Székelyföld

Az idén is "Autonómia maraton"

A Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács idén immár harmadik éve támogatja Juhos Gábor maratón futását a Székely Autonómia ügyének népszerűsítése érdekébe.

Bővebben...

Székely szabadság napja: Székelyföldön és az anyaországban megemlékezések voltak

A betiltott marosvásárhelyi felvonulás helyett Székelyföld számos más településén rendeztek a Székely szabadság napján, kedden tiltakozó megmozdulásokat a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) alkotó úgynevezett széki tanácsok. Erdélyben és több magyarországi településen, köztük Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson, valamint Budapesten, Székesfehérváron, Esztergomban és Szolnokon is tartottak megemlékezéseket a székely vértanúk 1854-es kivégzésének évfordulójára emlékezve, amelyet a SZNT a székely szabadság napjává nyilvánított.

Bővebben...

Indul a jelentkezés a Székely Vágtára

A székelyföldi települések lovasainak jelentkezését várják a Székely Vágtára, indul a Vágta-szezon, nagy erőkkel zajlik a galoppverseny idei kiadásának a szervezése. 

Bővebben...

Vigyünk egy szál gyertyát a Székely Vértanúk Emlékművéhez Marosvásárhelyre

Tűzzük ki a székely zászlót (Izsák Balázs és Tőkés László felhívása)

Közös felhívást tett közzé tegnap az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács: arra kérik mindazokat, akiknek fontos a 25 évvel ezelőtt kiharcolt szólásszabadság és erdélyi magyar közösségünk önrendelkezésének kivívása, hogy március 10-én tűzzék ki otthonukra a székely zászlót, és gyújtsanak gyertyát ablakukban.

Bővebben...

SZNT: Felhívás Székelyföld lakóihoz

2014. február 12.-én felhívással fordultunk a székely önkormányzatokhoz, kérve, hogy határozatok elfogadásával tegyék láthatóvá a nagyvilág számára, a székely falvak és városok egységes akarattal egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni. Ez a közigazgatási egység viselje a Székelyföld nevet, egy szerves törvény szavatolja számára az autonómiát, és területén az állam nyelve mellett legyen hivatalos nyelv a magyar is. Ezt követően – a mai napig – több mint egy év alatt a 153 önkormányzatból 51 tette meg ezt a lépést.

Bővebben...

A kürtős kalács és az "Igazi Csíki sör" is székely termék lett

Ezt  jelentették be Csíkszeredában a Hargita Megyei Tanács ülésén szerdán. Az akkreditált termékek között vannak sajttermékek, kürtős kalács, méz, mézeskalács, hústermékek és sajtótermékek is, illetve most kapta meg a székely termék védjegyet az Igazi Csíki sör is. 

Bővebben...

Hunyad Megyei Magyar Napok székelyföldi együttműködéssel

Idén hatodik alkalommal szervez magyar napokat május 1-10. között a Hunyad megyei RMDSZ a Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Összetartozunk Székelyföld – Szórvány Partnerségi Programmal közösen. A tíz napos rendezvény során Hunyad megye összes magyarlakta településén szerveznek közösségépítő, identitást erősítő programokat.

Bővebben...

Volt és lesz megemlékezés a székely szabadság napján

A Marosvásárhelyen nem engedélyezett tömegmegmozdulás helyett Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön tartanak tiltakozó megmozdulásokat március 10-én, a Székely szabadság napján

Bővebben...

Lármafákkal világítaná ki Székelyföld határait a Székely Nemzeti Tanács

Lármafákkal, őrtüzekkel kívánja kivilágítani Székelyföld természetes, történelmileg kialakult határait 2015. október 25-én a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) - közölte az MTI-hez vasárnap eljuttatott felhívásában Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

Bővebben...

