Torja

Mentenék Bálványosvár romjait

Ahhoz, hogy a torjai önkormányzat pályázni tudjon Bálványosvár romjainak konzerválására, telekkönyveztetni kellett.

Bővebben...

Böllérfesztivál Bálványoson 2014

Torja községhez tartozó Bálványos fürdőn szervezték meg a múlthét végén a kilencedik Nemzetközi Disznótoros Fesztivál Bálványosfürdőn. Magyarországról és itthonról tizenhárom csapat képviseltette magát a fürdőtelepen. A házigazda dr. Daragus Attila magánvállalkozó és Torja polgármestere elmondta, hogy az idén  kevesebb csapat jelentkezését fogadta, hogy az eddig kialakult zsúfoltságot megelőzze.

Bővebben...

Készülnek a disznótoros fesztiválra

A február 21-ei bálványosi disznótoros fesztiválon tíz magyarországi és hét hazai csapat vesz részt – tudtuk meg Daragus Attila főszervezőtől, Torja polgármesterétől.

Bővebben...

A hetedik Huszárakadémia

Daragus Attila torjai polgármester, hagyományőrző kapitány az eddig megtartott hét Huszárakadémiából immár háromnak volt házigazdája. Az utóbbi Szombaton és vasárnap Bálványosfürdőn és Torján zajlott. A huszárok nem ijedtek meg a csípős hidegtől száz-hetvenketten vettek részt a helsőháromszéki találkozón és képzésen.

Bővebben...

Megújulhat a bálványosi út

Szeptember 12-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben a 2014/767-es kormányrendelet, mely­nek értelmében Kovászna megye köztulajdonából az állam tulajdonába és az Országos Út­ügyi Vállalat ügykezelésébe került át a Kézdivásárhely–Torja–Bálványos–Sepsibükszád kö­zötti 35 kilométeres útszakasz. Ugyanakkor a DJ 113-as megnevezés DN 11C-re változott.

Bővebben...

Kolonics szobrot avattak Kézdivásárhelyen (fotók)

Kolonics István szoboravatóKolonics Istvánra (1826–1892) Erdély egyik legnagyobb orgonaépítőjére emlékeztek Kézdivásárhelyen. Ezzel az alkalommal leplezték le Vargha Mihály szobrász alkotását, a mester bronz mellszobrát. A harminchét évig Kézdivásárhelyen tevékenykedő Kolonics István megemlékezést és szoborállítását  Fórika Balázs római katolikus kántor, a Pro Cantus Egyesület elnöke kezdeményezte. A szobor a főtéri református templom bejáratánál kialakított téren kapott helyet.

Bővebben...

Üvegre festett hagyomány

A fény legkülönbözőbb perspektívából kintről, bentről vizsgálva az ember érzése az, hogy a fény foglalkozik vele és nem ő fénnyel. Ezért is vonzza a művészt az üveg, hogy abba, arra bevigye rávetítse azt amit érez. A különböző kecses üveg formák a fény játéka nem csoda, hogy arra serkenti azt aki valamilyen művészi hajlammal van megáldva, tegyen hozzá valamit, ami belőle, a lényéből fakad. Gondolom ez is sarkalta Volloncs Mária torjai népművészt, négy évvel ezelőtt, hogy az üvegfestészetre adja fejét.

Bővebben...

Öregek ünnepe Torján (fotók)

Az éjszakába nyúló bállal ünnepelték a múlthét végén az öregeket Torján.
Daragus Attila polgármester köszöntötte a mintegy száz résztvevő idős embert. „Sokakban felmerül a kérdés, hogy ez mibe kerül a Polgármesteri Hivatalnak, mondhatom, csak ami villanyt most elfogyasztunk azt kell kifizesse a hivatal, a többi más finanszírozásból teremtettük elő” – mondta a polgármester. Ezután a fiatalok köszöntötték az jelenlevőket Trunkó Barnabás Dacia kabaréjával.

Bővebben...

Torjai falunapok 2014 (fotók)

A tizenegyedik egyben Felsőháromszék idei utolsó falunapját szervezték meg szeptember 13-14-én. Két napon át múlathatott mindenki, volt ott, ami szem-szájnak ingere, tánc, utcabál tűzijáték. Válogathatott kicsi, nagy a változatos műsorból. Terménykiállítással is készültek, melyet a Polgármesteri Hivatal folyosóján tekinthetett meg az érdeklődő. Vasárnap délelőtti pedig a Mária-búcsú alkalmával mindenki egy keveset magába fordulva imádkozhatott és Kovács Gábor kovásznai esperes szentbeszéde alatt elgondolkodhatott magyarságunkról és hitünkről.

Bővebben...

