Kárpátalja

Kárpátalja: puskaporos hangulat Ukrajnában

Mindenki érzi a háborút, puskaporos a levegő – vélekedik egy salánki férfi. A mobilizáció során mintegy 100-200 magyart vittek el. Eddig ötven kárpátaljai halálos áldozata van a konfliktusnak, ebből négy magyar. 

Bővebben...

Elbujdosnak a kárpátaljai magyarok

A mozgósítás kudarcba fulladt, egész falvak férfilakossága menekült el, korlátozhatják a hadkötelesek külföldi utazásait. A háromezer mozgósított kárpátaljaiból jó, ha 700-800-at sikerült elérnie az ukrán hatóságoknak, a nyugati megyékből a hadkötelezettek tömegesen menekülnek külföldre. Moszkva meghosszabbítja a 20-60 év közötti ukrán férfiak oroszországi tartózkodási engedélyét. 

Bővebben...

A kelet-ukrajnai béke megteremtését szorgalmazta éves közgyűlésén a KMKSZ

A kelet-ukrajnai háborús konfliktus békés rendezését, a súlyos gazdasági válság mielőbbi megoldását, az Ukrajnában élő nemzetiségek jogai európai normáknak megfelelő biztosítását szorgalmazta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a szombaton Beregszászon tartott XXVI. közgyűlésén, amelyen az ukrán válság kárpátaljai magyarokra gyakorolt hatásának és a magyarság közösségként való megtartásának kérdései szerepeltek.

Bővebben...

Háromezer embert hív be az ukrán hadsereg Kárpátaljáról

A január 20-tól április 1-ig tartó (országosan 50 ezer főt érintő) újabb mozgósításra azért van szükség, hogy felváltsák a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti övezetben tavaly óta szolgálatot teljesítő katonákat.

Bővebben...

Kárpátalja: „Utolsó tartalékainkat éljük fel” (videó)

A kárpátaljai magyar és ukrán lakosság utolsó tartalékait éli fel – mondják kameránknak beregszászi magyarok. A Válasz.hu riportjában a kelet-ukrán fegyveres konfliktus helyi hatásait kutatva kárpátaljai közösségszervezőkkel készített interjút.

Bővebben...

Választás és változás – magyar képviselő az ukrán parlamentben

Ukrajnában október 26-án tartottak előrehozott parlamenti választásokat. A lassan szétesőben lévő ország jelenlegi helyzetére és jövőjére tekintve mindenki a pozitív fordulatokban reménykedik. A jövő kedvező alakulásában bízva húzták az ikszeket a szavazófülkékben azok az állampolgárok, akik egyáltalán elmentek szavazni. Itt nem a pártok szépen kikerekített és kiszínezett programjai döntöttek, hiszen hallott a nép ezekből úgyis eleget, és látta a meg nem valósulásukat.

Bővebben...

A háború árnyékában, küzdenek életükért Kárpátalján (videó)

A behívó és a kilátástalanság elől menekülnek az emberek Kárpátaljáról. Maradni nagyon nehéz, a gázár az egekbe szökik, a fizetések, nyugdíjak értéke zuhan. Magyar sorsok, küzdelem a megmaradásért.

Bővebben...

A magyarságnak reményteli jövője van Kárpátalján – Orbán Viktor Beregszászban

Tanévnyitó ünnepséget tartottak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Az ünnepség díszvendége Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke volt.
A hagyományosan a beregszászi református templomban tartott ünnepségen elsőként Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke szólalt fel, aki háláját fejezte ki a magyar kormány felé. Mint mondta, az elmúlt mintegy két évtized alatt sem sikerült annyit elérni, és olyan mértékű infrastrukturális fejlesztést véghezvinni az intézményben, mint az utóbbi időszakban. Mindez pedig az anyaországnak köszönhető, amely támogatja és szívén viseli a kárpátaljai magyarok sorsát.

Bővebben...

Kétségbeesett kiáltás a katasztrófa előtt álló Kárpátaljáról - a legrosszabbakra kell készülni

"Nem szeretek drámaian fogalmazni, de most tényleg kétségbeejtő a helyzet Kárpátalján.” – fogalmazott egy kárpátaljai történész felesége. Egyre nagyobb a gáz, szinte bárkit besorozhatnak. Ráadásul a fűtés is folyton drágul, a bérek reálértéke csökken. Egy magyar államtitkár szerint fel kell készülni a legrosszabbra. Szociális katasztrófa előtt Kárpátalja.

Bővebben...

Kisboldogasszony-napi görögkatolikus búcsúk Kárpátalján

Istenszülő Szűz Mária születését szeptember 8-án ünnepli a görög-katolikus egyház.
A te születésed által, legtisztább Szűz, Joákim és Anna a magtalanság szégyenétől, Ádám és Éva pedig a halál enyészetétől szabadultak meg; ezt ünneplik a te népeid is, letévén az ősi bűn terhét, midőn így kiáltanak hozzád: Magtalanság szülte az Istenanyát, a mi életünk táplálóját – énekelték a görögkatolikusok ezen a napon.

Bővebben...

Kárpátalja: Infláció, üres polcok és pánik

Talán ezekkel a szavakkal jellemezhető leginkább a helyzet ma Kárpátalján. Megyénkben minden fenekestül felfordult kezdve a tragikus mértékű inflációtól, a gáz- és vízkorlátozástól, a menekültáradatig a kelet-ukrajnai hadszíntérről és nyomor miatt csomagoló magyarokig. Minderre rányomja bélyegét az oroszok elleni háború, amelyben akaratuk ellenére a magyar férfiaknak is részt kell venniük. 

Bővebben...

