Újabb mikroállam az egykori Jugoszlávia területén

Néhány héttel Liberland megalapítása után újabb mikroállam született az egykori Jugoszlávia területén: lengyel turisták egy csoportja Enklávé Királyság néven független országot kiáltott ki a szlovén–horvát határ között lévő senkiföldjén.

Piotr Wawrzynkiewicz és barátai nemrégiben Szlovéniában jártak, és ott értesültek a Metlika település közelében fekvő, nagyjából 100 négyzetméteres földsáv létezéséről. A Szlovénia és Horvátország közé ékelődött terület mintegy 50 kilométerre nyugatra található Zágrábtól. A területet egyik ország sem tekinti magáénak.

Az államalapítók egy rendkívül libertárius, szabadelvű államot képzeltek el, amelyben bőrszínétől, vallásától és nemzetiségétől függetlenül mindenki kifejtheti a véleményét, ingyen tanulhat, és adómentesen dolgozhat – mondta Wawrzynkiewicz.


Eddig több mint ötezer ember jelezte igényét az önálló terület állampolgársága iránt, nyolcszázan pedig az előző heti online választásokon is részt vettek. A voksoláson bárki indulhatott, aki nem tagja szélsőséges csoportnak, és büntetlen előéletű.

A királyság nemzeti valutája a Dogecoin nevű virtuális fizetőeszköz. Mottója: „A világ polgárai”. A mikroállamban öt nyelvet tettek hivatalossá, köztük a kínait.

magyarszo.com

Ossza meg és írjon véleményt is!
FaceBook

config
config
Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com