Szép új világ: egy hónapos elzárás esővízgyűjtésért

Nem mindennapi ítélet született az Egyesült Államokban. Egy Oregon államban élő férfit azért ítélték el harminc napra, és kötelezték 1.500 dollár megfizetésére, mert farmján tárolókban gyűjtötte az esővizet. Az indoklás? Az esővíz az államé.


Az esetről a yournewswire.com számolt be.

A portál kiemeli, hogy korábban az esővíz összegyűjtése hétköznapi gyakorlat része volt. A II. világháborút megelőző esztendőkben a csapadék hasznosítása a túlélést szolgálta.

Felteszik az egyszerű kérdést: mi biztosítja az életben maradást a legegyszerűbb módon, mint a lehulló esővíz megtartása? A felhasználásnak egyébként számos módja ismert, nemcsak az Egyesült Államokban, de a világ számos pontján is.

Azonban az utóbbi években a washingtoni törvényhozás illegális cselekménynek minősítette az így összegyűjtött készletek privát felhasználását.

Felfoghatatlan.

Az oregoni farmert egy ízben már megbüntették, 2002-ben figyelmeztette őt az állami vízfelügyelet, akkor megúszta felfüggesztettel, de most már lecsapott rá a hatalom.

A cikk szerint Oregon egy 1925-ös törvényre hivatkozik, amely kimondja, hogy az összes víz az állam tulajdona, azt elterelni és tárolni csak a kormányzatnak van joga.

Hősünk egyébként szintén ezzel a törvénnyel védekezett, ami szerinte nem tesz említést arra, hogy a tiltás kiterjed az esővízre és a hóra is.

Mindenesetre elég súlyos üzenete van ennek a történetnek, hiszen hogy a fenébe jelentheti ki egy hivatal, hogy az égből alá hulló csapadék az ő tulajdona?

Szép világ elé nézünk.

alfahir.hu: Sarkadi-Ilyés Csaba: EGY HÓNAP ELZÁRÁS ESŐVÍZ-GYŰJTÉSÉRT

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com