Három új ukrán–román határátkelőt nyitnának Kárpátalján

Andrij Szerbajlo és Mihajlo Rivisz, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal helyettes vezetői Bogdan Stanojevic-csel, a határon túli románokért felelős román tárca nélküli miniszterrel, valamint Eleonora Moldovannal, Románia Csernyivci Főkonzulátusának főkonzuljával tartottak találkozót szeptember 11-én.

Bővebben...

Harmadával csökkentették a mozgósítási tervet a Beregszászi járásban

Az eredetileg tervezettnél egyharmaddal kevesebb katonaköteles személyt hívnak be az ukrán hadseregbe a Beregszászi járásból a mozgósítás jelenleg zajló negyedik szakaszában – közölte Vaszil Dzerin őrnagy, a beregszászi egyesített hadkiegészítő parancsnokság megbízott vezetője.

Bővebben...

Leváltották Kárpátalja kormányzóját

Leváltotta Valerij Luncsenkót, a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal elnöki tisztségéből hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök, aki egyúttal Vaszil Hubalt nevezte ki a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye ideiglenesen megbízott vezetőjévé.

Bővebben...

15 ezer embert akarnak a halál torkába küldeni Kárpátaljáról

A magyar és a román kormány is aggódik a Kárpátalján élő nemzettársaikért. Mozgósítás, rendkívüli állapot és statárium, ezek várhatnak Kárpátaljára is. A legtöbben, nemzetiségtől függetlenül megpróbálnak kibújni a behívók elöl, aki most megúszta, azt a következő mozgósításokon fogják behívni. Nem menekülhet senki.

Bővebben...

Több mint ezer áttelepülő érkezett Kárpátaljára

Hivatalos információk szerint a Krími Autonóm Köztársaságból és Szevasztopolból eddig 16 808 ukrán állampolgár települt át Ukrajna más megyéibe. Ebből 4677 gyerek és 1194 rokkant és idős személy.

Bővebben...

Tömegverekedés a böllérversenyen

A múlt hét végén tartották a kárpátaljai magyarság egyik legnagyobb fesztiváljának számító Mezőgecsei Nemzetközi Böllérversenyt. A szervezők célja a hagyományőrzés mellett a vidék turisztikai életének a fellendítése volt, mivel a kelet-ukrajnai háborúról érkező hírek az elmúlt évben elijesztették a megyéből a külföldi látogatókat. A böllérverseny zárása után sajnos a helyszínen tömegverekedés alakult ki. Úgy tűnik, nem volt etnikai indítéka az összecsapásnak, de a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatban ítélte el a történteket, és felszólították a hatóságokat a tettesek mihamarabbi megtalálásár

Bővebben...

Meggyalázták a magyar lobogót Beregszászban

Meggyalázták a Beregszász melletti Kerek-hegyen lévő magyar zászlót csütörtök virradóra. Ismeretlen elkövetők a lobogót leeresztették, és letépték róla a piros sávot.
Az esetről elsőként Bárdos István, a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola tanára számolt be Facebook-oldalán, aki meteorológiai vizsgálatok céljából járt a hegyen július 28-án hajnalban.

Bővebben...

Magyar áldozatok Kelet-Ukrajnában

A Karpatskij Objektiv nevű ukrán portál által múlt pénteken közölt statisztika szerint Kárpátaljáról arányosan kétszer annyi fiatalt hívnak be, mint az ország megyéiből. Az összeállításból kiderül, hogy az 1,2 milliós Kárpátalja megyéből 2500 fiatalt rántanak be a seregbe, ez a lakosság 0,24%-a. Ugyanez az arány országosan 0,11%. Hasonlóan magas arányszámot csak a nyugat-ukrajnai Voliny megyében találunk, ahol viszont a lengyel kisebbség van jelen.

Bővebben...

Legendák Kárpátalján: Királyháza és a Tisza

A világ egyik legérdekesebb tudománya a nemzeteket és hagyománykincsüket kutató néprajz.

Hány- meg hányféleképp tudták nagyapáink, nagyanyáink továbbadni az életük során szerzett tapasztalatokat, az ő nagy-, déd-, s ükapjuktól, anyjuktól tanultakat! Vajon hány útszéli pihenőt, csendes esti tábortüzet, vidám fonót, családi, falusi összejövetelt járt be egy ma ismert mese, monda, legenda?

Bővebben...
config
configKézdivásárhelyi Vigadó ajánlata

Gajai Ágnes egyéni előadása ELMARAD 2015. május 20-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Gajai Ágnes egyéni...
  Május 12-én, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című...
article thumbnailMájus 6., szerda • 19.00 VÁROSI SZÍNHÁZ David Mamet: Amerikai bölény Vigadó Művelődési Ház / Nagytermi stúdió* Belépő: 5 lej (diákoknak,...
Apám megmondja! / Maksa Zoltán vidám, vérnyomáscsökkentő stand-up estje Május 18-án, hétfőn 19 órától a 11. Vigadó Comedy keretén belül tekinthetik meg...
Május 7-én, csütörtökön 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház és a Pro Pectus egyesület meghívására a Vigadó Művelődési Ház vendégei...

Kézdivásárhelyi ajánló

Május 30–31. között harmadik alkalommal rendeznek városi gyermeknapokat, ezúttal a Vigadó Művelődési Ház előtti téren. De nem ám olyan pihenőst,...
2015. május 27-én, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében mutatja be Csinta Samu Erdély újranemesítői...
article thumbnail2015. május 16-án a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület évadnyitó biciklitúrát szervez a céhes városból a Nemere Útján.
Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás Kézdivásárhelyen Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK...

Pályázatok

Turbó linkmegosztás - TurboBookmark.com