Liberland – újabb menekülés a szabadságba

Liberland nem szeretne határokat emelni maga köré, valószínűleg kripto-pénzzel lehetne fizetni, az emberek önként együttműködhetnek szabályozás nélkül, amíg mások jogait nem sértik, és adózni sem kéne feltehetőleg.

A napokban nagy hírt kavart a szerb-horvát határon fekvő Liberland megalakulása. Az új kvázi-ország megjelenése egy határvitának köszönhető, mely miatt egy hét négyzetkilométeres terület Terra Nullius-szá, azaz senkiföldjévé vált. A Terra Nullius olyan terület, melyre, miután nem tartozik senki fennhatósága alá sem, bárki igényt tarthat. Ezt használta ki cseh származású Vít Jedlička, aki április 13-án Liberland néven új, független “államot” hozott létre a kis földterületen.

Jedlička a Cseh Szabad Polgárok Pártjának (SSO) politikusa. A párt önmagát klasszikus liberálisnak tartja, bár akad, aki szélsőjobboldalinak bélyegzi. Tény, hogy az SSO erősen euroszkeptikus, bár ezt libertárius érvekkel támasztja alá. Annál többet mond viszont az, hogy a párt egyetlen Európa Parlamenti képviselője az euroszkeptikus EFDD frakciójában ül, melynek legnépesebb tagja a brit nemzeti-populista UKIP (mely párt kezdetekben szintén mutatott libertárius jegyeket).

(...)

Az alkotmánytervezet értelmében Liberland törvényhozó testülete egy 20 tagú, négyévente választott országgyűlés lesz. Ez a testület választja a kancellárt (állam és kormányfő), aki a megalakítja a kabinetet.

A kancellár hatalma limitált, például a napi államügyeket vezeti, törvényjavaslatokat terjeszthet be. A hadsereg főparancsnoka, ha az országgyűlés hadiállapotot rendel el, külföldön egyezményeket köthet az országgyűlés legalább 19 tagjának jóváhagyásával. A fékek és ellensúlyok rendszerének részét képviselik még a független bíróságok, melyek legmagasabb szintje, amerikai példára a Legfelső Bíróság, amelynek tagjait a kancellár nevezi ki.

Ez eddig nem egy egyedien libertárius alkotmány: minden liberális demokrácia hasonló elvek mentén építi fel közigazgatási rendszerét, legfeljebb a bíróságok felépítésében (különálló alkotmány és legfelső bíróság), vagy a végrehajtó hatalom formájában (prezidenciális, félprezidenciális rendszer stb.) különböznek egymástól. Liberland alkotmánya azonban azt is kiköti, hogy az éves költségvetés nem engedhet több kiadást, mint bevételt, tehát tiltja a deficitet.

Az alkotmány több gazdasági kérdésre is kitér, melyek egy szabadpiaci politikát hivatottak létrehozni. Tiltja az alkotmány például az olyan állami befektetéseket, melyek főként a gazdaság élénkítését, a foglalkoztatottság növelését vagy fenntartását akarják elérni. Az államnak megtiltja továbbá az államosítást, a gazdásági mentőcsomagokat, a politikai pártok valamint az egészségügy és a nyugdíjak akár csak részleges finanszírozását.

Személyes önrendelkezés

A személyes szabadságjogokról Liberland Bill of Rights-a rendelkezik. Csakúgy, mint a gazdasági elvekben, itt is megjelennek a libertárius elemek, az itt leírt jogok már túlmutatnak a felvilágosodás korabeli emberi jogi okmányokon. Joga van például mindenkinek saját teste és tulajdona felett korlátlanul rendelkezni, amíg nem sérti mások jogait. Nem tilthatja törvény a közös megegyezésen alapuló, önkéntes kapcsolatokat, vagy azt, hogy bárki fizetőeszközt bocsásson ki. Azt is kiköti továbbá, hogy nem szankcionálhat a törvény áldozat nélküli bűncselekményeket, és nem szabályozhatja törvény semmilyen kémiai anyag használatát sem, amíg ezek más embert a beleegyezése nélkül nem sértik.”

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com