Román külügyminiszter Magyarországon

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke  csütörtökön találkozott a budapesti látogatáson lévő Bogdan Aurescuval. Megbeszélésük után az MTI-nek azt mondta: aggasztó volt, hogy az elmúlt években - különösen mióta baloldali kormánya van Romániának - kifejezetten akadozott a két ország közötti magas szintű párbeszéd.


Ez a látogatás azt jelzi, a román külügyminiszter nyitott arra, hogy folytatódjon ez a párbeszéd a jövőben - mondta, hozzátéve: úgy gondolja, hogy ehhez a köztársasági elnök személyében bekövetkezett változás is jó alapot teremt.
Kitért arra is, hogy a nyitott kérdéseket tárgyalásos úton rendezni lehet, a kisebbségi kérdések ügyében tovább kell folytatni az egyeztetéseket, és ennek a kisebbségi vegyes bizottság megfelelő keretet ad.
Németh Zsolt úgy fogalmazott: látható a csütörtöki tárgyalásból is, hogy Magyarország és Románia "együttműködésre van ítélve" az élet számos részén, de különösen az energiabiztonság kérdésében. Azon a területen Magyarország jóformán "ugyanabban a csónakban hajózik", mint Románia, és "végtelenek" az együttműködés lehetőségei. Ezért a látogatás legjelentősebb eredményének nevezte, hogy sikerült megállapodnia a két külügyminiszternek a román-magyar gázösszeköttetés kétirányúsításában és az ehhez vezető menetrendben.
Elmondta azt is, hogy meghívta a tusványosi nyári szabadegyetemre Bogdan Aurescut, és bízik benne, hogy a külügyminiszterek "emelni fogják az esemény rangját".

Közvetlen, kulturált párbeszéddel kell megoldaniuk problémáikat a közép-európai országoknak, így lehet valóban eredményt elérni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés külügyi bizottságának csütörtöki ülésén külpolitikai kérdésekről tartott beszámolójában.

A miniszter kifejtette: jó példa a magyar-szlovák viszony, amely mostanra kiegyensúlyozott lett. Románia esetében is erre van szükség, vagyis nem a vita kedvéért kell vitázni, hanem a megoldásért - hangsúlyozta Szijjártó Péter, amikor ismertette a román külügyminiszterrel folytatott korábbi tárgyalásait.
A magyar kormány semmilyen megoldásba nem megy bele, amely a magyar közösség érdekeivel ellentétes - jelentette ki a miniszter.

Sz-h. az mti nyomán

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com