Románia

Ilyen mikor a román fényezi magát!

Olyan igazán balkánian cinikus volt Angel Tilvar határon túli románokért felelős miniszter csütörtöki állásfoglalása Bukarest kisebbségpolitikájáról. Képes pofátlanul a nyilvánosság elé állni és szajkózni a már jól ismert szlogent a példás román kisebbségi törvényről: "hathatós támogatásának köszönhetően akadály nélkül élhetik meg sajátos kultúrájukat". Nem csoda, hogy a a romániai magyar pártok vezetői felhördültek a cinizmusán.

Bővebben...

Miért tért vissza az etnikailag tiszta társadalom gondolata

A második világháború után a neoliberalizmus kitöltötte a létrejött űrt, a második világháború után kialakult egyenlőségi ideál rovására óriási vagyonhoz juttatva egyeseket. Thomas Picketty A tőke a XXI. században című könyvének rendkívüli fogadtatása mutatja, milyen mélyreható következményei voltak a baloldal összeomlásának.

Bővebben...

Mi csináltunk nemzeti hőst Iancuból?

Elsöprő többséggel a parlament mégiscsak megszavazta, hogy Avram Iancut hivatalosan is a román nemzet hősének nyilvánítsák. 

Bővebben...

Lesz zászlótörvény

Nagy többséggel elfogadta a helyi zászlók megalkotásáról és használatáról szóló törvénytervezetet szerdán a bukaresti képviselőház.

Bővebben...

Bukarest: megszületett az erdőtörvény

A bukaresti szenátus után a képviselőház is változatlan formában fogadta el szerdán a politikai viták tárgyává vált új román erdészeti kerettörvényt, amelyet Klaus Iohannis államfő korábban megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

Bővebben...

Johannis elnök feje felett ott lebeg a gyanú, hogy nem a románok pártján áll – Gândul

A Szenátus  elutasította az újravizsgálási kérelemben szereplő módosítási javaslatokat és az eredeti formában szavazta meg a törvényt.

Bővebben...

Bukarest: új választási törvény lesz

Megegyeztek a romániai pártok vezetői az új parlamenti választási törvény alapelveiről, egyebek mellett arról, hogy minden megyének lesz legalább két szenátora és négy képviselője - tájékoztatta az MTI-t szerdán Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Bővebben...

Titkos találkozók Schweighofer és a román kormány tagjai között

Egyes névtelenségüket megőrizni kívánó kormányzati források szerint, Gerald Schweighofer üzletember, a Holzindustrie Schweighofer cég tulajdonosa tavaly nyáron, a magánrepülőjével, kétszer Romániába utazott, hogy Victor Ponta kormányfővel találkozzon.

Bővebben...

Domokos Géza munkásságát méltatták Bukarestben a Kriterion Kiadó 45 éves évfordulóján

Domokos Géza munkásságáról, valamint a román titkosszolgálat róla készített megfigyelési aktáiról volt szó egyebek mellett azon a konferencián, amelyet a romániai Kriterion Kiadó alapításának 45. évfordulója alkalmából szerveztek Bukarestben.

Bővebben...

Bukarest - a liberálisok sem szeretik az autonómiát

A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke, Alina Gorghiu szerint a székelyföldi autonómia nem képezheti alku tárgyát a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) folytatandó tárgyalások során.

Bővebben...

Vajon a román karhatalom ezt hogyan fogja cenzúrázni?

Iohannis szavainak színeváltozásai

Németországban még azt mondta, Romániában nincs magyar kérdés. A kisebbségi sorból felkapaszkodott államfő szavai számunkra nehezen voltak érthetők. Aztán jött az RMDSZ kongresszusa, üzenetében kifejtette a "megvilágosodását", hogy a romániai magyarság számos gondja megoldatlan – az elnöki hivatal honlapján közzétett nyilatkozatot azonban két nap Isten tudja ki cenzúrázta és eltűnt a  beismerése. és most láss csodát erdélyi magyar,  ARD német közszolgálati televíziónak a román államfő miket mond: Románia és Magyarország kétoldalú kapcsolata jó, és a két országot stratégiai partnerség fűzi össze, de sok mindent lehet javítani.

