Vajdaság

A szarajevói magyarok helyzete

Saját források, támogatások és pályázati lehetőségek hiányában évek óta nincsen olyan terme a szarajevói magyarságnak, amely otthont adhatna rendezvényeiknek, közösségi életüknek - mondta az MTI-nek a mintegy száz lelket számláló csoport egyik szervezője.

    Vég Zoltán elmondta: a szinte kizárólag vajdaságiak alkotta közösség tagjainak (vagy őseinek) zöme a második világháború után érkezett Bosznia-Hercegovina fővárosába, volt aki dolgozni, akadt, aki tanulni jött. A helyi magyarság közel fele él aktív kulturális, közösségi életet, de lehetőségeiknek igen szűkek a határai.

Bővebben...

A magyar kultúra napja (Vajdaság)

Péntek este tartották meg a zentai Művelődési Házban a magyar kultúra napja alkalmából szervezett délvidéki központi ünnepséget, amelyen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség legrangosabb elismeréseit, valamint a Vajdasági Szép Magyar Könyv című pályázat díjait is.

Bővebben...

Nemzeti összetartozás napja - Pásztor: életképes a vajdasági magyar közösség

Életképes a vajdasági magyar közösség, és ennek egyik bizonyítéka az is, hogy a nemzeti összetartozás napjának alkalmából szervezett ünnepségen milyen nagy számban jelentek meg az emberek - hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke szerdán a Szabadkához közeli Királyhalmon a magyarság közös múltját, jelenét és jövőjét jelképező almafánál tartott beszédében.

Bővebben...

Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: le kellene zárni a "háborús állapotot"

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint politikai indíttatású feszültségkeltés zajlik az országban. Pásztor István a legnagyobb vajdasági magyar párt vezetője a szabadkai Pannon RTV csütörtökön sugárzott Szubjektív című interjúműsorában úgy fogalmazott: jó volna valahogy a "háborús állapotot" lezárni.

Bővebben...

Magyarország békülékeny a szerbekkel

Magyarország készen áll arra, hogy a történelmi megbékélés lépéseit elindítsa és végrehajtsa minden olyan viszonylatban, ahol ez eddig még nem történt meg - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Külügyi Intézetnek a magyar-szerb kapcsolatokról szóló rendezvényén hétfőn.

Bővebben...

Az adai Trianon-emlékmű lebontásának kivizsgálását követeli a Jobbik (közlemény)

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy az adai Trianon-emlékmű elbontása ügyében a magyar külügy nem áll ki a megaláztatást szenvedett magyar hazafiak mellett, sőt jogellenes és rosszhiszemű tevékenységgel gyanúsítja őket.

Bővebben...

A Vajdasági Magyar Szövetség bemutatta államtitkárjelöltjeit

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kedden bemutatta azt az öt vajdasági magyar szakembert, akik államtitkárokként vesznek majd részt az új szerb kormány munkájában, miután a március 16-i előre hozott parlamenti választást megnyerő Szerb Haladó Párt (SNS) koalícióra lépett a VMSZ-szel.

Bővebben...

Meghiúsult a Trianon-emlékmű avatása Adán (videó)


Meghiúsult a Vajdaság első Trianon-emlékművének avatása vasárnap Adán, a római katolikus temető kápolnája mellett emelt emlékmű talapzatát ugyanis ismeretlenek az ünnepség előtt elbontották.

Bővebben...

Orbán Szabadkán leleplezte Kosztolányi Dezső szobrát Szabadkán

A vajdasági Szabadkán március 28-án felavatták Kosztolányi Dezső szobrát, melyet Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke leplezett le. Látogatása alkalmával a Pannon RTV Szubjektív című interjúműsorában pénteken elmondta, hogy "Szerbiával ma könnyű szót érteni".

Bővebben...

