja Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.

(ww)

Székely Hírmondó

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com