Nicolas Sarkozy, Márai Sándor irodalmi ügynöke

 

Mit olvas egy félig magyar származású francia politikus? Hát persze, hogy Márai Sándort, s vallomása után megugrik az eladások száma. Szerencsére nem a politikus ismertette meg Márait Franciaországgal: csak a Gyertyákból több mint 100 ezer példányt adtak el 2003 óta.

„Franciaországban szigorúan veszik a kampánycsendet, ezért a március 22-i helyhatósági választások estéjén a Canal+ csatorna egyik nézett vasárnap délutáni műsorában Nicolas Sarkozyt irodalomról kérdezték. Amikor a műsorvezető arról beszélt, éppen Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című (franciára Braises, azaz Parazsak címmel kiadott) könyvét olvassa, Sarkozy közbevágott: »ezek szerint Önnek nemcsak hibái vannak.« Majd kerek-perec kijelentette: »Márai a 20. század másik felének egyik legnagyobb írója«. A politikus hosszan elemezte a könyvet, összevetette a Vendégjáték Bolzanóban című másik Márai-művel. Nem győzött csodálkozni a műsorvezető a meglehetősen plebejus irodalmi érdeklődésűnek ismert Sarkozy connaisseur mivoltán.

A kis történetet a minap felidéző Le Parisien napilap szerint a nem várt reklám komoly hatással volt az eladásokra. A Livre de Poche kiadó beszámolója szerint a havonta átlag 300 példányban megvásárolt regényből márciusban 1500-at adtak el, s az adást követően az Amazonon a kiadó második legnépszerűbb könyve lett A szürke ötven árnyalata után…”

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com