1944 végén és '45 elején mintegy 50 ezer ártatlan magyart mészároltak le a szerbek (videó)

Magyar holokauszt Csúrogon, majd utána Zsablyán és Mozsoron (fotó: magyarhosok.hupont.huNegyvenhét évet kellett várni, hogy a Délvidék magyarsága meg tudja és meg merje fogalmazni, milyen megtorlásoknak volt kitéve 1944 végén és 1945 elején, közvetlenül azután, hogy Tito hadserege ismét birtokba vette azokat a területeket, amelyeket a trianoni békeszerződéskor elszakítottak Magyarországtól, és ismét a délszláv állam fennhatósága alá kerültek.

Bővebben...

Tizenöt évvel ezelőtt kezdődött a NATO-bombázás

Pontosan ma, március 24-én van tizennégy esztendeje annak, hogy megkezdődtek az egykori Jugoszláv Szövetségi Köztársaság (SRJ) elleni NATO-légicsapások.

Bővebben...

Szabadon engedték az "új temerini fiúkat"

Szabadon engedték az "új temerini fiúk" néven elhíresült hét fiatalembert, akiket egy temerini incidens után zártak előzetes fogságba, ahol már egy éve raboskodtak.

Bővebben...

A múlt, a jelen és a jövő magyarjai is fontosak

A magyar kormány számára minden magyar fontos a múltban, a jelenben és a jövőben is, éljen bárhol a világon – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Szabadkán, ahol a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) zarándoklatán vett részt.

Bővebben...

A szerbiai gyerekek felét érte már valamilyen erőszak

A 14 év alatti szerbiai gyerekek felét érte már valamilyen erőszak otthon vagy az iskolában - közölte a Szerbiai Gyerekek Barátai nevű civil szervezet a gyerekek jogainak szerdai világnapja alkalmából közzétett állásfoglalásában.

Bővebben...

Vajdaság: a magyar-szerb történelmi megbékéléshez a politika és a tudomány eszközeire is szükség van

A magyar-szerb történelmi megbékélés folyamatában nem lehet egymástól elválasztani a politikát és a tudományt, mindkettő eszközeire szükség van - jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a Pannon RTV Közügyek című hírháttérműsorában kedden.

Bővebben...

Németh Zsolt: a vajdasági magyarság élen jár az autonómia terén

A magyar kormány támogatja a határon túli magyarok reális autonómiatörekvéseit, legyenek azok területiek vagy kulturálisak - hangsúlyozta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a szabadkai Pannon RTV Szubjektív című műsorában csütörtökön sugárzott interjújában.

Bővebben...

Szerbiai választások: A VMSZ önállóan indul a választásokon

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) önállóan indul a parlamenti választásokon, de a belgrádi helyhatósági választásokon is - nyilatkozott Pásztor Bálint, a legnagyobb délvidéki magyar párt országgyűlési képviselője a Danas című belgrádi napilapnak pénteken.

Bővebben...

A vajdasági képviselőház elnöke ellenzi a helyi televízió- és rádióadók privatizálását

Ellenzi a helyi televízió- és rádióadók privatizálását Pásztor István, a vajdasági képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

    Pásztor szerint nem igaz, hogy a helyi adók privatizációja európai uniós gyakorlat. A politikus magyarországi példákat hozott fel állítása bizonyítására, és azt mondta, hogy Magyarországon több mint 300 helyi médium alapítója a helyi önkormányzat.

Tőkés a szerb Alkotmánybíróságnak a nemzeti tanácsokról szóló törvény felülvizsgálat kéri

Miután tavaly októberben az EP Emberi Jogi Bizottságának (DROI) küldöttsége tett látogatást az EU-tagjelölt Szerbiában, a bizottság, illetve a küldöttség tagjaként Tőkés László európai képviselő sürgős levélben fordult Barbara Lochbihler elnök asszonyhoz a szerb Alkotmánybíróságnak a nemzeti tanácsokról szóló törvény felülvizsgálatára vonatkozó, 2014. január 16-i határozata tárgyában: ...

Bővebben...

Megemlékeztek Szabadkán a világháború áldozatairól

 Ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg az 1944-45-ös vérengzések ártatlan áldozatairól a szabadkai Zentai úti temetőben szombaton. 1944 őszén több száz embert, köztük magyarokat, horvátokat és németeket öltek meg a partizánok az egyik szabadkai téglagyár agyaggödrénél.

Bővebben...
config
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com