Bővebben...

A honatyák védik a bőrüket

Megszavazta a román szenátus hétfőn a gyanúsítottak előzetes letartóztatását nehezítő törvénymódosítást, amelyben a sajtó egy része és több ellenzéki politikus a korrupció elleni harc fékezésének szándékát látja.

Bővebben...

Két NATO-vezénylési központot telepítenek Bukarestbe

Fegyvercsörtével készülünk a békére!

Klaus Iohannis román államfő a parlament jóváhagyását kérte két NATO vezénylési központ Bukarestbe telepítéséhez - közölte hétfőn a román Hotnews.ro hírportál. Ha valakinek eddig kételye is volt, most már láthatja, hogy miért lett a két felkészületlen állam Bulgária és Románia oly hirtelen az uniónak tagja. A nyugati világnak és Amerikának szüksége volt a fekete-tengeri kijáratra, valamint minél közelebb akartak kerülni az orosz határhoz Balkánon. Ennek érdekébe lenyelték (nyelik) a románok bénázó korrupt politikáját. Mindezek mellett a piaci lehetőség is jól jött. Nyugat számára az sem  elhanyagolandó, hogy a hadi ütköző zóna egy részét az oroszokkal áthelyezték a Balkánba.

Bővebben...

Mit ír Klaus Johannisról és a Schweighofer-maffiáról a Der Spiegel és a Deutsche Welle – Adevărul blog

Magas szinten védelmezik a Románia erdőiben zajló rablást. Még ha az erdőtörvény módosításával sikerült is gátat szabni az osztrák Schweighofer cég követeléseinek, Klaus Johannis mégis átemelte ezeket az érvelésébe, az erdőtörvény újravizsgálatát kérve.

Bővebben...

Parádéztak az amerikai "huszárok" Brassóban

A románok pont ilyen láthatóan kitörő örömmel fogadták a németeket, és oroszokat is mint most a városba érkező amerikai 2. lovassági hadosztály katonáit.

Bővebben...

A jelenlegi román oktatási törvényt kellene alkalmazni, nem újat alkotni

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szerint a jelenlegi oktatási törvényt kellene alkalmaznia a román kormánynak, nincs szükség újabb jogszabályra - jelentette ki Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese.

Bővebben...

SzNT szerint az új zászlótörvény korlátozza a székely szimbólum használatát

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) levélben kérte Klaus Iohannis román államfőt, hogy küldje vissza a parlamentbe a szerdán elfogadott zászlótörvényt – közölte az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében a székelység közképviseleti testülete.

Bővebben...

Hogyan románosodott el Románia

Ezzel címmel mutatták be csütörtökön este Bukarestben Lucian Boia népszerű román történész legújabb könyvét, amely azt vizsgálja, hogy Trianon óta miként nőtt meg a román etnikumú lakosság számaránya az országban, miközben csökkent a kisebbségeké.

Bővebben...

„Hargita és Kovászna esetleges KÜLÖNLEGES JOGÁLLÁSA nem jelenti majd Románia szétesését”

Magyarország nem fog elszökni Erdéllyel, mint ahogy a Székelyföldet sem lehet majd elszakítani Romániától, magyarázza a Gândulnak adott interjújában Lucian Boia történész. Az alábbi interjúban arról lesz szó, hogy miként románosodott el Románia és arról a folyamatról, mely nyomán a román nyelv elterjedt a most a román államhoz tartozó területen.

Bővebben...

Ismét megmozdul az ország

Klaus Johannis elnökké választása után a hétvégén, szombaton zajlik majd az első nagyszabású tiltakozás Romániában és az ország határain kívül, európai, tengerentúli nagyvárosokban is.

Bővebben...
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com