Házhoz megy az almalé (videó)

A Kézdivásárhelyen született, harmincnyolc évig ott élő Nyáguly Sándor vállalkozó négy évvel ezelőtt családjával együtt Torjára, ősei szülőfalujába költözött, ahol a Valál falurészen épített háza mögött egyhektáros gyümölcsös található. Nemrég országos viszonylatban is egyedülőálló ötlettel rukkolt elő: mozgó gyümölcsprést szerelt fel egy Mercedes haszonjárműbe.

Bővebben...

Útavatás Torján

Szeptember 13-ai falunapok Torján útavatóval kezdődött. Al­sótorján A Valdek Impex épitőválalat és az Angustia Egyesület jelenlétében Daragus Attila polgármester elvágta a 330 méteres útszakasz avatószalagját.

Bővebben...

Győzelem csak bátorságból születik (+képgaléria)

Huszárszobor leleplezés Torján

A Kárpát-medence huszártalálkozójának minden évben helyet adó Torja idén, a falunapok alkalmával még inkább öregbítette a település hírnevét, hiszen szeptember 8-án, vasárnap az Árpád parkban felavatták Miholcsa József szobrászművész, huszár hagyományőrző őrnagy által készített, Székelyföldön egyedinek számító lovashuszárszobrot, amelyet Daragus Attila polgármester, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Fejér László Ödön, parlamenti képviselő lepleztek le.

Bővebben...

Sarlós Boldogasszony-napi búcsú Futásfalván

Tamás József segédpüspök volt az idei, 22. Sarlós Boldogasszony-napi fogadalmi nagybúcsú főcelebránsa, a szentmiseáldozat bemutatója. Az ünnepi szentmise tegnap 11 órakor a kegytemplom kertjében berendezett szabadtéri oltárnál kezdődött, ahol Tifán Lajos plébános házigazdaként köszöntötte a kézdi-orbaiszéki papságot, a vendégeket, a határon innen és túlról érkezett több száz zarándokot.
Bővebben...

Torja ünnepelt

Az elmúlt hétvégén Felsőháromszéken az idei utolsó falunap is lezajlott. Két napon át ünnepeltek Torján. Szombaton a reggeltől estig sűrű program várta az érdeklődőket. Az idén is megszervezték a főzőversenyt, amit kivételesen az idén a Központi Fejlesztési Régió támogatott. A benevezett 12 csapat mindegyike nyertes volt valamilyen formában.

Bővebben...

Fejlesztés Bálványosfürdőn

Több mint 13 millió lejből bővítik a bálványosfürdői Grand Hotelt. Az újabb beruházás tavaly szeptemberben indult.

Bővebben...

Egy tábori lelkész hitvallása

Beszélgetés Hatos Mihály torjai plébánossal, tábori lelkésszel

Hatos Mihály: Brassóban született, 1974.06.28-án, Gyulafehérváron 2001.06.24-én pappá szentelik
2009-ben Sínfalváról Gyimesfelsőlokon találjuk, 2011-ben kerül Altorjára.

Erő, tisztesség! Így köszöntik egymást a huszárok, és e két szó a huszár legfőbb jellemvonása. Erős a harcban, tisztelettudó embertársa, lova és a hazája iránt. Büszke az őseire, szülőföldjére és hivatására. Jelenlétük olyan, mint egy felkiáltójel, amely figyelmezteti az erdélyi magyarokat a létért és a megmaradásért való évezredes küzdelemben.

Bővebben...

Dámszarvasfarm létesül Bálványoson

Az Agerpres Hírügynökség értésülése szerint Lengyel József sepsiszentgyörgyi magánvállalkozó az általa Bálványos­für­dőn bérelt nyolcvanhektáros területen dámszarvasfarmot készül létesíteni.

Bővebben...

Torjai falunapok huszárszobor-avatással

Felső-Háromszék utolsó fa­lunapját e hét végén Torján tartják; a tizedik alkalommal zajló rendezvényen a község magyarországi testvértelepülései is képviseltetik magukat.

Bővebben...

Keskenyutas Ifjúsági Nap Ikafalván

A 140. számú Jánosy Zoltán cserkészcsapat cserkészei kitakarított faluval várták a Keskenyutas Ifjúsági Nap Ikafalván rendezvényre érkezőket. Az esemény április 5-én 10 órakor vette kezdetét...

Bővebben...

Saját vízszolgáltató Torján

Torja egyik víztárolója A szerző felvétele

Az Aporok falujában az a döntés született, hogy nem adják bérbe a vízszolgáltatást, hanem a községháza mellett saját céget jegyeztetnek be, amely a meglévő vízrendszert működteti majd.
 Most állítják össze az akk­reditáláshoz szükséges iratcsomót.

Bővebben...
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com