Szentkatolna

Vad garázdálkodik Kézdiszéken

Medve vagy farkas pusztítja a háziállatokat a Szentkatolna községhez tartozó Hatolykán és Kézdimartonfalván – tudtuk meg tegnap Tusa Levente polgármestertől. 

Bővebben...

A szentkatolnai Nagypázsint (Helytörténet)

Szentkatolna településszerkezetét nézve megállapíthatjuk, hogy több kisebb-nagyobb pázsitos tere is kialakult az évszázadok során: Felsőpázsint a neve a felszegi falurészen lévőnek, Alsópázsint az alszeginek és Nagypázsint a falu központjában elterülőnek.

Bővebben...

Szentkatolnaiak a millenniumi Budapesten

1896-ban a magyar honfoglalás ezredik évfordulóját ünnepelte az egész ország. Az ünnepi rendezvények sorozata május 2-től október 31-ig tartott. Hogy az ünnepségek kisugárzása érződött az ország legtávolabbi szögleteiben is, azt a saját családi legendáriumomból merítve is igazolhatom.

Bővebben...

Szentkatolnára látogatott Hídvégi-Üstös Pál

Hazafelé tartva 18 ezer kilométeres, Magyar felfedezők nyomában nevű közép-ázsiai expedíciójáról – melyről lapunk is részletesen beszámolt – tegnap délben Szentkatolnára látogatott Hídvégi-Üstös Pál sportoló, túlélési és navigációs szakember, világjáró, aki különleges kerékpárral, futva, úszva, hegyet mászva, lovagolva, illetve velocipéddel tette, teszi meg a távot.

Bővebben...

Átadták a szentkatolnai sportcsarnokot


Szentkatolna községben november 26-án, közel 200 helybeli jelenlétében adták át az 1 millió dollár összköltségű sportközpontot, amely immár 5 éve épül.

Bővebben...

Felmondott az iskolaigazgató (Szentkatolna)

Tusa Levente, Szentkatolna község polgármestere tanácsülést hívott össze tegnap délelőttre, miután Bögözi Simon fizikatanár, a szentkatolnai Bálint Gábor-iskola igazgatója hétfőn benyújtotta felmondását a megyei tanfelügyelőségre. A testületi ülésen a tanfelügyelőséget meghívottként Nemes Julianna és Farkas Csaba István szakfelügyelő képviselte. A tizenhárom megválasztott tanácstag közül tizenketten voltak jelen.

 

 

 

Bővebben...

Új iskolaigazgató Szentkatolnán

Október 22-én Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő jelenlétében iktatták be a szentkatolnai Bálint Gábor Általános Iskola igazgatói tisztségébe Kondráth Erikát, a tanintézmény vallástanárát, aki egyelőre fél évig vállalta, hogy ellátja az igazgatói teendőket.

Bővebben...

Hatojkán ismét lehet fürödni

Hatojkán ismét lehet fürödni

Hétfőn délelőtt megyei elöljárók és és szentkatolnai önkormányzat, a kivitelező cég, kézdiszéki polgármesterek helybéli lakosok jelenlétében másodszor is megnyitották a hatolykai gyógyfürdőt. A mai nap folyamán még ingyen, holnaptól már orvosi előírások szerint lehet látogatni és gyógyulni a fürdőkben.

Hétfőn délelőtt megyei elöljárók és és szentkatolnai önkormányzat, a kivitelező cég, kézdiszéki polgármesterek helybéli lakosok jelenlétében másodszor is megnyitották a hatolykai gyógyfürdőt. A mai nap folyamán még ingyen, holnaptól már orvosi előírások szerint lehet látogatni és gyógyulni a fürdőkben.

2010 decemberében Elena Udrea akkori vidékfejlesztési és turisztikai miniszter jelenlétében avatták fel Felső-Háromszék egyik legrégebbi fürdőhelyén a kezelőközpontot. A beruházás értéke 2,6 millió lej volt, amiből 1,5 milliót a tárca fedezett, 900 000 lejt a szentkatolnai önkormányzat, a fennmaradó 2,67 millió lejt pedig a megyei önkormányzat teremtette elő. Akkor a kormány az állásokat befagyasztotta, ezért nem tudtak személyzetet alkalmazni a fürdőhöz, aminek a működtetéséhez legalább hat emberre lenne szükség, és az engedélyek bukaresti jóváhagyása is megkésett – mondta el Tusa Levente megnyitó beszédében.

A megyei önkormányzat megkereste a kiskaput és létrehozta a AquaSIC néven közösségi társulást a kezelőközpontokkal rendelkező Bölön, Előpatak, Málnás, Sepsibo­dok és Szentkatolna község részvételével. Így, ebben a formában a megyei önkormányzat anyagilag is hozzájárulhatott a központok működéséhez, és az egyesület személyzetet is tudott alkalmazni. Hatolyka esetében ez egyelőre három alkalmazottat jelent, akik elkezdik a tízkádas fürdő és a szauna működtetését - fejtette ki Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Továbbá megtudhattuk az elnötől: “Évekkel ezelőtt indítottuk a Székely Fürdőépítő Programot, amelynek gyümölcsei már kezdtek beérni. A Program keretében működik a sugásfürdői kezelőközpont, az oltszemi fürdő, szauna és mofetta, a baróti városi strand. A kézdimartonosi fürdőhöz vezető utat teljesen felújítottuk. Jövőben a hatolykai fürdőhöz vezető útra is új aszfaltszőnyeget fogunk önteni. Azon vagyunk, hogy a mofettát is minél előbb el tudjuk indítani, hiszen a környék legjobb fürdője és mofettája van itt. Az a célunk, hogy Székelyföldön azt mutassuk meg, amivel többek vagyunk, mint más. Ez pedig a gyógyturizmus. A jövőben szeretnénk engedélyeztetni a mofettát, bebútorozni a komplexumhoz tartozó hat vendégszobát, illetve egy külső medencét is építeni. Ez a beruházás jó a falunak, a községnek, hiszen a fürdő körül gazdasági vállalkozásokat is beindít”.

Keddtől szom­batig 10 és 18, illetve 12-től 20 óráig várják a gyógyulni vágyókat. Egy félórás jegy ára szaunával együtt 10, a hidromasszázs fürdőké pedig 12 lej. Az árak az infraszauna és a finn szauna használatát is tartalmazzák.

Sz-h

 

configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com