Bukarest: a kormányfő megint port hint a szemünkbe

Mark Gray az Európai Bizottság szóvivője

 

Nagyon érdekes következtetést vont le Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő Mark Gray az Európai Bizottság szóvivője kijelentése kapcsán. A szóvivő konkrétan kijelentette  az MCV-jelentésben kapcsán, hogy még léteznek aggodalmak a romániai igazságszolgáltatás függetlenségét illetően. Rámutatott, a Btk.-hoz hozott módosítások „nagy aggodalmat” keltettek a korrupció felszámolásának képességét illetően Romániában. Ponta értelmezésében ez azt jelenti, hogy Romániának a schengeni csatlakozásra való felkészültségét igazolja az Európai Bizottság (EB) szerdán nyilvánosságra hozott igazságügyi országjelentése. A miniszter elnök úr José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnök novemberi kijelentéséről is megfeledkezik, mi szerint egyelőre szóba se jöhet a csatlakozás mondván „Sajnos, az Európai Unió Tanácsában nem képzelhető el egyetértés ebben a kérdésben” .  Catalin Predoiu, a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) államfőjelöltje viszont úgy vélekedett: Brüsszel szerint a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyezteti Romániában.

    A jelentésben az EB megállapította: az utóbbi évben folytatódtak a romániai reformok, komoly aggodalmakat keltenek azonban az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető támadások, akárcsak a politikusoknak a korrupcióellenes harccal szembeni ellenállása. Brüsszel különösképpen a büntető törvénykönyv módosítására tett decemberi kísérletet tartja aggasztónak, amellyel a román törvényhozók megnehezítették volna a korrupt politikusok büntetőjogi felelősségre vonását.
    Az Európai Bizottság az Együttműködési és Értékelési Mechanizmus (CVM) keretében követi figyelemmel a román igazságszolgáltatás reformját, amelyről rendszeresen országjelentéseket tesz közzé. Több tagország egy pozitív országjelentéstől tette függővé, hogy támogassa Románia felvételét a schengeni övezetbe.
    Ponta a szerdai kormányülés elején úgy vélekedett: az országjelentést belpolitikai érdekei szerint mindenki másképp fogja értelmezni, pedig alapvetően az EB elismerte Románia előrelépéseit és azt, hogy felkészült a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe való belépésre. Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a CVM-jelentés jobb mint a tavalyi és nem tartalmaz már a jogállamiságra vonatkozó ajánlásokat.
    Az ellenzéki Predoiu szerint viszont a jelentés pozitív része az igazságszolgáltatás érdeme, a bírálatokért pedig a kormánypártok a felelősek. Predoiu arra utalt: a román miniszterelnök több ízben részrehajlással gyanúsította meg a korrupcióellenes ügyészséget és a bíróságokat, azt feltételezve, hogy a jobboldali Traian Basescu államfő politikai érdekeinek kiszolgálói.
    Emil Boc, a PDL volt elnöke, korábbi miniszterelnök úgy vélekedett: a mostani országjelentés egy valóságos bizalmatlansági indítvány a Ponta-kormány ellen, amely szerinte jelentős visszalépést hozott Romániában jogállamiság és demokrácia terén.


Mark Gray rámutatott, hogy a képviselőház által 2013. decemberében a büntető törvénykönyvhöz hozott módosítások „nagy aggodalmakat szültek azzal kapcsolatban, hogy Románia képes-e felszámolni a korrupciót és támogatni az integritást”, még akkor is, ha az Alkotmánybíróság, alkotmányellenesnek minősítve a módosítást, bebizonyította, hogy az ellenőrzési rendszer működik.

Gray szerint az EB azt javasolja Romániának, hogy a parlamenti képviselők etikai kódexébe vezessen be olyan előírásokat, amelyek biztosítják az igazságszolgáltatás függetlenségét. A hatóságoknak ugyanakkor biztosítaniuk kell magukat arról, hogy az összeférhetetlenségre, érdekellentétre és tisztességtelen vagyonokra vonatkozó törvényes előírásoktól senki sem mentes.

Mark Gray hangsúlyozta, biztosítani kell azt, hogy a korrupcióellenes törvények mindenkire egyenlő módon vonatkozzanak.

Szék-helyek a Mediafax és MTI nyomán

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com