Székely villanyáram, Székelyföldön

Megvásárolta az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az Úz völgyében működő vízi erőművet, a székelyföldi akvizíció a magyar energetikai vállalat romániai leányvállalata első hazai beruházásának számít. Az MVM még tavaly októberben döntött a székelyföldi akvizícióról, a szerződést a Krónika szerint január elején kötötték meg.Írja a Krónika. A volt tulajdonos az a Lénárd András aki a tavaly megalapította a Csíki Sör Manufaktúrát,  a sikeres indulás után konfliktusba keveredett  Heinekennel sör mega vállalattal, amely szellemi tulajdon megsértése, tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával pereli a sörgyárat az Igazi Csíki Sör elnevezés miatt.

Bővebben...

Tőkés - „A Kárpát-medencében valóságos humánkatasztrófa fenyeget”

Az Európai Parlament néppárti frakciója szervezésében Brüsszelben sorra került múlt heti kisebbségvédelmi közmeghallgatásról szóló tudósítások szinte kivétel nélkül azt adják Tőkés László európai képviselő szájába, hogy: „szerinte Székelyföldön valóságos humánkatasztrófa fenyeget”.

Bővebben...

Az MPP szerint hiteltelen az EMNP

A Magyar Polgári Párt (MPP) hiteltelennek tartja az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) azt a javaslatát, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzékeként megalakult két erdélyi párt alkosson választási szövetséget a 2016-ban esedékes romániai választásokon. Bíró Zsolt az MPP elnöke közvetlen a tisztújítás után támadta az EMNP vezetőségét, mert  Szilágyi Zsolt elnök két párt összefogásáról beszélt.

Bővebben...

Elindult a marosvásárhelyi előválasztás honlapja

Elindult a marosvásárhelyi előválasztás honlapja. A www.elovalasztas.ro  internetes címen lehet elérni, itt regisztrálhatnak azok, akik szavaznának május végén, hogy ki legyen a marosvásárhelyi magyarok polgármesterjelöltje 2016-ban.

Bővebben...

A román hatalom nem tudja lenyelni az autonómia létezését

Hargita megyében 24 önkormányzat autonómiapárti határozatát érvénytelenítette a törvényszék – közölte csütörtökön a Jean-Adrian Andrei, a megye prefektusa.

Bővebben...

„Politikai önvédelemre” készül az EMNT és az SZNT

Közös autonómiaküzdelemre és „politikai önvédelemre” készül az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) - jelentették be hétfőn közös kolozsvári sajtótájékoztatójukon a két szervezet vezetői.

Bővebben...

A székelyek előtt Székelyföldön

Botár István csíkszerdai régész volt a vendége a Székely Akadémia előadás-sorozat legutóbbi rendezvényének. Pénteken este Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében vetített képes bemutatót tartott a csíki egyházszervezet és településhálózat kialakulásáról, régészeti ásatások eredményeivel nyomatékosítva a térség Árpád-kori történetéről szóló megállapításait. Az est házigazdája Kádár Gyula történész volt.

Bővebben...

Markó Attila előzetes letartóztatásáról döntöttek

A román parlament jogi bizottsága hétfőn engedélyezte Markó Attilának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjének őrizetbe vételét és előzetes letartóztatásba helyezését.

Bővebben...

Márciusra halasztotta a székelyföldi autonómiapárti határozatok megvitatását az ET bizottsága

Márciusra halasztotta a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatainak a megvitatását az Európa Tanács (ET) Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának a monitoring bizottsága, mely a portugáliai Matosinhosban ülésezett pénteken.

Bővebben...

Adj, király, katonát! elődöntők Székelyföldön

A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) által kilencedik alkalommal szervezett vetélkedő székelyföldi elődöntőikre került sor, amelyre a helyi szakaszok nyertes diákjai érkeztek. A március 14-én Székelykeresztúron, illetve Kézdivásárhelyen szervezett eseményen közel 100 diák mérkőzött meg egymással a döntőbe jutásért.

Bővebben...

Mégis létezik a Székelyföld a Heineken kétnyelvű közleménye szerint

Két nyelven, magyarul és románul juttatta el a Heineken Románia az Igazi Csíki Sör gyártójával folytatott perrel kapcsolatos közleményét a Transindex szerkesztőségébe a Heineken romániai közönségkapcsolataival foglalkozó McCann PR.

Bővebben...
config
configTurbó linkmegosztás - TurboBookmark.com